Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Temmuz 2, 2018
Sağlıklı ve zinde kalmak için vazgeçilmez besin: Kabak

Sağlığımıza sayısız faydalarıyla ve düşük kalorisiyle mübarek sebze denmeyi hak etmiştir. Protein, niasin ve potasyum açısından zengindir. Düşük kalorisi, içerdiği vitaminler ve antioksidan özelliği ile kabak, yaz aylarında fit ve zinde kalmak için vazgeçilmez bir besin. Doğru bir beslenme planı ile tüketilen kabak, hızlı bir şekilde kilo vermeye yardımcı olmanın yanı sıra bedene enerji sağlar; cilt, kalp ve göz sağlığını korur.

Kabak hakkında yakın zamanlara kadar geniş bilgi yoktu. Son yıllarda lifli yiyeceklerin sağlığımız için vazgeçilmez faydaları anlaşıldıkça, bol lifli bir gıda olan kabağın kıymeti arttıkça arttı.

Kabağın pek çok türü vardır. 100 gram sakız kabağında 92 gram su, 5,9 gram karbonhidrat, 0,6 gram protein, 0,2 gram yağ ve 0,7 gram selüloz bulunmaktadır. Kalori değeri 31'dir. Glisemik indeksi (yani kan şekerini yükseltme derecesi) çok düşüktür. Bu özelliğiyle kan şekerini düşürdüğünden zayıflamak isteyenlere ve şeker hastalarına tavsiye edilir. Ayrıca kalp, göz, cilt sağlığını korumak için önem arz eder.

Dışı kalın kabuklu, içi ise yumuşak bir yapıya sahip olan kabakta ayrıca kalsiyum, fosfor ve demir de bulunur. Vitaminlerden ise A, B1, B2, niasin, magnezyum, demir, bakır ve C vitamini yeterli miktarlarda vardır. Kabağın bol lif ihtiva ettiğini söylemiştik. Lifli gıdalar, kilo vermenin en kestirme ve en emin yoludur. Kabak gibi besinler hem mideyi doldurup uzun süre midede kalarak tokluk hissi verirler, hem de kolayca ve çabucak sindirilerek mide ve bağırsaklardan geçip vücuttan atıldıklarından kilo vermeyi kolaylaştırırlar.

Kabak geliştirilmiş kardiyovasküler sağlık ve doğal olarak kolesterolü düşürme kabiliyeti ile bağlantılı olan faydalı bir polisakarit türü pektin olarak adlandırılan lif içerir. Elma ve armutlarda da bulunan pektin lifi, kan damarı sağlığını iyileştirdiği ve hastalığa neden olan iltihaplanmayı azalttığından, diyabet ve insülin direncine karşı da koruma sağlayabileceği bilinmektedir.

Obezite ve kalp hastalığı risk faktörleri sıklıkla bağlantılı olduğu için kabakların kilo kaybını desteklemesine yardımcı olmasının faydalı olduğu düşünülmektedir. Araştırmalar, düşük şekerli ve düşük karbonhidratlı diyetlerin, insülin ve diğer hormonları pozitif yönde etkilediği için vücut ağırlığı yönetiminde etkili olabileceğini gösteriyor. Tabii ki, göz önünde bulundurulması gereken başka faktörler vardır, özellikle kabak vücut ağırlığını geliştiren kalp-sağlıklı bir diyette kesinlikle rol oynayabilir.

Kabak ile ilgili en iyi şeylerden biri, su oranının çok yüksek olmasıdır. Kabak, düşük kalorili bir sebzedir ve sizi doldurmaya ve doygun hissetmenize yardım eder. Kabak ayrıca en az karbonhidrat içeren sebzelerden biridir, ikinci olarak yapraklı yeşillikler bulunur.

Kilo kaybı ve fiziksel aktivitedeki artışın yanı sıra, diyet değişiklikleri ile tip 2 diyabet gelişimini önleyebilir. Kabak karbonhidrat ve şeker bakımından zayıf olduğundan hem dolgu maddesi hem de besin yoğunluğu nedeniyle şeker hastalığının önlenmesinde rol oynar. (Aynı nedenle sağlıklı bir kilo verme programı için de iyi bir seçimdir.)

Kabak ve diğer kabak türlerinde bulunan polisakarit lifleri, pektin de dâhil, kan şekeri regülasyonu için özel yararlar sağlar. Kabak, diyabetle uğraşan herkes için, kan şekeri seviyelerini kontrol eden sorunlarla mücadelede yardımcı olabilir; zira kabak, düşük karbonhidratlı, düşük glisemik indeksi bir sebze olup, insülin yükselmelerini ve düşmelerini önlemeye yardımcı olur.

Tip 2 diyabetin erken safhaları, bozulmuş glikoz toleransı veya açlık kan şekeri bozukluğu şeklinde tanımlanabilir. Araştırma, günde 30 gramdan daha fazla diyet lifi alımı olan bir diyetin basit ve etkili bir önleyici yaklaşım olabileceğini gösteriyor.

Yüksek lifli gıdaların tüketiminin, kan şekeri kontrolüne ek olarak fiziksel sağlık durumu üzerinde de olumlu etkileri vardır. Aynı zamanda, gastrointestinal sistemi olumlu etkiler, kilo vermeyi destekleme potansiyeline sahiptir ve kalp hastalığına neden olabilecek karbonhidrat ve yağ metabolizması bozukluklarını azaltabilir.

Kabak ve diğer lifli yiyeceklerle beslenenler, çağımızda sık rastlanan kabızlık, hemoroit (basur), bağırsak kanseri, şişmanlık, sindirim bozukluğu gibi hastalıklara karşı da tedbir almış olurlar.

Yine kabak bedeni temizler, sinirleri yatıştırır. Yaz aylarında hem fit kalmak hem de vücudu arındırmak için kabak detoksu yardımcı olabilir. Bol su tüketimiyle oldukça düşük kalorili olduğundan, alınan kiloları vermek için idealdir.

Fermantasyonu önlediğinden arteritlilerin bedenini asiditeden kurtarır.

İçeriğinde olan zengin C vitamini ile bağışıklığı artırır.

Kabağın tohumları tenya ve kurt düşürücü olarak bilhassa çocuklarda kullanılır.

Yapılan bir araştırmaya göre kabak, cinsel gücü arttırır, erkekleri prostat hastalığına karşı korur, kadınların doğurganlığını güçlendirir, vücut dokularını sıklaştırır. Çünkü kabakta çinko ve bir bitki hormonu olan "androjen" vardır.

Ayrıca kabak bol miktarda fosfor ihtiva eder. Fosforun zihnen çalışanlara çok yararlı olduğu bilinen bir gerçektir.

Peygamberimizin kabağı severek yediği tavsiyelerinden anlaşılmaktadır.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN