Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ağustos 14, 2018
Benzersiz tadı ve harika kokusu ile vazgeçilmez meyve: Armut

Kökeni Hazar denizi çevresidir. Milattan 1000 yıl önce bile bilinen bir meyvedir. Yenildiğinde ağıza ve dil üzerine balözü gibi tadını yayar. Bulunmaz kokusu ve görünümüyle de iştah açar.

Diğer meyveler gibi armudun da kalorisi düşüktür (100 gramı 41 kalori verir). İçeriğinde glikoz yerine leviloz bulunduğundan ve uzun süre tok tuttuğundan dolayı diyabeti olanlar da, zayıflamak isteyenler de yiyebilirler.

Vitaminlerden yana yoksul olsa da minerallerden yana zengin olan armutta; A, B, C vitaminleri, şeker, tanen, demir, kireç, fosfor, magnezyum, potasyum, kükürt, çinko, iyot, manganez, brom bulunur. Besleyici olmasının yanı sıra laksatif (bağırsak yumuşatıcı) ve idrar söktürücü özellikleri vardır. Sodyum ve klordan fakir olduğundan, tuzsuz rejimlerde yer alır.

İçindeki potasyum miktarı ise yüksektir. Bu yüzden ödemlerde ve kalp-böbrek hastalıklarında tavsiye edilir. Zayıflama kürlerinde biraz yoğurtla veya az miktarda has buğday ekmeği ile birlikte çiğ veya pişmiş armut tüketilebilir. Armuttaki tanen ve potas tuzları ürik asidi eritir. Bu özelliğinden dolayı armut arterit, gut ve romatizma gibi hastalıklarda ilaç yerine geçer.

Bir süre her gün bir miktar armut yemek, kanı temizler ve yüksek tansiyonun düşürülmesinde başarılı sonuç verir.

Armut harika bir lif deposudur. Lifli besinlerin sağladığı tüm yararların yanı sıra düşük yağ oranları içeren bir diyetle birleştiğinde kalın bağırsakta polip oluşması riskini azaltır.

ARMUDUN SAĞLIK YÖNÜNDEN ÖZELLİKLERİ

Kansızlığa karşı etkilidir. Mineral rezervlerini güçlendirir. Yaraları önleyici ve bağışıklık sistemini güçlendirici etkisi vardır.

Birçok meyvede olduğu gibi armutta da hastalıklara karşı etkili olan antioksidanlardan bol miktarda bulunur. Antioksidanlar vücutta biriken serbest radikalleri ortadan kaldırmaya yararlar.

Olgun armut hazmı kolaylaştırır ve sindirim sistemini canlandırır. İçindeki lif bağırsak hareketlerini de düzenleyerek kabızlık ve ishal riskini de azaltır. Eğer pişmiş şeklinde yenirse bağırsakların çalışmasını hızlandırıcı etkiye sahip olur.

Armutta bulunan bol miktardaki potasyum, damar açıcı özelliğe sahip olduğundan tansiyonu düşürücü etkiye sahiptir. Böylelikle ateroskleroz, kalp krizi veya beyin kanaması riskini azaltır. Kalp ve damar sağlığı için son derece faydalı bir gıdadır. Potasyum aynı zamanda sıvı dengesini de düzenler.

Romatizma, eklem hastalıkları ve guta karşı mücadele eder. Ayrıca idrar söktürücü ve kanı temizleyici özelliği vardır.

İçerdiği vitaminlerle sinir sistemini rahatlatır ve korur. Yine osteoporoz ve genel zayıflık gibi rahatsızlıkların şiddetini de hafifletir. Kemiklere iyi gelir.

Komposto olarak da yararlıdır, susuzluğu giderir.

KABUĞU MEYVESİNDEN FAYDALI

Armut kabukları soyulmadan tüketilmesi gereken meyveler arasında yer alır. Çünkü kabuğunda bol miktarda lif vardır. Yapılan araştırmalara göre armut kabuğunun etli kısımlara oranla 3-4 kat daha fazla besleyici ve yararlı madde içerdiği ortaya çıkmıştır. Armut kabuğu yine iltihap önleyici etkiye sahiptir.

ARMUDUN DİĞER FAYDALARI

Armut ağacının kabuklarından, taze dallarından, tomurcuklarından, filizlerinden, yaprak ve çiçeklerinden de yararlanılabilir. Meyvenin kendisi gibi bitkisel bölümlerinin de idrar söktürücü, bağırsak yumuşatıcı, hafif ateşi ve yüksek tansiyonu düşürücü etkisi vardır.

Kısacası armut olgun hale geldiğinde bol bol yenebilecek hoş bir meyvedir.

Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN