Arama

Sabahattin Ali’nin şehirleri

Sabahattin Ali’nin kendi kaleminden anlatımıyla kurgulanan bir sergi… “Sabahattin Ali’nin Şehirleri” sergisi, Ali’nin yaşamı boyunca bulunduğu Anadolu şehirlerine ve Berlin’e yazarın gözünden bakmayı amaçlıyor.

Sabahattin Ali’nin şehirleri
Yayınlanma Tarihi: 17.2.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 17.02.2018 15:43

Küratörlüğünü Sevengül Sönmez'in yaptığı "Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali'nin Şehirleri" sergisi, Sabahattin Ali'nin yaşamı boyunca bulunduğu Anadolu şehirlerine ve Berlin'e yazarın gözünden bakmayı amaçlıyor.

Sabahattin Ali Arşivi'nden çıkan yeni belge ve fotoğrafların yanı sıra Tarih Vakfı Arşivi ve Ömer M. Koç Koleksiyonu'ndaki belgelerle zenginleşen sergi, 14 Şubat-27 Nisan tarihleri arasında ziyaret edilebilir.

"Sabahattin Ali gerçekten çok gezmiş ve gezdiği yerleri bir belgeselci titizliğiyle fotoğraflamış. 1930'ların başında fotoğrafa merak salmış; çevresindeki her şeyin fotoğrafını çekmiş. Bu sergiyi tasarlamamı sağlayan, Kayseri- Sivas-Erzincan-Zonguldak gezisini anlattığı, bugüne dek yayımlanmayan gezi notları oldu. Ali, bu gezide ve başka şehirlere yaptığı gezilerde notlar alıp bu notları eserlerinde değerlendirmiş." Sevengül Sönmez, küratörlüğünü üstlendiği 'Şehirlere Alışamadı' sergisinin çıkış hikâyesini böyle anlatıyor. (Hürriyet)

CUMHURİYET'İN İLK YILLARINDA ANADOLU ŞEHİRLERİ

"Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali'nin Şehirleri" sergisi, Sabahattin Ali'nin Cumhuriyet'in ilk yıllarında Anadolu şehirleri ve Berlin'deki yaşamında odaklanıyor. Eserler, filmler, çektiği fotoğraflar ve müzikler eşliğinde, yazarın kendi kaleminden anlatımıyla kurgulanan sergi, Ali'nin yakınlarının anılarına da yer veriyor. Sabahattin Ali'nin Sivas-Kayseri-Erzincan-Zonguldak gezi notları ve bu gezide çektiği fotoğraflar, Balıkesir Öğretmen Okulu'nda tuttuğu günlük, Kürk Mantolu Madonna'nın taslakları, Almanya'dan Mustafa Seyit Sutüven'e yazdığı "Mustafa'ya Mektup" şiiri, Nahit Vedat Fıratlı ve Ayşe Sıtkı İlhan'a yazdığı mektuplar sergide ilk kez izleyenlerle buluşuyor.

SERGİNİN BAŞLIĞI 'KUYUCAKLI YUSUF'TAN

Sevengül Sönmez'den serginin isminin çıkış hikayesini dinliyoruz:

"Sabahattin Ali'nin yaşadığı yılların Ankara'sı ve gezdiği şehirlerin onun eserlerine etkisi benim hep ilgimi çekti. Sergi, bu merakın izinde Filiz Hanım'la konuşurken, onların yaşadığı evi, coğrafyayı, buralarda yaşanan dostlukları anlamaya çalışırken ortaya çıktı. Sabahattin Ali eserlerinde de doğaya bir karaktermişçesine yer veriyor. Özellikle de dağlar... 'Kuyucaklı Yusuf' başta olmak üzere yazdığı tüm metinlerde doğanın ve coğrafyanın insan ruhu ve davranışları üzerindeki etkisini çok iyi anlatıyor. Kendisi de şehirde yaşayan ama bunalınca doğaya sığınan biri. Bu nedenle sergiye 'Kuyucaklı Yusuf'tan bir cümleyi isim olarak seçtim: Şehirlere Alışamadı…"

'Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali'nin Şehirleri' sergisi, 27 Nisan'a kadar İstanbul Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık'ta ücretsiz olarak görülebilir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN