Arama

Türkiye'nin saklı şifası: İncesu Mağarası

Karaman'a bağlı Taşkale köyünde bulunan İncesu Mağarası, oluşumu devam eden sarkıtlar, dikitler ve traverten havuzlarıyla yılda yaklaşık 50 bin doğaseveri ağırlıyor.

Türkiye’nin saklı şifası: İncesu Mağarası
Yayınlanma Tarihi: 21.8.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 21.08.2018 16:15

Uzunluğu bin 356 metre olan mağara, Taşkale'nin 9 kilometre güneyinde, İncesu deresinin doğu yamacında yer alıyor. İçerisindeki sarkıt, dikit ve traverten havuzları ile misafirlerine görsel şölen sunan mağara, mantar şeklindeki oluşumları ile de dikkati çekiyor.

Mağara, astım, bronşit ve kalp rahatsızlıkları olanlar tarafında da sıklıkla ziyaret ediliyor.

Maden Tetkik ve Arama (MTA) Genel Müdürlüğü tarafından aydınlatma ve yürüyüş yolları tamamlanan İncesu Mağarası'na, asfaltlanmış karayolu sayesinde kolaylıkla ulaşım sağlanabiliyor.

TÜRKİYE'NİN EN ÖNEMLİ MAĞARALARI

İl Kültür ve Turizm Müdürü Abdullah Kılıç, yaptığı açıklamada, İncesu'nun Türkiye'nin ziyaret edilebilir en önemli mağaralarından biri olduğunu söyledi.

Mağaranın bin 356 metre uzunluğunda olduğunu belirten Kılıç, "Burası sarkıt, dikit, traverten havuzlarıyla gezenleri hayran bırakan, muhteşem güzelliklere sahip bir mağara. Hala sarkıt ve dikit oluşumu devam ediyor. Kış ve bahar aylarında havuzlar tamamen dolu oluyor. Mağara 1992 yılında birinci derece doğal sit alanı olarak ilan edilmiş. Bin 50 metrelik kısmı tamamen aydınlatılmış, yürüyüş yolları ve köprüler yapılmış. 2013 yılından bugüne turizme hizmet veriyor." diye konuştu.

"İÇİNDEKİ OLUŞUMLAR EŞSİZ"

Geniş ve yüksek olan mağarayı gezmenin oldukça rahat olduğunu dile getiren Kılıç, şöyle devam etti:

"Bazı mağaralarda dar geçitler, ziyaretçileri zorlayacak engebeler bulunuyor. İncesu Mağarası'nın içi gezmek için çok müsait. Yükseklik 2 ile 6 metre arasında, eni ise 10 metreye kadar çıkabiliyor. İrili ufaklı onlarca galeri var. Yürüyüş parkurunda hiçbir engel yok. Düz bir yolda gezer gibi mağara gezilebiliyor. Çocukların da rahatlıkla gezebileceği bir mekan. İçindeki oluşumlar eşsiz. Sarkıt ve dikitlerin oluşmaya devam etmesi mağaraya ayrı bir özellik katıyor. Bu oluşumları gözle görebilmek mümkün. Işıklandırmayla birlikte içindeki güzellikler rengarenk görünüyor. Ziyaretçiler bu sarkıt ve dikitleri kendi hayal güçlerine göre çeşitli şekillere benzetebiliyorlar. Ayrıca mantar şeklindeki sarkıtlar buraya has bir oluşum."

Kılıç, sağlık nedeniyle de mağarayı ziyaret edenlerin olduğuna dikkati çekerek, "Mağaranın astım ve nefes darlığı hastalığı olanlara iyi geldiği söyleniyor. Elbette şimdilik bilimsel bir dayanağı yok. İleride yapılacak bilimsel çalışmalar sonucu bu netleşecek. Belki İncesu Mağarası o zaman sağlık turizmi açısından da önemli bir yer haline gelebilir." değerlendirmesinde bulundu.

ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Çok fazla bilinmemesine rağmen yılda 50 bine yakın ziyaretçinin geldiği İncesu Mağarası'nın Karaman'da mutlaka gezilmesi gereken yerlerin başında yer aldığına işaret eden Kılıç, "Mağaranın etrafında çevre düzenleme çalışmaları devam ediyor. Hediyelik eşya satış alanları ve kameriyeler yapılıyor. Bir gelen, eşi ve dostuyla tekrar gezmeye geliyor. Herkes birbirine tavsiye ediyor. Herkesi bu eşsiz güzelliği görmeye davet ediyorum." dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN