Arama

Duygu topografyalarına bir aşı daha

Yeşilçam ve yeni Türk sinemasının unutulmayan filmleri 14-18 Mart' ta "2. Eskimeyen Film Günleri" başlığıyla tekrar sinemaseverlerle buluşacak.

Duygu topografyalarına bir aşı daha
Yayınlanma Tarihi: 9.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.03.2018 13:01

Bilim ve Sanat Vakfı Türk Sineması Araştırmaları (BİSAV TSA), Sinema Genel Müdürlüğü'nün desteği ve İstanbul Şehir Üniversitesi'nin katılımıyla 14-18 Mart 2018 tarihleri arasında Yeşilçam'ın unutulmaz klasiklerinden ödüllü Türk filmlerine kadar uzanan geniş bir seçkiyle 2. Eskimeyen Film Günleri'ni düzenliyor.

2. Eskimeyen Film Günleri koordinatörü Barış Saydam BİSAV içerisinde, Türk Sineması Araştırmaları'nın (TSA) bir proje olarak 2014 yılında başladığını belirterek aynı zamanda şunları söyledi:

"Yayına başlarken amacımız hafızamızla yüzleşmek, tanıklık ettiğimiz şimdiki zamanın izlerini kayıt altına almak ve sıhhatli bir gelecek oluşturmaktı. Bu amaçla arşivleri tarayarak bir veritabanı, web sitesi ve sinema kütüphanesi oluşturarak işe başladık. Dört yıllık süreç içerisinde veri tabanını zenginleştirip web sitesi üzerinden insanlara ulaşırken çeşitli film gösterimleri, söyleşiler, paneller ve hazırladığımız yayınlarla da mevcut bakışımızı geliştirmeyi hedefledik."

YILDA 300 FİLMİN VİZYONA GİRDİĞİ BİR DÖNEM

Etkinliği düzenlemekteki amaçlarına değinen Saydam; "Melodram ve güldürü türlerinin ağırlıkta olduğu Yeşilçam'ı ve mevcut sinema birikimimizi ele alırken, hem kuşatıcı hem de sorularla filmlerdeki meseleleri derinleştiren bir bakış açısı yakalamak, önemsediğimiz bir konuydu. 'Eskimeyen Film Günleri' etkinliği de bu çabaların bir ürünü olarak doğdu.

Yılda 300 filmin vizyona girdiği bir dönemde gözardı edilen, geri planda kalan gizli hazineler ve her seneye özgü tematik kuşaklarla birlikte eski filmleri farklı bir gözle değerlendirmek, bunu yaparken de bu filmleri yeniden seyircilerle büyük perdede buluşturarak sinema kültürüne bir katkı yapmayı amaçladık" diye belirtti.

KLASİKLER, GİZLİ HAZİNELER VE TAŞRA FİLMLERİ

Çeşitli akademisyen ve yazarların sunumlarıyla renklenecek programda, aynı zamanda panellerle birlikte Yeşilçam'ın günümüzdeki insanların duygu topografyalarında nasıl karşılık bulduğu da tartışmaya açılacak.

Programda Klasikler, Gizli Hazineler ve Taşra Filmleri olmak üzere üç ana başlık bulunuyor. Bu başlıklar altında Lütfi Ö. Akad, Metin Erksan, Yılmaz Güney, Zeki Ökten, Muhsin Ertuğrul, Emin Alper, Yavuz Turgul, Yılmaz Erdoğan ve Yusuf Kurçenli başta olmak üzere pek çok yönetmenin sinemasından örneklere yer veriliyor.

Filmlerle paralel olarak iki panel de düzenlenecek; "Türk Sineması'nda Taşra Temsili" ve "Sinema Sinemaya Bakıyor". Bununla birlikte programda düzenlenen filmler üzerine yazılmış akademik çalışmalarla birlikte ilgili afiş ve özel görsel malzemenin yer aldığı İngilizce ve Türkçe basılan bir çalışmada sinemaseverlerin dikkatine sunulacak.

SİNEMA SİNEMAYA BAKIYOR

14 Mart Çarşamba günü Bilim ve Sanat Vakfı'ndaki Kahveci Güzeli (1941), Tepenin Ardı (2012) ve Reis Bey(1988) filmlerinin gösterimiyle program başlayacak.

15 Mart Perşembe günü ise İstanbul Şehir Üniversitesi'nin Dragos Kampüsü'ndeki Konferans Salonu'nda Gölge Oyunu (1992), Aşk Filmlerinin Unutulmaz Yönetmeni (1990) ve Vizontele (2000) izleyici ile buluşacak. Sonrasında ise moderatörlüğünü Canan Balan'ın yapacağı, Peyami Çelikcan, Nezih Erdoğan ve Ayça Çiftçi'nin konuşmacı olarak yer alacağı, Türk sinemasında sinemayı konu eden filmlerin ele alınacağı "Sinema Sinemaya Bakıyor" başlıklı bir panel düzenlenecek.

YENİ TÜRK SİNEMASI'NDA TAŞRA TEMSİLİ

16 Mart Cuma günü Camdan Kalp (1990), Sevmek Zamanı (1965), Kız Kardeşim: Mommo (2009) filmleri Bilim ve Sanat Vakfı'nda seyirciyle buluşacak. Aynı günün akşamı Barış Saydam'ın moderatörlüğünde Alim Arlı, Hasanali Yıldırım, Murat Tırpan ve Tarık Tufan'ın konuşmacı olduğu "Yeni Türk Sineması'nda Taşra Temsili" başlığıyla bir panel düzenlenecek.

17 Mart Cumartesi günü etkinlik kapsamında Yangın Var (1960), Faize Hücum (1982) ve Selamsız Bandosu(1987) filmleri gösterilecek.

18 Mart Pazar günü Gramofon Avrat (1987), Yozgat Blues (2013) ve Umut (1970) filmlerinin gösterimi Beyoğlu Cinemajestic Sineması'nda gerçekleşecek.

2. Eskimeyen Film Günleri'nde bütün filmler ücretsiz izlenebilecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN