Arama

Shakespeare’in metinlerini yeniden yazmak

Kutluğ Ataman ve ekibi, “William Shakespeare’in Tüm Eserleri” adlı video çalışması için; modern İngiliz edebiyatının babası olarak görülen Shakespeare’in 14 komedi, 11 trajedi ile 10 hikâyesini tek tek elle yazdılar. Toplam iki yılda tamamlanan ve her sayfası fotoğraflanan bu el yazmaları 35 mm film üzerinden yansıtılıyor. Eser, Shakespeare’in dramalarını ve Batı ideallerini içeren kavramsal bir animasyon niteliğinde.

Shakespeare’in metinlerini yeniden yazmak
Yayınlanma Tarihi: 19.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 19.10.2017 14:58

Kutluğ Ataman'ın William Sheakspeare'in Tüm Eserleri adlı video çalışması, Belçika'nın Antwerp şehrinde, Royal Atheneum of Antwerp'te sergileniyor. Kutluğ Ataman ve ekibi William Sheakspeare'in Tüm Eserleri adlı çalışma kapsamında Shakespeare'in tüm eserlerini tek tek, elle yeniden yazdı. Çalışmada yazılan bu metinler, video kapsamında 35 mm film üzerinden yansıtıldı. Yansıtılan sessiz videoda görülen el yazıları hızlı bir akışla, metinleri anlaşılmaz bir hale getiriyor.

İslam kültüründe yazının dekoratif olarak kullanılmasına atıfta bulunan çalışma, bir işaret sisteminden ötekine geçerken anlamın nasıl değişebileceğinin ve sönüp gittiğinin altını çiziyor.

TÜRKİYE'Yİ TEMSİL EDECEK

Kutluğ Ataman ve ekibi, "William Shakespeare'in Tüm Eserleri" adlı video çalışması için; modern İngiliz edebiyatının babası olarak görülen Shakespeare'in 14 komedi, 11 trajedi ile 10 hikâyesini tek tek elle yazdılar. "William Shakespeare'in Tüm Eserleri" adlı çalışmada; toplam iki yılda tamamlanan ve her sayfası fotoğraflanan bu el yazmaları 35 mm film üzerinden yansıtılıyor. Eser, Shakespeare'in dramalarını ve Batı ideallerini içeren kavramsal bir animasyon niteliğinde.


Dört bağımsız küratör Wilfried Huet, Dirk Engelen, Stella Lohaus ve Isabel Devriendt'ten oluşan HELD ile LLS387 adlı sanat galerisinin ortak yapımı olan "I travelled the world and the seven seas" başlıklı sergi, Flaman Bölgesi Kültür Bakanlığı ve Antwerp Belediyesi tarafından destekleniyor. 50 farklı ülkeden öğrencinin okuduğu Royal Atheneum of Antwerp lisesinde sanatseverlerle buluşan sergide; Kutluğ Ataman ile birlikte toplam 50 farklı ülkeden uluslararası sanatçıların eserleri yer alıyor. Türkiye'yi temsilen Ataman'ın "William Shakespeare'in Tüm Eserleri" adlı video çalışmasının davet edildiği sergide eserler, Royal Atheneum of Antwerp'teki bu 50 farklı milleti temsil ediyor.


Türkiye'de 2011 yılında ARTER'de ve 2012 yılında Galeri Mânâ'da sergilenen "William Shakespeare'in Tüm Eserleri" eseri, daha önce İtalya'da Francesca Minini Sanat Galerisi'nde ve Avusturya'da Lentos Art Museum'da da sergilendi. Kutluğ Ataman'ın "William Shakespeare'in Tüm Eserleri" adlı eserinin yer aldığı "I travelled the world and the seven seas" sergisi, 19 Kasım 2017 tarihine kadar Belçika'daki Royal Atheneum of Antwerp'te ziyaret edilecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN