Arama

Dünyayı etkisi altına alan gizli tehlike: Sanal bağımlılık

Telefonunuz elinizde olduğu halde telefonunuzu aramaya devam ettiğinizi fark ettiğiniz oldu mu? Ya da bir ortamda arkadaşlarınızla sohbet ederken sürekli ekranınıza bakıp durduğunuz? Peki, teknoloji bağımlısı olabileceğinizi hiç düşündünüz mü? Bu soruların yanıtını sizlerle buluşturuyoruz.

  • 1
  • 15
YAKIN TARİHİN ÇIĞIR AÇAN KEŞFİ: İNTERNET
YAKIN TARİHİN ÇIĞIR AÇAN KEŞFİ: İNTERNET

İnternetin kökeni, J. Licklider'in 1962 yılında Massachusetts Institute of Tecnology'de ileriye sürdüğü "Galaktik Ağ" kavramına uzanır. Bu fikre göre dünyanın herhangi bir yerinde bulunan bir kullanıcı, küresel ağ ile veri ve programlara erişebilecekti.

1965 yılına gelindiğinde yine aynı üniversitede araştırmalarını yürüten Thomas Merrill ve Lawrence Roberts, iki bilgisayarı birbirine bağlamayı başardılar. Roberts, 1966 yılından itibaren ABD'ye bağlı bir AR-GE departmanı olarak hizmet veren DARPA'da çalışmaya başladı. Yıl sonunda, Arpanet ile dört ayrı merkezden bilgisayarlar arasında bağlantı kuruldu ve internetin ilk hali ortaya çıkmış oldu.

  • 2
  • 15
TÜRKİYE İNTERNETE NE ZAMAN BAĞLANDI?
TÜRKİYE İNTERNETE NE ZAMAN BAĞLANDI?

Bildiğimiz anlamda internet yani "World Wide Web" ise 1991 yılında kullanıma açıldı. Üç yıl sonra internette yer alan sitelerin sayısı on bine, hostların sayısı ise üç milyona ulaşmıştı. İnternet teknolojileri birçok şirket için yeni bir kazanç kapısı haline gelmeye başlamıştı.

Türkiye'nin internet serüveni ise 1993 yılına uzanıyor. TÜBİTAK-ODTÜ işbirliği ile gerçekleşen ilk internet bağlantısını, 1994 yılında Ege, 1995 yılında Bilkent, 1995 yılında Boğaziçi ve 1996 yılında İstanbul Teknik Üniversiteleri tarafından gerçekleştirilen bağlantılar izledi.

  • 3
  • 15
WEB 2.0 TEKNOLOJİSİ HAYATIMIZDA NELERİ DEĞİŞTİRDİ?
WEB 2.0 TEKNOLOJİSİ HAYATIMIZDA NELERİ DEĞİŞTİRDİ?

Bu sürece kadar olan internet teknolojileri Web 1.0 olarak adlandırılırken, asıl dönüşüm 2000'li yıllarda gerçekleşti. Web 2.0 adı verilen bu teknolojiye göre, artık içeriği web sitesi sahipleri değil, kullanıcılar da oluşturabileceklerdi.

Yani internet artık sadece veri almak için değil, veri üretmek ve bunu yaymak için de oldukça önemli bir platform haline geldi. Böylece iletişim tek yönlü olmaktan çıktı ve etkileşim gerçekleşmeye başladı.

  • 4
  • 15
İÇERİK ÜRETME İMKANI KULLANICI SAYISINI ARTIRDI
İÇERİK ÜRETME İMKANI KULLANICI SAYISINI ARTIRDI

İnternetin kullanıcıya da içerik üretme imkânı sağlaması, Vikipedi, Youtube, Flickr, Twitter, İnstagram, Facebook gibi kullanıcı odaklı sitelerin ortaya çıkmasını sağladı. Bu siteler, diğer kullanıcıların aktivitelerini görebildikleri, takip edebildikleri, iletişime geçebildikleri, ortak aktivite yapabildikleri internet siteleri olarak ön plana çıktılar.

İçerik üretme imkânı sağlayan bu internet siteleri ile kullanıcı sayısı da doğru orantılı arttı. Hatta öyle ki, günlük hayatın bir parçası haline gelen internet, bir süre sonra yeni bir hastalığın türemesine yol açarak bir bağımlılık haline geldi.

  • 5
  • 15
İNTERNET BİZE KENDİMİZİ NASIL HİSSETTİRİYOR?
İNTERNET BİZE KENDİMİZİ NASIL HİSSETTİRİYOR?

Bugün internet, birçoğumuzun hayatına sonradan girmesine rağmen, yaşamımızın vazgeçilmez bir parçası. Özellikle sosyal medya kullanımının artması, bireylerin beğenilme ihtiyacını da tetikliyor.

Yapılan son araştırmalara göre, "Sosyal medya paylaşımlarınızın beğenilmesi sizin için ne kadar önemli" sorusuna ise gençlerin yüzde 46'sı "Kesinlikle çok önemli, beğenilmek hoşuma gidiyor" diyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN