Arama

Sinema tarihinden ilkler

İlkler her zaman önemlidir ve unutulmaması gerekir. İşte bu ilklerden biri olan Lumiere Kardeşler, 1895 yılında çektikleri film ile sinema tarihinde ilke imza atarak halka açık film gösterimini yaptılar. Sinematograf adını verdikleri cihazlarının 1895 yılında patentini alarak sinemanın tarihini başlattılar. Siz Fikriyat okurları için Lumiere Kardeşlerden önce ve sonra sinema tarihinin ilklerini listeledik.

Sinema tarihinden ilkler
Yayınlanma Tarihi: 13.8.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 01.12.2018 15:42

1.İLK SİNEMA FİLMİ

Dünyanın ilk sinema filmi, Fransız Lumiere Kardeşler tarafından çekildiği kabul edilir. İlk sinema filmi, tren istasyonlarıyla ilgili bir belgesel filmiydi. Belgeselin ilk gösterimi Garden Cafe adlı yerde, 33 kişiden oluşan bir izleyici topluluğuna 28 Aralık 1895 yılında yapıldı.

İLK SESLİ FİLM

1894'ün başları 1895'lerin sonları gibi bir tarihte William Dickson tarafından yapılan The Dickson Experimental Sound Film, Dickson ve Thomas Edison tarafından geliştirilen bir sesli film sistemi olan Kinetophone kullanılarak kaydedilmiş ilk sesli film olarak bilinir.

Türkiye Sinemasında ilk sesli film ise İstanbul Sokaklarında adıyla 1928 yılında Muhsin Ertuğrul tarafından çekildi.

3. İLK RENKLİ FİLM

1985'te William Kennedy Dickson tarafından çekilen kısa film Annabelle Serpentine Dance, sinema tarihindeki ilk renkli filmdir.

Türkiye Sinemasında bilinen ilk uzun metrajlı renkli film ise Muhsin Ertuğrul'un 1953 yapımı Halıcı Kız adlı filmidir.

4.EN İYİ FİLM OSCARINI KAZANAN İLK FİLM

William A. Wellman'ın 1927 yapımı sessiz filmi Wings, ilk defa düzenlenen Akademi Ödüllerinde En İyi Film Akademi Ödülü'nü kazandı.

5.UZUN METRAJLI İLK ANİMASYON

Snow White and the Seven Dwarfs (Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler), 1937 yılında Walt Disney tarafından Pamuk Prenses masalından uyarlanan sinema tarihinin sesli ve renkli ilk uzun metrajlı animasyon filmidir.

6.DVD'DE ÇIKAN İLK FİLM

90'lı yılların ortalarında hayatımıza giren DVD formatında çıkan ilk film Jan de Bont'un 1996 yapımı filmi Twister'dır.

7.İLK 3D FİLM

1922 yapımı The Power of Love adlı sessiz film dünyanın ilk üç boyutlu filmidir. Kırmızı ve yeşil anaglif gözlükler kullanılan film kayıptır.

8.EN İYİ YÖNETMEN OSCARINI KAZANAN İLK KADIN

2010 yapımı filmi The Hurt Locker ile En İyi Yönetmen Oscarını kazanan ilk kadın Kathryn Bigelow'dur.

9.1 MİLYAR GİŞE YAPAN İLK FİLM

1997 yapımı Titanic tüm zamanların en çok gişe yapan filmidir. Fakat James Cameron 2009 yapımı Avatar bu ünvana sahip oldu.

10. VHS'DE ÇIKAN İLK FİLM

1976 yılında piyasaya sürülen video kayıt formatı olan VHS (Video Home System) formatında çıkan ilk film Güney Kore draması olan The Young Teacher isimli filmdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN