Arama

Mustafa Özcan
Ağustos 29, 2018
Evanjelik yemeğinde Brunson gölgesi

Trump Beyaz Saray'da Evanjelik önderlerine, ileri gelenlerine, kodamanlarına bir akşam yemeği verdi. Bundan amaç yaklaşan 6 Kasım 2018'de yapılacak Kongre ara seçimlerine hazırlık babından Evanjelik kitleyi mobilize etmektir. Kadınlar da akşam yemeğine rağbet ettiler. Birinci Hanım ya da First Lady Melenia Trump da yemekte hazır bulundu. Böylece başkanla sevgili eşi düşman çatlattılar. Aralarında soğukluk iddialarını Evanjelizm sıcaklığıyla yalanladılar! Zira son sıralarda ikisinin arasının iyi olmadığına dair söylentiler vardı. Bu iddia konuşuluyor hatta yazılıyor, kitaplara konu oluyordu. Demek ki iktidar bu soğukluğu gideren bir tiryak, tamir ediyor. Obama ve sevgili eşi Michelle Obama da bir dargın bir barışık yaşıyorlardı, iktidar evlilik tutkalları oldu. Şimdi de yine iktidar ihtiyar çapkın, Trump ile eşi Melenia arasında yapıştırıcı görevini görüyor. Kadınlar Evanjelik akşam yemeğine pek rağbet etmişler. İkinci first lady yani Mike Pence'in eşi Karen Pence de akşam yemeğinde hazır bulunmuş. Keza Hollanda asıllı Eğitim Bakanı Bayan Elisabeth Betsy DeVos da akşama şeref veren konuklar arasında yerini almış. Evanjelik akşam yemeğine kabinenin üçte birisi katılmış. Evanjelik liderlerin huzurunda Trump bir konuşma yapmış ve bilhassa iki hususa temas etmiş. Bunlardan birincisi, Rahip Brunson meselesi olmuş. Şunları söylemiş: "Rahip Brunson'ın Türkiye'den serbest kalması için savaşıyoruz. Ve büyük bir ilerleme kaydettik…" Nasıl bir ilerleme kaydetmişler bunu tam olarak izah etmemekle birlikte ev hapsine alınmasını kastediyor olmalı ve gerisi gelmese de anlaşılan bunu bir başarı olarak görüyor veya takdim ediyor. Demek ki gerisi gelmese de bu kadarına da razılar. Seçim startı öncesi Brunson'ın gündeme getirilmesi tam bir seçim yatırımı ve Brunson da birinci sınıf bir seçim malzemesi. Burada ahlaki bir soru sormak gerekiyor: Gerçekten de Trump idaresi Brunson için mi savaş veriyor yoksa onu seçimler için bir koz, malzeme ve kurşun ve fişek olarak mı kullanıyor? Trump sadece kendisi için savaş veriyor. Brunson gibiler ise sadece malzeme.

Beyaz Saray'daki Evanjelik akşam yemeğine Evanjelik liderlerden 100 kadar isim katılıyor. Değindiğimiz gibi bunların bir kısmı kabine üyesi. Trump kabinesini kurarken, teşkil ederken, bakanlarını Temsilciler Meclisi ve Senato'da faaliyet gösteren Bible Study /Kutab-ı Mukaddes Etüt ve Mütalaa grupları arasından titizlikle seçmiş. Bunlar arasında başkan yardımcısı Mike Pence de bulunuyor. Bunlardan teşekkül eden kabinesinden bazı isimlerle birlikte 100 yıl sonra Beyaz Saray'da İncil Mütalaa grubunu kurmuş (bible study group). 100 yıldır unutulan bir geleneği ihya etmiş ( https://www.bbc.com/news/world-us-canada-43534724 ). Bu grubun üyeleri arasında Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Eğitim Bakanı Betsy DeVos, Enerji Bakanı Rick Perry ile Baş Savcı Jeff Sessions gibi isimler yer almaktadır. Beyaz Saray inanç danışma kurulu üyeleri de yemekte hazır bulunuyorlar. Bunlardan birisi de Pastör Robert Jeffress. Söz konusu Pastör Robert Jeffress, CBN'de yayınlanan Faith Nation programında yaptığı konuşmada esasında Pastör Brunson'ın tamamen bir seçim malzemesi ve yatırımı olduğunu ispat etmekte, ortaya koymaktadır. Brunson meselesinin kartopu gibi büyümesi tesadüflere hamledilemez. Pastör Robert Jeffress, Evanjeliklerin sadık bir tabi, destekçi bir kitle ve oy deposu olduğunu hatırlatmıştır. İlk defa Evanjelik kitle yüzde 77 oranında Trump'ı desteklemiş ve seçimlerde ona oy vermiştir. CBN'den David Brody'ye yaptığı değerlendirmede Trump'ın iki yıl içinde eşi benzeri olmayan şeyler başardığını söylemiş ve şunları ilave etmiştir: "Başkan Trump hayat canlısı birisi, dini özgürlüklerden ve muhafazakar yargı sisteminden yana olan bir isimdir. Bu nedenle de tarihte Evanjeliklerin şevkle destekledikleri ve bu desteği sürdürdükleri ilk başkandır…"

Jeffress Evanjelikleri uyanık olmaya çağırıyor ve her nedenle olursa olsun Trump'tan desteklerini çekmemelerini salık veriyor. Trump'ın çok akıllı olduğunu ve Evanjelik oyların bir blok olarak arkasında durduğunu da bildiğini ifade ediyor.

Pastör Robert Jeffress Kongre ara seçimlerinin yaklaştığını Trump'ın bu seçimlerde Evanjelik oylara büyük ihtiyaç duyduğunu hatırlatmaktadır. Demokratların Kongre seçimlerinde öne çıkarak yasamayı ele geçirebileceklerini ve bu durumda Trump'ın soruşturma ( impeachment) ile karşı karşıya kalacağını ya da kendisini Beyaz Saray'da bloke edeceklerini ve mefluç hale getireceklerini hatırlatmaktadır. Burak Kuntay'ın da dediği gibi Demokratlar yeni yasama döneminde Kongre'de üçte iki çoğunluğu sağlayamazlarsa bile Trump'ı topal ördek haline çevirebilirler. Beyaz Saray iki yıl daha böyle bir adamı taşıyabilir mi? Kuşkulu.

Pastör Robert Jeffress sözlerini şöyle hitama erdirmiş ve noktalamıştır: "Eminim ki bu gece başta Evanjelik liderler olmak üzere hepimiz için büyük bir motivasyon kaynağı olmuştur. Onlar ve destekçi seçmen kitleleri ara seçimlerde bu rüzgarla katılacak ve hareket edeceklerdir..."

Evanjelik geceye Brunson'ın gölgesi düşmüştür. Bu da onun Amerikan Elçiliğini Kudüs'e taşıma kararıyla birlikte seçim gündeminin baş malzemesi olduğunu göstermektedir. Bu bir yorum değil gerçeğin ta kendisidir.

Bu da gösteriyor ki kaçık olan sadece Beyaz Saray sakini değil ona eşlik eden zümre de aynı oranda iflah olmaz bir biçimde kaçıktır.

Bir narsist ve bir popülistin arkasına takılmış gidiyorlar. Trump ve Evanjelik taraftarları sadece siyasi anlamda popülist değiller aynı zamanda da dini anlamda da popülistler! Ölçüsü olmayan ve kalmayan bir dindarlık şekli, tarzı.

Mustafa Özcan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN