Arama

Le Carré efsanesinin yeni tohumu: Casusun Mirası

57 yıldır casusluk üzerine roman yazan, İngiliz yazarlar içinde eserleri beyazperdeye en çok aktarılan bir yazar, John Le Carrè… Polisiyenin usta ismi, İngiliz casusluk romanı yazarı Le Carrè, Soğuk Savaş’la bugünü birlikte ele aldığı, Soğuktan Gelen Casus ve Köstebek gibi önemli romanlarındaki karakteri bir araya getirdiği son romanı ‘Casusun Mirası’ ile yeniden gündemde…

Le Carré efsanesinin yeni tohumu: Casusun Mirası
Yayınlanma Tarihi: 2.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.03.2018 17:17

Washington Post'un "Zamanının en önde gelen casus yazarı... Çok az yazar elli yılı aşkın süre birinci sınıf romanlar yazabilir." dediği, The Independent'ın ise "Nefes kesici ve etkileyici efsaneye tatmin edici bir son!" olarak duyurduğu roman 'Casusun Mirası'nda, Le Carré'nin unutulmaz kahramanı George Smiley, seneler sonra muhteşem bir geri dönüş yapıyor.

Soğuk Savaş belki sona erdi ama dünyanın çivisini çıkaran kötüler ve yorgun ajanlar Le Carré dünyasında halen yerli yerinde duruyor... Le Carré, son romanı 'Casusun Mirası'nda eski defterlerini karıştırıyor.

GEORGE SMİLEY, BİR KEZ DAHA KARŞIMIZDA

'Casusun Mirası' John Le Carré'nin, Soğuk Savaş'la bugünü birlikte ele aldığı, Soğuktan Gelen Casus ve Köstebek gibi önemli romanlarındaki karakteri bir araya getirdiği son romanı… George Smiley, belki de kendisini ete kemiğe büründüren kişiden daha fazla tanınmış bir isim… Casusiye klasiği 'Köstebek'le dünya edebiyatının unutulmaz tiplemeleri arasına giren antikahraman casus şefi tiplemesi George Smiley 'Casusun Mirası'nda bir kez daha karşımıza çıkıyor.

Peter Guillam, emeklilik günlerini Bretagne'da huzur içinde geçirirken İngiliz İstihbarat'ı Circus'tan bir mektup alır. Geçmişin hayaletleri hesap sormaya gelmiştir. Zamanında alkışlanan operasyonların; Alec Leamas, Jim Prideaux, Peter Guillam ve George Smiley gibi karakterlerin baştacı yapıldığı günlerin üzerinden uzun zaman geçmiştir. Soğuk Savaş'ın acımasız istihbarat savaşları ve gerekçeleri, o günleri yaşamamış yeni nesil tarafından hoş karşılanmayacak, masumların ölümü için adalet aranacaktır.

LE CARRÉ EFSANESİNİN TOHUMLARI

George Smiley tiplemesi 2011 yılında sinemalara gelen "Köstebek" filminden biliniyor. 'Cinayetin Parıltısı', Le Carré'nin yazdığı ikinci polisiye. Üçüncü kitabı "Soğuktan Gelen Casus"ta (The Spy Who Came In the Cold) ise Smiley'ye küçük ama önemli bir rol verir. Yazarın hayranlarının en sevdiği kitaplardan birisi olan bu roman, günümüze kadar devam edecek Le Carré efsanesinin de tohumlarını atmış oluyordu.

Smiley, orta yaşlı, orta sınıf bir aileden gelen, mutsuz bir evlilik yaşayan ve ahlak anlayışı kaygan ajan tiplemesiyle casusluk türüne bir anti-kahraman olarak giriyor. Smiley, fiziğinden çok zekâsı, inanılmaz yetkinlikteki hafızası ve insanları konuşturabilme yeteneğiyle, özellikle "Mentalist", "Lie to Me" ve "White Collar" gibi televizyon dizilerinde sıkça rastladığımız anti-kahraman tiplemesinin de prototipini oluşturuyor.

ALİ CEVAT AKKOYUNLU ÇEVİRDİ

'Casusun Mirası', Kırmızı Kedi'nin birkaç ay arayla çıkardığı ikinci Le Carré romanı. Roman Ali Cevat Akkoyunlu tarafından çevrildi. Akkoyunlu 1949 İstanbul doğumlu. Saint-Joseph Lisesi ve Boğaziçi Üniversitesi'nden sonra Viyana'da lisansüstü eğitimini tamamladı. Yirmi beş yıl süren ticaret hayatının ardından 1999 yılında kendini emekliye ayırdı ve kitap çevirmeye başladı. Beş yılda tarih, gerilim, polisiye türünde kırkın üzerinde kitap çevirdi. İlk romanı ise "Hedef İblis…"

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN