Arama

Fatma Bayram
Haziran 25, 2017
Bugün Bayram

Bugün bayram. Olabilecek en iyimser halinizi takının bayramlık niyetine! Bayram hatırına kusur aramayın, eksikleri görmeyin, kapatın tüm gedikleri! Gençlerin bilemediği eski kelimeler, beğenmediğiniz oturuş kalkışları, yetişkinlerin etrafı ölçüp biçen bakışları, yaşlıların memnun olmayan ve hep kusur arayan halleri, bunların hiçbirini görmeyin ve bir bakın bakalım dünya böyle bakınca nasıl görünüyor?

İnsanların eksik bıraktıklarına değil de "tam"ın o eksik noktasına kadar geldikleri mesafeye baksak mesela. Yalnızca namaza hangi kılıkla geldiklerini değil de namaza geldiklerini de görebilsek ve camilerimizi doldurdukları için minnet duysak onlara. İçtenlikle teşekkür edip boyunlarına sarılsak. Hatta sırf bayram hatırına kendimizi de alabildiğine kınamaya bir ara verip içimizi kendimize dair ümitle doldurabilsek. Belki o zaman hem biz hem de bütün iyimserlik dokundurduğumuz insanlar hep birlikte daha iyi olabiliriz, sırf birbirimizi öyle gördük diye... Çünkü ne diyor Rabbimiz: "Eğer şükrederseniz artırırım..." (İbrahim 14/7)

Şükredebilmek nimetleri, güzel şeyleri, iyilikleri görebilmeyi gerektirir. Bir gençle yan yana namaza durmak şükür sebebidir. Erguvanların bitip manolyaların açması bir şükür sebebidir. Dünyanın bir ucunda bir bodrum katını mescid yapmış göçmenlerin sizin için dua ettiğini duymak şükür sebebidir. Cehalete kızmak yerine bilgiye ulaşmanın mümkün olduğu bir dünyada yaşadığını bilmek bir şükür sebebidir. Şükretmeye dikkat kesilen için şükür sebepleri saymakla bitmez.Günahkârın günahına duyduğu üzüntü bile bir şükür sebebidir. Hatta medeniyetimiz ve tüm insanlık adına üzüldüğümüz şeyler, sırf onlara üzülebilen bir dikkate ve yüreğe sahip oluşumuz nedeniyle bir cihetten şükür sebebidir.

Rahmetli Gönenli Mehmet Efendi üstadımız ve onun meşrebinden olanlar gibi insanlara baktığımızda iman alametleri görüp onları büyütsek. Camiye gelen ojeli, kısa etekli, her haliyle eleştirel bakışlara malzeme sunan hanımlara "sizler melekler gibisiniz" diyebilsek de onlar hakikaten melekler gibi olsalar. (Öyle olmuş nitekim.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN