Arama

'Ney', turistlerin ilgisini çekiyor

Mevlana’nın Mesnevi adlı eserinde bahsedilen ve tasavvuf müziğinin en önemli enstrümanlarından olan 'Ney', Konya'ya Mevlana Müzesi'ni ziyarete gelen turistlerin de ilgi odağı oluyor.

’Ney’, turistlerin ilgisini çekiyor
Yayınlanma Tarihi: 27.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 27.09.2017 13:10

Konya'da 25 yıldır ney imalatı yapan Sedat Odabaşı, 'Ney'in Mevlana ve tasavvuf müziğiyle iç içe olduğunu belirtti. Bu nedenle de Mevlana Müzesi'ni ziyarete gelen turistlerin çok yoğun ilgi gösterdiğini ifade etti.

Odabaşı, ''Mevlana Müzesi için Konya'yı ziyarete gelen yabancı turistler 'ney' sesinin insana farklı bir duygu hissettirdiği için buraya gelip yakından inceliyor. Genellikle Amerika, Almanya ve Fransa'dan gelen turistler ise daha fazla ilgi gösterip satın alıyor'' diyerek, şöyle devam etti:

''Mevlana şehri Konya'da bu iş daha fazla arz ve talep oluşturuyor. İmalatçıların büyük bir kısmı da Konya'da buluyor. Ney yapımında kullanılan kamışlarımız Hatay, Samandağ ve Akdeniz Bölgesi'nden getiriliyor. Tabi her kamıştan ney yapmak mümkün değil. Boğum aralıklarının uygun olması gerekiyor. Binlerce kamış arasından uygun olanlar seçiliyor. Kamış kesildikten sonra ise en az 2 yıl kuruması ve yapıma uygun hale gelmesi gerekiyor. Ardından neyin özelliğine göre bazen bir kaç gün, bazen de bir kaç hafta içinde neyi imal ediyoruz. ''

BAŞ PARESİ MANDA BOYNUZU OLANLAR DA VAR

Neylerin baş paresi manda boynuzundan yapılanlar da olduğunu kaydeden Odabaşı, ''Tabi 20 yaşındaki bir mandanın boynuzundan baş pare yapılabiliyor. Bunun fiyatı da pahalı oluyor. Sadece boynuzlu baş parenin fiyatı 150 lira. Eski zamanlarda imkan ve materyal olmadığı için manda boynuzundan yapılmış. Ama şimdi imkan materyal ve malzeme var. Şimdi genellikle neyin baş pareleri yoğunlaştırılmış kaliteli plastiklerden yapılıyor'' dedi.

Ney üflemenin oldukça kolay olduğunu belirten Odabaşı, ''Bütün mesele çok istemekte yatıyor. İstenilirse ve azmedilirse yapılmayacak bir iş değil. Ney üflemek için gelen kursiyerler 3-4 saat içerisinde üfleyeme başlıyorlar'' dedi.

TURİSTLERİN İLGİSİ BÜYÜK

Neylerin boylarına göre akortlarının değiştiğini vurgulayan Odabaşı, fiyatlarının ise 100 lira ile 300 lira arasında olduğunu söyledi. Odabaşı, ''Ama başka illerde bunun 2-3 katına fahiş fiyatlarla satılıyor. Mevlana Müzesi için Konya'yı ziyarete gelen yabancı turistler 'ney' sesinin insana farklı bir duygu hissettirdiği için buraya gelip yakından inceliyor. Genellikle Amerika, Almayan ve Fransa'dan gelen turistler ise daha fazla ilgi gösterip satın alıyor'' diye konuştu.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN