Arama

Tarihi Artuklu Hamamı taşınıyor

Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine doğru yola çıktı. 256 tekerlekli "SPMT" aracıyla taşınan tarihi hamamın taşınma işlemi saat 05.00'te başladı.

Tarihi Artuklu Hamamı taşınıyor
Yayınlanma Tarihi: 6.8.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.08.2018 10:43

Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki bin 500 ton ağırlığındaki Artuklu Hamamı, Hasankeyf Yeni Kültürel Park Alanı'ndaki yeni yerine doğru yola çıktı.

Batman Valisi Ahmet Deniz, yaptığı açıklamada, Ilısu Barajı ve HES Projesi kapsamında eser taşıma çalışmalarının dünyaya örnek niteliğinde olduğunu söyledi.

Deniz, tarihi varlıkların baraj gölünden çıkartılmasının aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti'nin büyüklüğünün de bir göstergesi olduğunu vurguladı.

Vali Deniz, "Bu eserlerin yanı sıra 6 eser daha taşınacak. Hasankeyf gerçek anlamda tarihi kimliğini koruyacak. Yeni Hasankeyf turizmin gözbebeği olacak." dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu ise 540 yaşında olması itibarıyla dünya ölçeğinde bütüncül taşınan en eski tarihi yapı sayılan Zeynel Bey Türbesi'nin 12 Mayıs 2017'de yeni yerine başarıyla taşındığını anımsatarak, şimdi de 1200'lü yıllarda yapılan Artuklu Hamamı'nın taşındığını kaydetti.

Taşıma işleminin 6 saatte tamamlanmasının öngörüldüğünü vurgulayan Acu, "DSİ olarak Ilısu Barajında kısmi olarak su tutma işlemine başladık. Aynı zamanda tarihi eserleri taşımaya devam ediyoruz. Zeynel Bey'den sonra bugün de Artuklu Hamamı'nı taşıyoruz. Zeynel Bey bin 200 tondu, bu ise bin 500 ton. Kültürel mirasa verdiğimiz bu önem uluslararası öneme haizdir." ifadelerini kullandı.

Osmanlı Hamamı olarak da biliniyordu

Zeynel Bey Külliyesi'nin bir birimi olan Artuklu Hamamı, külliyedeki yapı topluluklarından yaklaşık 200m uzakta, Dicle Nehri'nin kuzeyinde yer alıyordu.

Yapının kitabesi veya vakfiye kaydı bulunmaz. "Osmanlı Hamamı" veya "Mescidi" olarak bilinen kalıntının altında 2005-2006 dönemlerinde Prof.Dr. Abdüsselam ULUÇAM başkanlığında yapılan kazılarla klasik planda tasarlanmış bir Artuklu hamamı ortaya çıkarıldı. Yapının orijinalinde düzgün kesme taş malzeme kullanıldı. Yapının yalnızca Osmanlı Dönemi'nde yenilenmiş olan kare planlı, kubbeli soyunmalık bölümü ayakta kalabildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN