Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Kasım 25, 2017
Hem bilgisiz hem de çarpıtıyor

İyi Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ümit Özdağ, partisi tarafından hazırlandığı ileri sürülen 'propaganda kartları' üzerinden Suriyelileri hedef gösteren paylaşımlarda bulunmuş. Paylaşımın altına ise takipçilerinden tepki yağdı.

Ülkelerindeki iç savaştan ve ölümden kaçarak Türkiye'ye sığınan ve Türk halkının bu zor gününde yanında olmaya çalıştığı Suriyelileri açıkça hedef gösteren propaganda kartlarını sosyal medya hesabı üzerinden paylaşan Ümit Özdağ'ın daha önce de aynı paralelde ırkçı paylaşımlar yaptığı görüldü. Benzer kartların partinin yeni yapılanan teşkilatlarına ait hesaplar üzerinden yayıldığı öğrenildi. Kartların parti merkezi ya da farklı organları tarafından hazırlanarak servis edildiği düşünülüyor. Türkiye'de yaşayan Suriyelileri hedef alan Özdağ, Türkiye'deki açlık ve yoksulluğu Suriyelilere bağlayarak, Suriyelilerin yüzde 32,6'sının "fazla kilolu" olduğunu öne sürdü.

Sayın Ümit Özdağ'ın bu açıklamalarında hem ırkçılık hem de çarpıtma ve bilgisizlik söz konusu. Neresini düzelteceğimizi şaşırmış durumdayız:

• En başta söyleyelim, obezite zenginlik değil daha çok yoksulluk problemidir. Kişi karnını doyurmak için karbonhidratla beslenmeye, yani beyaz ekmek, pilav ve hamur işlerine ağırlık verirse elbette kilo alacaktır. Meyve, sebze ve etten yoksun beslenme ise yoksullukta daha çok görülür.

ABD dünyanın en zengin birkaç ülkesinden biridir ve gelişmemiş ülkeleri sömürmektedir. İşte ABD'de nüfusun 1/3'ü fazla kilolu, 1/3'ü ise obezdir. Yani insanların % 66'sının kilo ile sorunlar vardır. Obez olmak burada beslenme ve hareket yetersizliği sorunudur. Bu şişmanların yoksullar arasında yaygın olduğu bilinmektedir.

• ABD'de siyahiler arasında obezlik belirgin olarak daha yaygındır. Zengin olduklarından mı? Aksine beyaz nüfusa oranla daha fakir oldukları bilinmektedir. Orada beyaz bir politikacı çıksa, "Siyahiler bizi sömürüyor, çünkü daha kilolular" dese muhakkak ki alay konusu olur ve dışlanır. Ancak bizde böyle çarpıtan siyasetçiler görülür.

• Petrol milyarderi Arap ülkelerinin zenginlerine baktığımızda da onların genelde (neredeyse hepsinde) obezite dikkat çekmektedir. Onlar yoksul olmadığına göre nasıl açıklayacağız bu durumu?

• Ülkemizde de yoksullarda kilo fazlalığı daha yaygındır. Maddi durumu iyi olanlar iyi beslenmekte ve daha normal olmaktadır.

• Maalesef Türkiye'de vatandaşlarımız arasında obezite oranı hızla artmaktadır. Sayın Özdağ'ın mantıktan yoksun muhakemesi ile bakarsak ülkemiz zenginleştiği için artmaktadır diyebiliriz. Elbette ülke olarak zenginleşmekteyiz ancak beslenme (işlenmiş gıdalara öncelik verme, şekeri ve beyaz ekmeği fazla tüketme gibi) ve egzersiz (yetersizliği) konusundaki problemlerle ilgilidir.

• Sonra ülkemiz için verdiği açlık rakamları da tamamen çarpıtmadır, yalandır. Kendisine yakışmamıştır. Çok şükür ileri derecedeki yoksullara en başta varlıklı yakınları olmak üzere sivil yardımlaşma kuruluşları, belediyeler ve çeşitli resmi kurumlar yardım etmekte, onları yalnız bırakmamaktadır.

• Paylaşımın ırkçılık kokması ise ayrı faciadır. Türk Milleti ve Türk Devleti tarih boyunca zor durumda olup ülkesine sığınanlara kapısını açarak kabul etmiş, onları koruyup kollamıştır. Sayın Özdağ'ın yüce ceddimize zıt böyle söylemlerde bulunması üzücüdür.

• ABD'de siyahilerden ırkçılık sayılmasın diye 'Afrika kökenli ABD'liler' diye söz edilmektedir. Onlar o kadar titizken Sayın Özdağ'ın insanlarımızı Suriyelilere kin ve nefretle bakışına sebep olacak sosyal medya paylaşımları atması üzücü ve düşündürücüdür.

Sayın profesörün bu paylaşımları atarken empati, merhamet, acıma, yardımseverlik gibi duygularını harekete geçirmesini beklerdik. Ancak o ırkçılık, ayırımcılık, yalan, çarpıtma, bilgisizlik gibi vasıflarla hareket etmiştir.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN