Arama

Hikmetyar: Savaşa yatırım yapan büyük ülkeler var

Hikmetyar: Savaşa yatırım yapan büyük ülkeler var
Yayınlanma Tarihi: 6.6.2017 13:15:00

Hizb-i İslami Partisi Lideri Gülbeddin Hikmetyar, bölgede kendi çıkarları için savaşın sürmesine çaba gösterenler olduğunu ifade ederek, "Buna yatırım yapan bazı büyük ülkeler var." dedi


Afganistan devletiyle geçen aylarda barış anlaşması imzalamasının ardından başkent Kabil’e dönen Hizb-i İslami Partisi Lideri Hikmetyar, dünya basınında ilk kez Anadolu Ajansı’na konuştu.

Hikmetyar, İslam düşmanlarının Afganlıları barışta da savaşta da rahat bırakmadığını, Afganların her iki durumda da kayıplar verdiğini söyledi.

Afganistan’da savaşın sürdüğüne ve kan dökülmeye devam ettiğine dikkati çeken Hikmetyar, "Umarım öyle bir gün gelir ki Afganistan halkı savaş kurbanı olmaz, kanları dökülmez." dedi.

Gülbeddin Hikmetyar, ülke düşmanlarının savaşın sürmesi için hep pusuda olduklarını ve bu konuda çok yatırım yaptıklarını belirtti.

Afganistan halkının yaklaşık 40 yıldır savaşla boğuştuğunu dile getiren Hikmetyar, bu savaşların dışarıdan başka ülkeler tarafından Afganistan halkına dayatıldığını vurguladı.

Sovyetler Birliği’nin Afganistan’dan çekilmesine rağmen savaşı Afganlara miras bıraktığını anlatan Hikmetyar, halihazırdaki savaşların da onun devamı olduğunu söyledi. Hikmetyar, o zamanlar Moskova’nın önderlik ve öncülüğünde şimdi ise Washington’un liderliğinde savaşların sürdürüldüğünü aktardı.

Afganistan’da artık savaşın sonunun yaklaştığına işaret eden Hikmetyar, herkesin savaştan yorulduğunu ve onların da artık Afganistan sorununun Afganlılar tarafından yapılacak çabalarla çözülebileceği gerçeğinin farkında olduklarının altını çizdi.

Hikmetyar, savaşla bazı şeyleri elde etmek isteyenlerin artık modern silahlarıyla ve güçlü ordusuyla başaramayacaklarını anladıklarını ve bu savaşların kazananının olmadığını vurguladı.

Afganların ancak kendi aralarında anlaşarak savaşa son verebileceğine dikkati çeken Hikmetyar, "Biz tüm gruplarla görüşerek bir çözüm yolu bulmaya çalışacağız, bununla ilgili bazılarıyla irtibat kurduğumuzda onların da bu işe eğilimli olduğunu gördük. Herkesin geçmişteki savaştan kötü hatıraları var ve bu nedenle artık tekrarını istemiyorlar." diye konuştu.

"Mevcut yönetime destek vereceğiz"

Afganistan’daki fiili yönetimi değiştirme peşinde olmadıklarını bildiren Hikmetyar, ülkedeki savaşın sonlanması ve barışın gelmesi için yönetime hiçbir koşul öne sürmeden destek vereceklerini dile getirdi. Hikmetyar, yönetimden makam ve iktidar ortaklığı istemediklerini belirtti.

Afganistan Devlet Başkanı Eşref Gani ile Hizb-i İslami lideri Hikmetyar arasında geçen sene barış anlaşması imzalanmıştı.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN