Arama

Türkiye'nin en değerli pulu: 'Duloz Takse'

Osmanlı döneminde 1867'de bastırılan ve günümüze sadece 9 adedi ulaşan orijinal 25 kuruşluk 'Duloz Takse' pulunun değeri 80 bin lira.

Türkiye’nin en değerli pulu: ’Duloz Takse’
Yayınlanma Tarihi: 4.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 04.11.2017 14:52

Türkiye Filateli Dernekleri Federasyonu Genel Sekreteri ve Pul Tüccarları Derneği Başkanı Arman Arıkan, Türk Pulları İsfila Kataloğu'nda yer alan ve 1867'de bastırılan 25 kuruşluk "Duloz Takse"nin en değerli pul olduğunu söyledi.

Arıkan, "Bu pulun orijinalinden günümüzde sadece 9 tane kaldı. Bunlardan bir tanesinin değeri 80 bin liradır. TBMM hükümetinin sürşarjladığı Osmanlı postaları el basması pullar nadirdir. Bunların tirajları 25 ile 2 bin 500 adet arasındadır. Osmanlı Amele Pasaport Pulu ise 75 bin liradır." dedi.

Dünyada ve Türkiye'de çok değerli pul koleksiyonları bulunduğuna işaret eden Arıkan, "Bondi Beraha'nın Türk Pulları Etüdü Koleksiyonu, Orhan Brandt'ın Türk Pulları Etüdü ve Avrupa Uçak Pulları Koleksiyonu, Tevfik Kuyaş'ın Tuğralı Pulları Koleksiyonu, Cemil Filmer'in Avrupa Uçak Koleksiyonu, Timofey Matuhin'in Levant Postaları Koleksiyonu bunlardan bazıları." diye konuştu.

Arıkan, dünyanın önemli pul koleksiyoncuları arasında Franklin Roosevelt, Rothschild Ailesi, Kraliçe Elizabeth, Warren Buffet, John Lennon, Freddie Mercury ve Joseph Hackmey'in bulunduğunu anlattı.

Pul koleksiyonculuğunun büyük bir disiplin gerektirdiğinin altını çizen Arıkan, şunları kaydetti:

"Koleksiyonculuk yapmak isteyenler, pul dükkanlarını gezmek ve görmek zorundadır. Hangi pul, nerede satışa çıkıyor, koleksiyon nasıl genişletilebilir, bu konularda araştırmalar yapmalıdır. İnsan araştırdıkça öğrenir, öğrendikçe pul, tarihin kapılarını aralar. Pullar çok çeşitlidir, bunları da bilmek gerekir. Geleneksel sınıfta ülke pulları bulunuyor. Tematik sınıfında spor, müzik, hayvan, uçak, olimpiyat, gemi, tablo pulları; posta tarihinde muhtelif vilayetleri gösteren posta damgaları ve aerofilateli sınıfında uçak-zeplin pulları ve zarfları yer alıyor."

DULOZ TAKSE PULLARIN ÖZELLİĞİ NEDİR?

Ayyıldızlı Osmanlı İmparatorluğu pulları 1865 ile 1882 yılları arasında basıldılar. Kalıpların bir Fransız kalıpçı Mösyö Duloz tarafından hazırlanmasından dolayı bu pullara Duloz pulları da deniyor.

Bu pullar belirtilen tarih aralığında toplam 6 değişik tipte posta ve takse pulu olarak basılmış ve kullanıldılar. Bu pulların 6 değişik tipi olmasına rağmen birçok ortak özellikleri mevcut.

Pullarda zemin baskısı olarak dört köşede rakamlarla (arapça) pulun maddi değeri yazılı.

Orta kısmında yukarıya doğru bakan bir ay ve yıldız mevcuttur.

Ayyıldızın etrafında eliptik bir bant vardır.

Bu bantın üzerinde, üst, sağ ve sol kenarlarda siyah baskı (tipografi baskısı) ile "Posta-i Devlet-i Osmaniye" ve alt kenarda ise pulun değeri eski yazı ile yazılır.

Bu siyah baskının üst kısmındaki yazı farklılıkları (Devlet yazısı) bu pullardaki tiplerin ayırt edilebilmelerinde kullanılır.

Pulların bazı emisyonlarında baskılarına özen gösterilmediği için pek çok renk farklılıklarına, üst üste baskılara, lekelere, kayık baskılara, dantel hatalarına ve buna benzer birçok hatalara rastlanır. Bazı posta merkezlerinde yeterli sayıda pul bulunmamasından dolayı pullar makas ile ikiye kesilerek yarım olarak da kullanılır. Ayrıca bu pulların 19. yüzyılın sonlarında ve 20. yüzyılın başlarında birçok sahtesi de yapılmıştır.

Bu pulların pek bilinmeyen ve Türkçe kataloglarda veya kaynaklarda belirtilmeyen fakat Alman Michel kataloğu Türkiye kısmında belirtilen başka bir farklılığı da mevcut. Bu serilerin 5 kuruştan küçük değerli olan pulları ile yüksek değerli olan pulları arasında şekilsel ve dokusal bir farklılık bulunuyor.

Köşelerde eski yazıyla yazılmış rakamların iç köşelerindeki şekiller ve ayyıldızın çevresindeki elipsin içindeki doku farklıdır.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN