Arama

Sultan Abdülhamid’e verilen ilginç hediye: Samuray zırhı

Devletler arasında hediyeleşme, iki kültürün yakınlaşmasını sağlar. Uzak Doğu'daki yakın dostumuz Japonya ile ilişkiler tam da böyle başladı. Yüzyıllar süren dostluk, tarihimizde yaşanan en büyük deniz felaketinden sonra daha da pekişti. Bu faciadan yaklaşık bir buçuk sene sonra kazazedeler için toplanan yardım paralarının yanında Sultan Abdülhamid'e ilginç bir hediye sunuldu; Samuray zırhı... Peki, Osmanlı ile Japonya arasındaki ilişkiler nasıl gelişti? Samuray zırhının özelliği neydi? Gelin bu hediyenin tarihine yakından bakalım.

Sesli dinlemek için tıklayınız.
  • 3
  • 14
OSMANLI-JAPON İLİŞKİLERİ NASIL BAŞLADI?
OSMANLI-JAPON İLİŞKİLERİ NASIL BAŞLADI?

📌 Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Japonların 19. yüzyılın ortalarından itibaren ABD ve Avrupa'nın baskısıyla karşılaşınca bu durumdan çıkış yolları aramaya başladığını belirtir. Bundan dolayı 1871'de Fukuçi Geniçiro'yu Japonya'dan, Osmanlı'nın durumunu tespit ettirmek üzere gönderdiler.

➡ 1875'te Dışişleri Bakanı Munenori Başbakan Sanetomi'ye; "Türkler gayri Hristiyan Batı milleti olarak Avrupalılar ile diplomatik ilişkilerde bulunuyorlar. Bu bakımdan Japonlara benziyorlar. Biz de onlardan çok şeyler öğrenebiliriz. Dolayısıyla onlar ile diplomatik ilişkileri açarsak bizim için faydalı olacak." dedi.

➡ Japon hükumeti yaptığı değerlendirmeler sonucu, Osmanlı ile ilişki kurulmasını faydalı buldu. Bunun neticesinde 1881 yılının Ocak ayında İstanbul'a bir heyet gönderildi. Dışişleri müşaviri görevinde bulunan Yoshida Masaharu İstanbul'u ziyaret ederek, Sultan II. Abdülhamid ile görüştü. Padişah iki devlet arasında bir dostluk antlaşmasının imzalanmasının gerekli olduğunu belirtse de netice alınamadı.

Sultan Abdülhamid'in ilk kez sergilenen şahsi eşyaları

*Erhan Afyoncu kimdir?

Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi, Sosyal Bilgiler Eğitimi Bölümü Tarih Öğretmenliği Anabilim Dalı'ndan mezun olan Erhan Afyoncu, ülkemizin önemli profesörlerinden biridir. Halen Millî Savunma Üniversitesi Rektörlüğü'nde rektörlük yapmaktadır.

  • 4
  • 14
SULTAN ABDÜLHAMİD'E TAKDİM EDİLEN NİŞAN
SULTAN ABDÜLHAMİD’E TAKDİM EDİLEN NİŞAN

📌 1887'de Avrupa seyahatine çıkan Japon Prensi Komatsu Akihito ve eşi, İstanbul'u ziyaret etti. Bu gezi sırasında Sultan Abdülhamid ile görüştü.

➡ Sultan Abdülhamid, Japon heyetinin İstanbul ziyareti boyunca Göksu Kasrı'nı onlara tahsis etti. Ayrıca prens ve eşine İmtiyaz Nişanı vermeyi uygun gördü.

➡ Sultan ile görüşme ve Japon prensinin hediyeleri iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağladı. Sultan Abdülhamid'in misafirperverliğine teşekkür için Japon İmparatoru padişaha, Krizantem Nişanı hediye etti. Bu Japonya'nın en önemli nişanıydı.

* Krizantem Nişanı nedir?

Japonya'nın en yüksek nişanıdır. Krizantem, yalnızca Japon kraliyet ailesi üyeleri, hükümdarlar ya da devlet başkanlarına verilir. Arka yüzünde Japonca "Bayrak orduya zafer getirir." ve "Bayrak ordunun şanını artırır." yazar.

  • 5
  • 14
JAPON İMPARATORUNUN HEDİYELERİ
JAPON İMPARATORUNUN HEDİYELERİ

📌Japon İmparatoru Meiji'nin gönderdiği hediyeler arasında Sultan Abdülhamid'in özel ilgi alanı olan marangozlukta kullanılacak takımlar da bulunuyordu. Bu takımların sap kısmında imparatorluk arması olan krizantem çiçekleri, metal kısmında ise Uzakdoğu motifleri olan salyangoz, kuş, böcek gibi figürler işlenmişti.

Sultan Abdülhamid'in arşivinden Japonya fotoğrafları

  • 6
  • 14
BİR FELAKET İLE PEKİŞEN DOSTLUK
BİR FELAKET İLE PEKİŞEN DOSTLUK

📌 Sultan Abdülhamid, İmtiyaz Nişanı'nın takdim edilmesi ve iade-i ziyaret üzere bir harp gemisinin Japonya'ya hareket etmesini emretti. İki ülke arasında gelişen dostluğun diğer devletler tarafından duyulmasını engellemek amacıyla Osman Paşa komutasında gönderilen heyete eğitim gemisi imajı verildi.

Temmuz 1889'da Japonya'ya gönderilen Ertuğrul Fırkateyni'ni ne yazık ki korkunç bir sonuç bekliyordu. Yaşanan elim hadise neticesinde heyetin yer aldığı gemi battı. Osmanlı ile Japonya arasındaki dostluğun temelleri, tarihimizdeki en büyük deniz felaketlerinden biriyle atıldı.

*Osman Paşa kimdir?

Babası Miralay Ahmed Bey'dir. Mekteb-i Fünun-u Bahriye-i Şahane'de eğitim gördükten sonra Basra, Paris gibi farklı şehirlerde görev yaptı. 6 Mart 1889 tarihinde ise Ertuğrul Fırkateyni komutanlığına atandı.

📌 Osman Paşa komutasında Japonya'ya yol alan Ertuğrul Fırkateyni, faciaya adım adım şöyle yaklaştı:

➡ Fırkateyn sırayla Süveyş, Aden, Bombay, Kolombo, Singapur, Hong Kong, Fukuşu, Nagazaki, Kobe duraklarına uğrayarak 11 ay sonra Yokohama'ya ulaştı.

Prof. Dr. Erhan Afyoncu, gemi top atışları ile selamlanırken bir taraftan da binlerce Japon'un tezahürat yaptığını belirtir. Japonya İmparatoru Meiji tarafından kabul edilen Heyet Başkanı Osman Paşa, II. Abdülhamid'in gönderdiği mektup ve madalyayı Meiji'ye takdim etti. Ziyaret kapsamında birçok temasta bulunan Osmanlı heyeti Yokohama'dan 15 Eylül 1890'da ayrıldı.

Denizcilik tarihinin ışığı Ertuğrul Fırkateyni

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN