Arama

  • Anasayfa
  • Galeri
  • Edebiyat
  • Anadolu Yakası ediplerinden hayata dair meseleler buluşması: Perşembe Toplantıları

Anadolu Yakası ediplerinden hayata dair meseleler buluşması: Perşembe Toplantıları

Edebiyatçılarımızın toplantı yeri genelde Boğaz'ın Avrupa kısmı olurdu. Cağaloğlu yokuşu, Beyoğlu, Beyazıt edebiyatçılarımızı bir araya getirirdi. Ancak İstanbul'un sadece Avrupa'sı değil Anadolu Yakası da edebiyat sohbetlerine mekan olurdu. Yusuf Atılgan'ın müdavimi olduğu Perşembe Toplantıları'nda sadece edebiyatçılar olmaz, gen mühendisinden bankacıya başka alanlardan da insanlar dahil olurdu. Toplantılarda sadece edebiyat konuşmaları değil gündelik hayata da dokunan meseleler masaya yatırılırdı. Perşembeciler olarak anılan bu edebiyat mahfilini sizin için inceledik.

İstanbul'un Anadolu yakasında ikamet eden şair, yazar ve sanatçılar uzun yıllar önce özellikle Kadıköy ve civar yerlerde bir araya gelmeye başlamışlardı. Ahmet Rasim, Ahmet Haşim, Yakup Kadri gibi büyük edebiyatçılar, Kadıköy semtinde yaşadıkları için buralarda geçmişten günümüze kadar edebiyat sohbet geleneği meydana getirilmişti. Edebiyatımızın önemli isimlerinden İlhami Bekir Tez, uzun yıllar Kadıköy'deki Elif, Vagon ve Merkez Kıraathaneleri çevresinde toplanan genç şair ve yazarlarla edebiyat ve sanat sohbeti yapmıştı.

"Perşembe Toplantıları", 1970'li yılların sonunda, Cağaloğlu'nda çalışan Eray Canberk, M. Sabri Koz, Yusuf Çotuksöken tarafından başlatılmıştı. Bu üç isim, Kadıköy'e dönüşlerde iş yorgunluğunu atmak, edebiyat ve çeşitli konularda söyleşmek için konaklamak isteyen ama "sakin", "tartışmasız" ve "sataşmasız" bir ortam ararken bir yandan da sevdikleri bir şair olan İlhami Bekir Tez'i yalnız bırakmamak uğruna bir araya geldikleri toplantılardı.

Perşembe Toplantı'larının temellerini atan bu isimler ilk zamanlarda Salı günleri buluşuyorlardı. Ancak toplantının bazı müdavimlerinin iş yoğunluğu sebebiyle toplantılar Çarşamba gününe alınmıştı. Bu günde de sıkıntı yaşanmaya başlayınca tüm üyeler tarafından Perşembe günlerinde bir araya gelinmeye karar verilmişti.

M. Sabri Koz, mahfil toplantılarının Çarşamba günü yapıldığı zamanlarda öğretmenlik yaptığını, bu yüzden okulda dersi olmadığı için bu toplantılara kolaylıkla katılabildiğini söyledikten sonra, toplantıların Perşembe'ye alınmasında, boş günü olan Çarşamba'nın okul idaresince doldurulmasının etkisinin olduğunu beyan etmiştir.

Yazar Eray Canberk'e göre Perşembe Toplantılarının gelenekselleşmesi 1981-1982 yıllarındaki buluşmalarla başlamıştır. Perşembeciler, mahfilin toplandığı günün ismini, 1983-1984 yıllarında almışlardır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN