Arama

Abdülhamid’in mirasını belgeledik

Sultan II. Abdülhamid Han döneminde inşa edilen İstanbul’un 28 mimari şaheseri düzenlenen ‘foto maraton’ ile belgelendi. 172 fotoğrafçının katıldığı yarışmanın kazananı ise Sirkeci Garı’nda çektiği fotoğrafla İsa Cida oldu. Cida, “Abdülhamid’in yapmış olduğu bu eserlerin bir fotoğraf yarışması aracılığıyla belgelenmesi çok önemli” dedi.

Abdülhamid’in mirasını belgeledik
Yayınlanma Tarihi: 7.2.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 07.02.2018 11:35


Sultan II. Abdülhamid Han'ın Dersaadeti Foto Maratonu​'nda birinciliğe hak kazanan fotoğraf - İsa Cida

Sultan II. Abdülhamid'in vefatının 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında düzenlenen "Sultan II. Abdülhamid Han'ın Dersaadeti Foto Maratonu" sonuçları belli oldu. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür A.Ş. tarafından gerçekleştirilen etkinliğe 172 fotoğrafçı katılarak Abdülhamid Han döneminde yapılan 28 eserin fotoğraflarını çekti. Darülaceze'den başlayan parkur II. Mahmud türbesinde sona erdi. Sakarya'dan yarışmaya katılan İsa Cida, Sirkeci Garı'nda çektiği fotoğrafla birinci olurken Mücahit Pamukoğlu ikinci, Yusuf Yılmaz üçüncü oldu. 30 eser ise sergilenmeye hak kazandı. Dereceye girenler yarın Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı konferans salonundaki anma etkinliklerinde ödüllendirilecek. Sergi, 15 Şubat'a kadar görülebilecek.


3. Yusuf Yılmaz

ESERLERİNİ ÖĞRENDİK

Yarışmaya Sakarya'dan katılan ve Sirkeci Garı'nı fotoğraflayarak birinci olan 44 yaşındaki İsa Cida, 17 yıldır fotoğraf çekiyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, asıl mesleği ise tarih öğretmenliği.


İsa Cida

Yüksek lisansını Osmanlı mimarisi üzerine yaptığını belirten Cida, "Foto maraton Osmanlı mimari olunca benim ilgi alanıma girdi. Çok faydalı bir yarışma oldu. Katılan fotoğrafçıların hepsi Abdülhamid'in yaptırmış olduğu eserleri tek tek öğrendiler ve fotoğrafın gücü sayesinde yapılar kalıcı hale geldi. Abdülhamid'in yapmış olduğu bu eserlerin bir fotoğraf yarışması aracılığıyla belgelenmesi çok önemli" ifadelerini kullandı.


Esra Ceceli

AMACIMIZ FARKINDALIK

İBB Kültür A.Ş. Kültür Etkinlikleri Müdürü Esra Ceceli, "Sultan II. Abdülhamid Han döneminde yapılan İstanbul'un 28 mimari şaheseri fotoğraflandı. Sultan'ın birbirinden özel eserlerini fotoğraf sanatı yoluyla yansıtmayı, İstanbul sokaklarına, tarihi mekanlara başka bir farkındalıkla bakmalarını sağlamayı amaçladık.


2. Mücahit Pamukoğlu

Anma etkinliklerimiz yarın da devam edecek. Osmanlı hanedan üyeleri de dünyanın dört bir yanından İstanbul'a iştirak edecek" dedi.


SULTAN'IN TÜRBESİ AÇILIYOR

II. Abdülhamid'in vefatının 100. yılı dolayısıyla uzun yıllardır restorasyon çalışmasında bulunan Sultan Ahmet'teki türbesi de Cuma günü açılıyor. Sultan Abdülhamid Han'ın kabrinin yanı sıra Sultan Abdülaziz gibi II. Mahmut gibi önemli tarihi şahsiyetlerin kabri de aynı yede bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN