Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Nisan 17, 2018
İyimserlik faydalı

Bilinen örnekle yarısı dolu bardağın dolu kısmını mı yoksa boş tarafını mı görüyoruz? Gerçekten bakış açımıza göre bu değişir ve hayatı algılamamızda büyük önem taşır.

İyimser olmak, hayata olumlu bakmak, insanlar hakkında hüsnü zan beslemek yani bariz bir kötülüklerini görmeden iyi olduklarını düşünmek bazı dezavantajları olsa da yararları daha fazladır.

İyimserlikle ilgili araştırmalar son yıllarda arttı. Sonuçlar iyimserlerin hem hayatta daha mutlu olduklarını hem de rahatsızlıklara karşı daha dirençli durduklarını göstermektedir.

İŞTE İYİMSERLİĞİN YARARLARI

  • İyimserler kötümserlere nazaran daha az anksiyete (gerginlik, endişe hali) duyarlar ve daha az depresiftirler. İyimserlerin moralleri daha iyidir.
  • İyimserlik daha etkili başa çıkma davranışları ile ilişkilidir. İyimser insanlar sorunlardan kaçmaz, onlar ile uğraşırlar, başa çıkmaya gayret ederler ve daha fazla kabullenme, pozitif yeniden çerçeveleme kullanırlar. Hayatta mizaha önem verirler. Ciddi problemler karşısında, 'Bu da geçer yahu' diyebilirler.
  • İyimserlik daha yüksek yaşam tatmini ve kendini iyi hissetme hali artışı demektir.
  • İyimserlerin bağışıklık sistemi daha güçlüdür ve daha düşük kardiyak (kalp hastalığı) riski taşırlar.
  • İyimserler cerrahi ameliyat sonrası daha çabuk iyileşirler ve sonrasında daha iyi yaşam kalitesi bildirirler.
  • İyimserler yaşamlarındaki ciddi hastalıklar gibi olumsuz olaylara daha iyi adaptasyon sağlarlar.
  • Düşünebileceğinizin tersine ciddi bir hastalık belirtisi olduğunda iyimserler deve kuşu gibi kafalarını kuma gömmezler ve çare ararlar.
  • Ciddi tersliklerle karşılaşan iyimserler hemen vazgeçmezler ve öte yandan kötümserlerin felaket bekleme ihtimalleri daha yüksektir ve bu nedenle daha çabuk vazgeçerler.
  • İyimserler sorunlara karşı daha çözmeye isteklidirler ve kötü durumları kabullenme ihtimalleri kötümserlerden daha yüksektir.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN