Arama

Sultan Abdülhamid’e verilen ilginç hediye: Samuray zırhı

Devletler arasında hediyeleşme, iki kültürün yakınlaşmasını sağlar. Uzak Doğu'daki yakın dostumuz Japonya ile ilişkiler tam da böyle başladı. Yüzyıllar süren dostluk, tarihimizde yaşanan en büyük deniz felaketinden sonra daha da pekişti. Bu faciadan yaklaşık bir buçuk sene sonra kazazedeler için toplanan yardım paralarının yanında Sultan Abdülhamid'e ilginç bir hediye sunuldu; Samuray zırhı... Peki, Osmanlı ile Japonya arasındaki ilişkiler nasıl gelişti? Samuray zırhının özelliği neydi? Gelin bu hediyenin tarihine yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.

📌 Osman Paşa komutasında Japonya'ya yol alan Ertuğrul Fırkateyni, faciaya adım adım şöyle yaklaştı:

➡ Fırkateyn sırayla Süveyş, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur, Hong Kong, Fukuşu, Nagazaki, Kobe duraklarına uğrayarak 11 ay sonra Yokohama'ya ulaştı.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, gemi top atışları ile selamlanırken bir taraftan da binlerce Japon'un tezahürat yaptığını belirtir. Japonya İmparatoru Meiji tarafından kabul edilen Heyet Başkanı Osman Paşa, II. Abdülhamid'in gönderdiği mektup ve madalyayı Meiji'ye takdim etti. Ziyaret kapsamında birçok temasta bulunan Osmanlı heyeti Yokohama'dan 15 Eylül 1890'da ayrıldı.

Denizcilik tarihinin ışığı Ertuğrul Fırkateyni

  • 8
  • 14
ERTUĞRUL FIRKATEYNİ NASIL KAZA YAPTI?
ERTUĞRUL FIRKATEYNİ NASIL KAZA YAPTI?

➡ Osman Paşa, yola çıkmadan önce Japon yetkililere; "Ertuğrul'un makinesi iyi halde olmadığı için şiddetli bir fırtınaya dayanamayacağından korkmaktayım. Ekim'in ortalarına kadar Japonya'da kalır isek o zamanlar Japon ve Çin sularında fırtınalar kesilmiş olacağından makineye lüzum kalmaksızın yelken ile gidebileceğimi ümit ediyorum." dese de bazı askerlerin koleraya yakalanması nedeniyle hareketi öne almak zorunda kaldı.

➡ Ertuğrul, 16 Eylül akşamı saat 21.00 civarında Kuşimoto yakınlarında kayalara çarparak battı. Kazadan sadece 69 denizci kurtuldu, 550 Osmanlı levendi hayatını kaybetti.

  • 9
  • 14
JAPONYA'DA KAZAZEDELER İÇİN YARDIM TOPLANDI
JAPONYA’DA KAZAZEDELER İÇİN YARDIM TOPLANDI

➡ Kazadan kurtulan 69 asker, imparator tarafından tahsis edilen Kongo ve Hiei adlı Japon savaş gemileriyle İstanbul'a gönderildi. 2 Ocak 1891'de İstanbul'a ulaşan gemiler samimi bir şekilde karşılandı. Sultan Abdülhamid gemi kumandanlarını huzuruna kabul edip iltifat etti ve kendilerini nişan ile ödüllendirdi.

➡ Bu elim kazadan sonra Japonya halkı kazazedeler için yardım kampanyası başlattı. Yaklaşık bir buçuk sene sonra Japon imparatorun soyundan gelene Torajira Yamada isimli tüccar, Osmanlı için toplanan yardımları İstanbul'a ulaştırdı.

"Ertuğrul Fırkateyni" edebiyata nasıl yansımıştı?

  • 10
  • 14
SULTAN ABDÜLHAMİD'E GÖNDERİLEN İLGİNÇ HEDİYE
SULTAN ABDÜLHAMİD’E GÖNDERİLEN İLGİNÇ HEDİYE

📌 Torajira Yamada, kazazedeler için toplanan yardım paralarının yanı sıra Japon kahramanlarından İveyasu Tokugava ve Hideyori Toyotomi arasında Osaka Kalesi'nde yaşanan savaşın tablosunu, 1615'teki bu muharebede kullanılan samuray zırhı takımını ve kabzası altınla süslenmiş bir kılıcı getirdi.

Samuray zırh ve kılıcı, o tarihlerde Harbiye-i Şahane'de okuyan Japonyalı Abdüülhalim Nuda Efendi tarafından saraya ulaştırıldı.

Sultan Abdülhamid'e sunulan bu hediyeler günümüze halen Topkapı Sarayı'nda sergilenmektedir.

Topkapı Sarayı'na nasıl gidilir?

Topkapı Sarayı'na en hızlı Kabataş - Bağcılar tramvay hattını kullanarak ulaşabilirsiniz.

  • 11
  • 14
DÜNYADA SAYILI ÜLKELERDE SERGİLENİYOR
DÜNYADA SAYILI ÜLKELERDE SERGİLENİYOR

Dünya üzerinde antik sanat eserlerinden biri olarak sayılan samuray zırhları sadece İstanbul, San Fransisco, Liverpool ve Büyük Britanya'da sergilenmektedir.

📌 Yamada'nın aile yadigârı samuray zırhının 1600'lü yıllara ait olduğu ve bir savaşta kullanıldığı söylenir. Zırh üzerindeki eziğin de bu savaşın hatırası olduğu bilinir.

*Samuray nedir?

Japonya'nın en soylu askeri sınıfını oluşturdu. Efendilerine sorgusuz sualsiz ve ölümüne bağlı olan samuraylar için onur kavramı oldukça önemliydi. Katana ve vakizashi adı verilen iki kılıç taşıma yetkisi verilirdi. Bu kılıçlar samurayın nişanıydı. Savaşı kaybetmeleri halinde kendini başarısız atfedip harakiri adıyla bilinen yöntemle karnını yararak intihar ederdi.

*Samuray kılıcının özelliği nedir?

Dünyanın en keskin kılıçlarından biridir. Bir saç telini kesecek kadar hassasiyete sahiptir.

İşte Sultan Abdülhamid'e hediye edilen zırh da, Japonya'nın en önemli askeri sınıfının kullandığı savaş aletiydi. Üstelik hediye eden kişi de samuray ailesine mensuptu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN