Arama

ABD tarihinin en büyük iflası

ABD'nin doyumsuzluğunun ibretlik hikayesi olan Enron skandalı'nın, ülke tarihinin en büyük mali krizi olduğunu biliyor muydunuz? Ya da bu skandalın ABD'de 4.500, dünyada da 85.000 kişinin işini kaybetmesine yol açtığını? Sizler için, ABD tarihin en büyük iflası hakkında bilinmeyenleri derledik.

  • 1
  • 10
DOLANDIRICILIĞIN ZİRVESİ
DOLANDIRICILIĞIN ZİRVESİ

ABD'de 1985 yılında birkaç şirketin birleşmesiyle Enron adlı şirket kuruldu. Kısa sürede büyüyen şirket ABD 'nin en büyük doğal gaz dağıtıcısı haline geldi. Enerji devi Enron'un 2001 yılındaki çöküşü, ABD tarihinin en büyük iflası olarak kayıtlara geçti.

Enron skandalından önce 21 bin kişinin çalıştığı şirketin cirosu 111 milyar dolara ulaşmıştı. Kendi pazar ve borsasını oluşturan şirket piyasada tek güç konumundaydı. Bu önemli oyun kurucu şirketin batışına giden yoldaki en önemli hataları, yasa dışı olarak uygulanan bazı muhasebe kurallarıydı. Gizlenmeye çalışılan hatalar şirketin hisse senedi fiyatları yükselmesine sebep oldu ve büyük fiyat düşüşleri sonucunda yatırımcılar büyük zarara uğradı.

Enron Skandalı olarak anılan iflas ile sonuçlanan olayların temeli, şirketin olduğundan daha karlı gösterilmesi için muhasebe kayıtlarında yapılan hilelerdir. Bu hileler, denetim şirketi Arthur Andersen tarafından gizlendi.

  • 2
  • 10
85 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ
85 BİN KİŞİ İŞİNİ KAYBETTİ

Şirket yöneticileri, büyük ölçüde, maaş, prim yoluyla, kendi servetlerini artırmak için yasa dışı davranışlarda bulundular. Bu şirketleri, yatırımcılar adına denetleğen bağımsız denetim şirketleri görevlerini yapmadılar. Bu skandal sonucunda ABD'de 4.500, dünyada da 85.000 kişi işini kaybetti.

  • 3
  • 10
DÜNYANIN EN BÜYÜK MUHASEBE SKANDALI
DÜNYANIN EN BÜYÜK MUHASEBE SKANDALI

Dünyanın en büyük muhasebe skandallarından biri olan Enron skandalı, 2001'de ortaya çıkmıştı. Fortune dergisinin altı yıl art arda "ABD'nin en yenilikçi şirketi" seçtiği Enron, dava sonuçlarına göre muhasebe kayıtları üzerinde yapılan 'sistematik kurumsal ve yaratıcı' dolandırıcılığa imza attı.

  • 4
  • 10
ENRON'UN KURUCUSU CEZASINI GÖREMEDİ
ENRON’UN KURUCUSU CEZASINI GÖREMEDİ

2001 yılı sonunda şirket hisseleri 26 cent'e kadar düştü ve Enron 2006 yılında son bağlı şirketini satarak tarih sahnesinden silindi.

Enron'un kurucusu 64 yaşındaki Ken Lay, geçirdiği kalp krizi sonucunda öldü. ABD tarihinin en büyük yolsuzluğu olan Enron skandalı nedeniyle 11 Eylül'de hapis cezasına çarptırılması beklenen Lay'in, 2001'de patlak veren milyar dolarlık muhasebe yolsuzluğu nedeniyle yargılandığı dava 25 Mayıs 2006'da sonuçlandı.

Enron'u 2000'de Fortune 500 listesinde 7'nci sıraya yükselten ve cirosunu 101 milyar dolar olarak beyan eden Lay, Aralık 2001'de iflastan korunma yasası kapsamına girme talebinde bulunmuş, böylelikle şirket hesaplarını şişirerek yatırımcıları ve çalışanları yıllar boyunca yanılttığı ortaya çıktı.

  • 5
  • 10
DOLANDIRICILAR KRALI
DOLANDIRICILAR KRALI

ABD'de dolandırıcılıktan dolayı 24 yıl hapse mahkûm edilen Enron'un eski CEO'su Jeffrey Skilling, hayatının en zor günlerini geçirdi. Enron'da yılda pirimlerle birlikte 150 milyon dolar maaş alan Jeffrey, ABD'deki Waseca Hapishanesi'nde kütüphane görevlisi olarak çalıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN