Arama

İbn Haldun Üniversitesi'nden kamuoyuna duyuru

Cumhurbaşlanı Erdoğan'ın: "Müslümanlar kendini güncellemeli" şeklindeki ifadesi üzerinden, bu açıklamaya ilişkin toplum huzurunu kaçıracak karalama kampanyaları başlatılmıştı. Üniversiteler ortak tavır alarak bu linç kampanyasına tepkilerini ortaya koydu. Halen gelen destek açıklamalarına bir yenisi de İbn Haldun Üniversitesinden geldi. Yapılan yazılı kamuoyu açıklamasında, İslam dininin evrenselliği ve tüm zamanı kuşattığı vurgusu yapıldı.

İbn Haldun Üniversitesi’nden kamuoyuna duyuru
Yayınlanma Tarihi: 14.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 14.03.2018 18:04

Konuya ilişkin olarak, İbn Haldun Üniversitesi'nin kamuoyuna sunulmak üzere hazırladığı yazılı bildiride, "İbn Haldun Üniversitesi olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebetiyle İslam'ın anlaşılma biçimiyle ilgili olarak kamuoyuyla paylaştığı görüşleri ve muradını netleştirmek amacıyla ertesi gün yaptığı açıklamaları, son zamanlarda toplumda oluşan zihin bulanıklığını giderme açısından isabetli bulduğumuzu kamuoyuyla paylaşmak istiyoruz." ifadelerine yer verildi.

MARJİNAL GRUPLAR DİNİ DEĞER VE YARGI SINIRLARIMIZI ZORLUYOR

Üniversite yönetimi tarafından yapılan açıklamada, "Sayın Cumhurbaşkanımızca, dini bilgi derinliğinden yoksun, yaşadığımız zamanın dil, söylem ve problemlerini kavrama noktasında yeterli çaba göstermemiş birtakım marjinal gruplarca dini değer ve yargı sınırlarının zorlanması ya da dinin farklı gerekçe ve yollarla istismar edilmesine tepki gösterilmesi, buna karşılık temel referanslara sadakat kaygısını yitirmemiş, dinle hayat arasındaki bağları ve olası gerilimleri giderme noktasında sorumluluk üstlenmesi gereken ilim ve irfan sahibi ulemayı göreve çağırması büyük önemi haizdir." vurgusu yapılarak, kimi marjinal gruplarca dini değer yargılarının istismar edilmesine karşı durduklarının altı çizildi.

"Sayın Cumhurbaşkanımızın da vurguladığı gibi Müslüman bir toplumda din âlimlerinin üstlenmesi gereken tarihsel görev, dinin temel referans dünyasını koruma altına almak ve İslam'ı bilgi/düşünce/içtihat ekseninde tecdit ve ihyaya çalışmaktır. İslam'ın tüm zaman ve mekânları kuşatan evrenselliği de ancak bu yöntemle sağlanabilir. Gelenekle barışık ve geleneksel mirasımızı hesaba katarak yenilik arayışı, İbn Haldun Üniversitesinin "gelenekli yenilikçilik" sloganıyla başarmaya çalıştığı bir hedeftir."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN