Arama

Selahaddin Çakırgil
Ağustos 5, 2018
Genelde, ilginç bir sosyal alan çalışması da…

Bir alan çalışması yapılmış, ülkemiz üzerine, 2017'nin Ekim- Aralık ayları arasında.. Ve nüfusun 14 yaş grubu üzerindekiler esas alınarak.. Çok geniş ve faydalı da bir araştırma.. O araştırmayı yapan kuruluştan onun söz etmeyeceğim. Çünkü kendilerinden izin alınmadan o çalışmalarından tamamen veya kısmen alıntı yapılamayacağını yazmışlar. İnsana, 'Mâdem ki, böyle yaygın ve etkin bir çalışma yapıyorsunuz, üzerine niye böyle bir perde çekiyorsunuz?' sorusunu ister istemez sorduruyor. Kaldı ki, üzerinde çalışma yapılan halk biziz.. Bu çalışmayı yapanlar, biz halktan bu izni aldıklarını var sayıyorlar.

Nitekim, çalışmalarının 'Türkiye'yi temsiliyet (?) gücüne sahip, …panellerine üye 30 küsur ilden, 16 bin kadar kişi ile gerçekleştirildiğini' söylüyorlar.. Bir de iddiaları var: 'Sosyal araştırmalar, insanlara dair gerçekleri değil, insanların gerçekler hakkındaki düşüncelerini anlamamızı sağlar' şeklinde..

Ama bu çalışma, internet sitelerinde tedavüle konulmuş, biz de oradan özetlemeye çalışıyoruz.

***

120'yi aşkın sahifeden, bazı notlar ve noktalar aktaralım:

- Son 10 yıl ortalamasına göre nüfusun yüzde 49'u erkek, yüzde 51 kadın.. Yani, yüzde ikilik bir açık var..

- 46 yaşın üstündekiler yüzde 32.. Nüfusun yüzde 31'i Marmara'da, yüzde 17'si İç Anadolu'da, yüzde 16'sı Doğu ve Güneydoğu'da, yüzde 14'ü Ege'de, yüzde 13'ü Akdeniz ve yüzde 9'u da Karadeniz bölgesinde yaşıyormuş..

- Nüfusun yüzde 70'i kahverengi, yüzde 18'i elâ, yüzde 9'u yeşil ve yüzde 4'ü de mavi gözlü ve halkın sadece yüzde 7'si kıvırcık saçlıymış..

- Halkın yüzde 12'si emekli, yüzde 12'si kamu çalışanı, yüzde 9'u özel sektörde çalışan beyaz ve mavi yakalılar, yüzde 29'u ev hanımı, yüzde 4'ü işletme sahibi, yüzde 3'ü çiftçilik ve hayvancılıkla meşgul.. Yüzde 6 çalışmayan, yüzde 10'u üniversite öğrencisi.. Bir o kadarı da lise ve diğer okullar..

- Deodorant kullanım oranı, yüzde 30.. Halkın yüzde 27 hiç deodorant kullanmıyor..

- Kadınların yüzde 67'si hiç öje kullanmıyor..

- Yüzde 40, hiç tasarruf yap(a)mıyor.

- Yüzde 74'ü SGK güvencesine sahip.. Yüzde 21'inin hiçbir güvencesi yok..

- Halkın yüzde 63'ü ev sahibiymiş.. yüzde 24'ü kirada..

- Hiç gazete okumayanlar yüzde 31.. Yüzde 80 tv izliyor..

- Halkın yüzde 72'si kader'e, 25'i büyüye inanıyormuş, yüzde 69'u nazara, yüzde 20'si ruhlara, yüzde 7'si uzaylılar ve ufolara inanıyormuş..

- Yüzde 87, eve ayakkabıyla girmiyor..

- Halkın yüzde 90'ı kendisini bir dine bağlı hissediyor.

- Kadınların yarıdan fazlası dışarı çıkarken başını örtüyor..

- Oruç tutanların oranı, yüzde 81..

- Halkın yüzde 60'ı hayatlarını inançlarına göre tanzim ettiklerini; yüzde 90'ı, Allah inancının kendilerine huzur verdiğini söylüyor; yüzde 70'i dinî eğitimin okullarda zorunlu olmasını istiyormuş..

- Gençlerin yüzde 71 iyi bir meslek ve kariyer düşlüyor, yüzde 48'i huzur.. Yüzde 60'ı devlette çalışmak istiyor. Yüzde 63, 'marka' mallara itibar ediyor.. AVM'lere gidenler yüzde 72.

- Halkın yüzde 58'si sigara kullanmıyor.

- Halkın en güvendiği kurum yüzde 77-78 Polis ve ordu; Diyanet yüzde 44 , yargı 39, medya 20..

- Reklamlara güven yüzde 30 ve altında.. İnternet kullanımı ortalama yüzde 80..

- Gelenekçi orta sınıf ve yeni muhafazakârlar yüzde 50'leri bulurken, gelenekçi milliyetçilik ve tepkili modernlik artıyormuş.. Tepkili modernler daha çok kadın ve de Ege ve Marmara bölgesindelermiş..

- Halkın yüzde 50'den fazlası, kadınların çalışmasının eşlerinin rızası dahilinde olmasını istiyormuş..

***

Bilmiyorum, bu bilgilerin halka açık hale getirilmesine, o çalışmayı yapanlarca niye sınırlamalar getirilir. Üstelik, teşekkürü hak edecek kadar ilginç bir tablo da çıkarmışlar ortaya.

Selahaddin Çakırgil-Star

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN