Arama

'İstanbul'u Mücevhere Sığdıran Usta'nın belgeseli izleyiciyle buluştu

Dünyaca ünlü mücevher tasarımcısı Sevan Bıçakçı'nın sanatı ve yaşamını konu alan belgesel filmin dünya prömiyeri, Washington DC Bağımsız Film Festivali kapsamında izleyiciyle buluştu.

’İstanbul’u Mücevhere Sığdıran Usta’nın belgeseli izleyiciyle buluştu
Yayınlanma Tarihi: 20.2.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 20.02.2018 14:21

Dünyaca ünlü mücevher tasarımcısı Sevan Bıçakçı'nın sanatı ve yaşamını anlatan "İstanbul'u Mücevhere Sığdıran Usta" (Sevan the Craftsman) belgesel filminin dünya prömiyeri, Washington DC Bağımsız Film Festivali (DCIFF) kapsamında Carnegie Bilim Enstitüsünde yapıldı.

Yönetmenliğini ve yapımcılığını Ümran Safter'in yaptığı filmde, mesleğe 12 yaşında İstanbul Kapalıçarşı'da çırak olarak başlayan ve çarşının 600 yıllık yerleşik mücevher geleneğine "kafa tutarak" kendisine özgü bir yol izlemeyi tercih eden Sevan Bıçakçı'nın hikayesi anlatılıyor.

İlhamını İstanbul'dan alan Bıçakçı; boğazı, balıkları, martıları, Kız Kulesi'ni, camileri, kiliseleri kubbeli yüzüklerinin içine ustalıkla sığdırıyor.

40'A YAKIN İSMİN GÖRÜŞLERİ DERLENDİ

Uzun metraj belgeselde Sevan Bıçakçı'nın ailesi, yakın arkadaşları, Kapalıçarşı'daki ustaları, tasarımcılar, koleksiyonerler ve akademisyenlerden oluşan 40'a yakın kişinin Bıçakçı'nın sanatıyla ilgili görüşleri de yer alıyor.

Röportaj yapılanlar arasında Güler Sabancı, İlber Ortaylı, Yavuz Turgul ve Marc Porter gibi isimler de bulunuyor.

İSTANBUL, LONDRA VE NEW YORK'TA ÇEKİLDİ

Çekimleri İstanbul, Londra ve New York'ta yapılan belgesel film, Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğünün katkılarıyla hazırlandı.

Filmin senaryo yazarlığını Ahsen Diner, proje koordinatörlüğünü Nezih Tavlaş, görüntü yönetmenliğini Bülent Yılmaz ve Orkun Telli, kurgu yönetmenliğini ise Erol Çulhacı üstlendi.

Filmin uygulayıcı yapımcısı Esra Yeşilçimen, yapım danışmanı Suraj Sharma, kurgu danışmanı ise İngiliz yönetmen Shira Pinson oldu. Filmin özgün müzikleri ise Derya Türkan'a ait. New York'ta yaşayan ünlü müzisyen Ara Dinkjiyan da bir bestesiyle esere destek verdi.

Ümran Safter'in yapımcılığını üstlendiği, ünlü fotoğraf sanatçısı Ara Güler'i konu alan "İstanbul'un Gözü" (The Eye of Istanbul) filmi 2016 yılında DCIFF'de tüm kategoriler içinde en iyi film ödülünü kazanmıştı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN