Arama

İftarda sindirim sorunu yaşayanlar dikkat

İftar sonrası sindirim sorunu yaşayanların imdadına bitki çayları yetişiyor. Rezene çayı hem mide yanması ve şişkinliği hafifletiyor hem de oruç sonrası oluşan baş ağrılarını gideriyor. Gaz sancılarını da nane çayı bitiriyor.

İftarda sindirim sorunu yaşayanlar dikkat
Yayınlanma Tarihi: 21.6.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 21.06.2017 11:40

İftar sonrası sindirim sorunu yaşayanların imdadına bitki çayları yetişiyor. Rezene çayı hem mide yanması ve şişkinliği hafifletiyor hem de oruç sonrası oluşan baş ağrılarını gideriyor. Gaz sancılarını da nane çayı bitiriyor.

Uzun oruç süresi enerji düşüklüğüne, hatta bayılmaya bile neden olabiliyor. Oruç tutanların sağlığını korumak adına doğru besinleri uygun miktarda tüketmesi gerekiyor. İftar sofralarında aşırı yemek yiyenlerin mide problemleri, sindirim sorunları yaşadığına dikkat çeken, Beslenme ve Diyet Uz. Dyt. Merve Yüksek, Ramazan'ı sağlıklı tamamlamak isteyenlere önerilerde bulunuyor...

İFTARDAN SONRA BİTKİ ÇAYLARI İÇİN

İftardan sonra içilecek 1 bardak rezene çayı sindirim sistemindeki kasları gevşeterek hazmı kolaylaştırır. Mide yanması ve şişkinliği giderir. Ayrıca gaz oluşumunu azaltarak mideyi rahatlatır. Rezene sindirime etkisinin yanı sıra iftar sonrası oluşan baş ağrıları için de etkilidir. Papatya çayı yatıştırıcı etkisi ile hem sahurda hem de iftarda içilebilir. Sahurda tüketildiğinde uyumaya yardımcı olur. Tüm gün boş kalıp kasılan mideye yüklü miktarda ve ağır yemekler girdiğinde oluşan gaz ve spazmlar için iftar sonrası tıbbi nane çayı içilmeli.

KESİNLİKLE SAHURSUZ ORUÇ TUTMAYIN

Ramazan'da yapılan en büyük hatalardan biri uykuyu bölmemek adına sahura kalkmamak veya yiyip yatmaktır. Her iki durum da sindirim sisteminin dengesini bozar. Sahurda yumurta, az tuzlu peynir, süt, tam tahıllı ekmek veya tost tercih edilebilir. Tuzlu yiyeceklerin susatacağı; şekerli ve hamur işlerinin acıktıracağı unutulmamalıdır.

YOĞURT, CACIK VE AYRANI EKSİK ETMEYİN

Oruç açarken acele etmeyin. 1 adet hurma veya zeytin ile orucu açtıktan sonra çok yağlı ve tuzlu olmayan çorba ile devam edin. Gün boyu açlığın ardından ani yemek yüklemesi mide ve bağırsak problemleri yaşanmasına sebep olacağından yemeğe biraz ara verin. Orucu açtıktan bir süre sonra yemeğe hafif zeytinyağlılar, salatalar ve yağlı olmayan et veya sebze yemekleri ile devam edin. Yoğurt, cacık veya ayranı sofralardan eksik etmeyin.

İftar sofralarında ağır yağlı yemeklerin, kızartmaların, börek gibi hamur işi çeşitlerinin ve şeker içeriği çok fazla olan şerbetli tatlıların bulunmamasına özen gösterin. Ramazan ayının geleneksel lezzeti olan pide ise 1-2 dilim olacak şekilde tüketilebilir. Yemekten 1 saat sonra yapılacak yarım saatlik yürüyüş ise kişinin hem kendisini daha iyi hissetmesini sağlayacak hem de yediklerini sindirmesine yardımcı olacaktır.

Kaynak: Takvim

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN