Arama

Bayramda tatlı tüketimine dikkat!

Şekerden lokuma, çikolatadan baklavaya…  Bayram olur da misafirlere tatlı ikram edilmez mi? Ancak her tatlı ikramını 'ayıp olur, ev sahibi kırılır' düşüncesiyle kabul etmek birçok sağlık sorununu beraberinde getiriyor. Bu nedenle en azından aldığınız şekeri o anda yememek, tatlı ikramlarını 'tatlı bir dille' kibarca geri çevirmekte fayda var.

Bayramda tatlı tüketimine dikkat!
Yayınlanma Tarihi: 23.6.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 23.06.2017 15:03

Yapılan son bilimsel çalışmalar da, her gün çayımıza, kahvemize attığımız şeker, yediğimiz şekerli tatlılar veya hazır ambalajlı ürünlere konulan tatlandırıcılar, şekerler derken sağlığımızın ciddi ölçüde tehdit altında olduğunu ortaya koyuyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz, "Amerikan Kalp Cemiyeti'nin yayınladığı rakamlara göre günlük olarak alınabilecek şeker miktarı erkekler için 35 gram (150 kalori), kadınlar içinse 20 gram (100 kalori). Önerilen miktarlardan fazlasını vücut tolere edemiyor ve zamanla birikim yaparak birçok sağlık sorunu ile karşı karşıya kalıyoruz" diyor.

KARACİĞERİ YAĞLANDIRIYOR

Beyaz şeker vücudumuzda sindirildikten sonra karaciğer tarafından toplanıyor ve fazlası yine karaciğer tarafından yağ olarak depolanıyor. Vücutta tolere edebileceğinden fazla şeker veya şekerli gıda tüketimi varsa karaciğerde yağlanmanın artmasına neden oluyor.

İNSÜLİN DİRENCİNİ ARTTIRIYOR

Vücudumuzdaki en önemli hormonlardan biri olan insülin kan şekerini düzenlemeye yardımcı oluyor. İnsülin direnci kandaki şekerin hücre içerisine girip kullanılamaması anlamına geliyor. Bir çok çalışma şeker tüketiminin insülin direncine yol açtığını ortaya koyuyor. İnsülin direnci oluşan kişilerde metabolik sendrom, obezite, tip 2 diyabet, kalp damar rahatsızlıkları riski artıyor. Şeker, "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetikliyor.

BAĞIMLILIK YARATIYOR

Şeker, "mutluluk hormonu" olarak bilinen serotonin hormonunun salgılanmasını tetikliyor. Bu nedenle keyif verici özelliği, kişilerde bağımlılık yaratabiliyor. Beyaz şeker ve şeker içeren yiyecekler, beyindeki ödül mekanizmasını doğal gıdalardan daha fazla uyardığı için tüketimi daha fazla oluyor. Fazla şeker miktarı kişide ayrıca dikkat eksikliği, konsantrasyon bozukluğu, hafıza kapasitesi düşüklüğü ve öğrenme geriliği yapabiliyor.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞINI ETKİLİYOR

Protein, vitamin veya mineral içermeyen, hiçbir besin değerine sahip olmayan, 'boş kalori' denilen şeker ağız ve diş sağlığını tehlikeye atıyor. Çünkü ağız içinde bulunan bakteriler için kolay sindirilebilen bir enerji kaynağı. Ağızda bulunan bu bakterilerin beslenerek çoğalmasını sağlıyor ve diş çürüklerine sebep oluyor.

KALP KRİZİ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ayça Güleryüz "Şekerin fazla tüketimine bağlı olarak oluşan karaciğerdeki yağlanma, kandaki kötü kolesterol olarak bilinen LDL'nin ve trigliserid dediğimiz yağ parçacıklarının artmasına sebep olarak damar tıkanıklığına yol açabiliyor. Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketirken dikkat! Ramazan Bayramı'nda tatlı tüketirken dikkat! Damarların içindeki bu parçacıkların artması kalp krizi riskini yükseltiyor." diyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN