Arama

Dünyanın 1 günlük özeti ve insana dair bir film

Efsanevi yönetmen Ridley Scott'ın prodüktörlüğü çerçevesinde Kevin Macdonald tarafından çekilen, entelektüel kapasitesi yüksek bir kısa film olan bu belgesel çalışma, ilginç bir bakış açısı taşıyor. Çünkü bu film size ait! İnsanlığa dair güçlü ve güçsüz olduğumuz yanlarımız, korkularımız, umutlarımız kameraya yansıyor. Life in a Day, gündelik yaşam içerisindeki insana dair hasletlere farklı bir gözle bakmamıza olanak sağlıyor.

Dünyanın 1 günlük özeti ve insana dair bir film
Yayınlanma Tarihi: 8.5.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 08.05.2018 20:56

Bir günde dünyada neler olduğunu hiç düşündünüz mü?

Birileri ölüyor...

Doğuyor...

Kızıyor...

Seviyor...

Savaşıyor...

Dans ediyor...

Dua ediyor...

DÜNYANIN 195 ÜLKESİNDEN SEÇİLEN İNSANLAR

Binlerce kişi istenileni yapıyor ve Youtube'a videolarını yüklüyor. Gönderilenlerin ancak %2'si ile ortaya dünyanın "bir günlük özeti" çıkıyor.

Yepyeni bir güne uyandığınızda, kendiniz için küçük ama insanlık için büyük bir parça olduğunuzu hiç düşündünüz mü? Düşünmediyseniz, sizi bu belgeseli izlemeye davet ediyoruz: Life in a Day.

National Geographic, Youtube ve Scott Free'nin ortaklığında yapılan bu belgeselin ufuk açıcı bir özelliğe sahip olduğu şüphesiz. Bu 3 şirket, dünyanın 195 ülkesinden insanlar seçiyor ve onlardan çok basit bir şey istiyor.

24 Temmuz 2010 günü bir video çekmelerini ve Youtube'a yüklemelerini. Bu istek sonucu binlerce kişi dediklerini yapıyor ve Youtube'a videolarını yüklüyor.

Dünyada 1 günde neler olduğunu belgesele çevirebilmek için, "Kendi Filminin Yönetmeni Ol" mottosu ile binlerce insana çektirdikleri videoları derleyen Joe Walker, gönderilenlerin ancak %2'si ile ortaya dünyanın "bir günlük özetini" çıkarmış. İçinde dünyayı bisikleti ile gezen ve Türkiye'deki sineklerin büyük olduğunu iddia eden bir adamın, dünya üzerinde gezinen bir salyangozun, her gün ölmüş annesi için ağıt yakan bir ufaklığın, Afganistan'da fotoğrafçılık yapan bir adamın ve daha onlarcasının yer aldığı bir belgesel. Dünya prömiyeri Sundance ile eş zamanlı Youtube üzerinden yapılan belgesel, ülkemizde de 2011 Filmekimi'nde de gösterildi.

Doğu-Batı arasındaki farkı sıfır kurmaca ile analiz edebilir, insanların özel hayatlarına dâhil olabilir, enteresan bir sürü kişi ile tanışabilirsiniz.

Belgeselin sanırım en etkileyici olan videosu da son bölümde yer alan, gün boyu hiçbir şey yapmadığına kanaat getirmiş olan bir kız, bomboş ve amaçsız bir gün geçirmiş olmasına rağmen dünyanın önemli bir parçası olduğunun farkında. Onun hayatında o gün güzel bir şey olmamış olsa bile dünyada binlerce güzel şeyin olduğunu düşünmekte.

YAPIMCI KOLTUĞUNDA RIDLEY SCOTT

Yapımcı koltuğunda Gladiator, Black Hawk Down, American Gangster ve Kingdom of Heaven gibi büyük bütçeli Hollywood yapımlarında imzası bulunan Ridley Scott'ın, yönetmen koltuğunda ise 1999 yılında çektiği One Day in September isimli filmiyle en iyi yönetmen Oscar'ını alan Kevin McDonald'ın oturduğu filmin asıl dikkat çekici yönü az önce okuduğunuz büyük isimler değil. Bu filmin özelliği 24 Temmuz 2010'da dünyanın dört bir tarafından binlerce kişi tarafından çekilen görüntülerin bir araya getirilerek oluşturulmuş olması.

Life in A Day, 1,125 tane ayrı dilden, dinden, coğrafyadan ve geçmişten gelen amatör ya da profesyonel kamera sahibi kişilerin aynı yönetmen koltuğunda oturdukları bir film.

2010 yazında Youtube yaptığı duyuru ile bu proje için kullanıcılarından 24 Temmuz 2010 gününü nasıl geçirdiklerini kameraya almalarını istedi. Film için dünyanın dört bir tarafından yaklaşık 80,000 video gönderildi ve bunların arasında 1,125 tanesi 90 dakikalık bir film haline getirilmesi için özenle seçildi.

Life in A Day, Türkçeye henüz tam olarak çeviremediğimiz "crowd-sourcing" yani katılımcıların üretimleri ile içeriğin (açık kaynak temelli) oluştuğu bir yapım. İnternet ve sosyal medyanın katkısıyla ile iletişimin her geçen gün önem kazandığı ve günümüz dünyasının insanlarının günlük hayatlarını birbirlerine gösterdikleri bir yapım.



National Geographic'in dağıtımını üstlendiği film 27 Ocak 2011'de Sundance Festivali'ne konuk olmuş ve aynı anda da Youtube'dan canlı olarak yayınlanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN