Arama

Kudüs'le yüzleşme zamanı

İlk kez seyirciyle buluşacak “Zamanın Kudüs’ü Kudüs’ün Zamanı" adlı dramatik sahne gösterisi, Kudüs'ü Abdülhamid Han'ın gözünden anlatıyor. Projenin genel sanat yönetmeni Nejat Birecik, "Kudüs'ün zamanın bir fotoğrafını çektik. Çünkü hepimizin bununla yüzleşmeye ihtiyacı var" dedi.

Kudüs’le yüzleşme zamanı
Yayınlanma Tarihi: 25.12.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 26.12.2017 16:31

Zamanın Kudüs'ü, Kudüs'ün Zamanı adlı dramatik sahne gösterisi yarın saat 19.00'da Haliç Kongre Merkezi'nde izleyici karşısına çıkıyor. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteklediği ve Kudüs Platformu tarafından hazırlanan gösteri Kudüs'ün manevi kimliğini yaşatmış Hz. Ömer, Selahattin Eyyubi ve Yavuz Sultan dönemini Abdülhamid Han'ın gözünden anlatıyor. Yeni Şafak'ın haberine göre, 200 kişilik bir ekibin yer aldığı 50 dakikalık bu sahne gösterisinde Devlet Tiyatrosu sanatçıları rol alıyor. Dünyanın son teknolojilerinin kullandığı ve Türkiye tarihinin "Kudüs" konulu en büyük sahne performansı olan bu gösteri üzerinde bir yıldır çalıştıklarını söyleyen Genel Sanat Yönetmeni Nejat Birecik, "Biz bu çalışmamızda Kudüs'ü zamanından münezzeh bir şekilde işledik. Burada zamanın bir fotoğrafını çektik. Çünkü hepimizin bununla yüzleşmeye ihtiyacı var " dedi.


Nejat Birecik

TARİHİ BELGELERE DAYANIYOR

Gösteride görsel, işitsel ve sahne üstü sanatlarının çeşitli disiplinlerini kullandıklarını ifade eden Birecik, "Çalışmamızda multidisipliner bir oluşum ortaya çıkardık. İlk önce verileri topladık. Daha öncesinde Kut'ül Amare'nin 100. yılı dolayısıyla yaptığımız bir gösteri tecrübemiz vardı. Cumhurbaşkanımız da bunu çok beğendi ve o bizim yol haritamız oldu. Bu gösteride de tarihi belgelere dayanan dramatik bir sahne gösterisi ortaya çıkardık" şeklinde konuştu. Kudüs'ün zamanının dünya zamanı üstünde olduğunu dile getiren Birecik, "Kullandığmız video mapping yönetimiyle izleyiciler sahnede canlı olanla olmayanı çok sekronize bir şekilde görecek. Bu da büyük bir gerçeklik algısı oluşturacak. Burada Kudüs bilincini farklı açılardan göreceğiz. Önümüzdeki yıllarda Malazgirtliler, Truvalılar ve daha farklı projeler üzerinde çalışabiliriz. Devletimizin bu konuda bir konsantrasyonu var. 2023'e kadar bunu yeni projeler olabilir" diye konuştu.

BARIŞIN SİMGESİ

Evrensel mesajların verildiği dramatik sahne gösterisinin yönetmenlerinden Ebru Kara, oyunun tesadüfi olarak tam da Kudüs meselesinin tartışıldığı döneme denk geldiğini belirterek "Gösteride Kudüs'ün üç dinin de ortak noktası olduğu ve Kudüs'ün bir barış simgesi olduğu anlatılıyor. Anadolu'daki bazı belediyelerle bağlantı kurup farklı şehirlerde de gösterimi planlanıyor" ifadelerini kullandı.


Yaşar Karakulak

SORUMLULUĞUMUZUN FARKINDAYIZ

Abdülhamid Han'ı canlandıran Yaşar Karakulak, "Amacım rolümü en doğru ve en gerçekçi şekilde sergileyebilmek. Tarihin son derece önemli bir karakterini canlandırıyor olmanın sorumluluğuyla ona dair her şeyi araştırdım diyebilirim. Bazen günlük yaşantımda kendimi onun gibi hissediyorum" şeklinde konuştu. Erdoğan Ünlü ise "Selahattin Eyyübi'nin en büyük hayali Kudüs'ü fethetmekmiş ve onu fethedene kadar asla uyumamış. Ben de onun fiziksel ve psikolojik yönünü mikroskobik olarak inceledim" dedi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN