Arama

‘Korkma Oğlum’un Almanya galası yapıldı

15 Temmuz darbe girişiminde şehit olan Nürnbergli Serhat Önder’in öyküsünü konu alan "Korkma Oğlum" filminin Almanya galası Nürnberg kentindeki Admiral Palast’ta yapıldı.

‘Korkma Oğlum’un Almanya galası yapıldı
Yayınlanma Tarihi: 17.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 17.09.2017 12:16

Galaya şehit Önder'in eşi Canan Önder, yakınları, Nürnberg Başkonsolosu Yavuz Kül, Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can, yönetmen Ekrem Aydın, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) Genel Başkanı Zafer Sırakaya ile yaklaşık 200 davetli katıldı.

Doğup büyüdüğü Almanya'nın Bavyera eyaletine bağlı Nürnberg şehrini 2014'te terk edip Türkiye'ye yerleşen ve 15 Temmuz'da şehit düşen Serhat Önder'in belgeseli yapıldı. Yönetmenliğini Ekrem Aydın'ın üstlendiği, "Korkma Oğlum" isimli belgesel, Türk Kızılayı'nın katkılarıyla çekildi.

İLK KOŞAN O OLDU

"Korkma oğlum"

Türkiye'ye kesin dönüş yaptıktan sonra Ankara'ya yerleşen Önder, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimini duyduğunda Genelkurmay Başkanlığı binasının çevresine ilk gidenlerden biri olmuştu. Jet seslerinden korkan oğluna son söz olarak "Korkma oğlum" diyen Önder, beraberinde bulunan gruba ateş açılması sonucu hayatını kaybetti.

Eşi Canan Önder, galada yaptığı açıklamada, eşinin Nürnberg'de efendiliği, dürüstlüğü ve cana yakınlığıyla tanınan ve çok sevilen biri olduğunu vurgulayarak, ''Eşimin şehadeti ile ilgili çekilen belgesel filme katkısı bulunan herkese teşekkür ediyorum" dedi.

Nürnberg Başkonsolos Yavuz Kül, ''Bu kadar seveni olan bir insan aramızdan ayrıldı. O yüzden 15 Temmuz hain darbe girişimini hiçbir zaman unutmayalım, unutturmayalım" şeklinde konuştu.

NECİP FAZIL'IN DEDİĞİ GİBİ

Nerede o nesil…

Kızılay Genel Sekreteri Hüseyin Can da Serhat Önder ile Nürnberg'e gelen bir Kızılay mensubuna yaptığı katkıdan sonra bağlantıya geçtiklerini anlatarak, "Ankara'da Küçükesat Kızılay şubemizin sorumluluğunu ona verdik. Necip Fazıl'ın dediği gibi nerede o nesil dendiğinde ilk koşanlardan biri oldu. Onu şükranla anıyoruz ve bu nedenle bu belgeselin yapımına katkıda bulunmak, desteklemek istedik." ifadelerini kullandı.

GURBET KÖKENLİLER ÇEKTİ

Filmin yönetmeni Ekrem Aydın da gurbetten gelip şehit olan bir ağabeylerinin filmini de yine gurbet kökenliler olarak kendilerinin çekmek istediğine işaret ederek, '''Çekimler bir sene sürdü. Duygu odaklı, değişik bir film yapmak istedik. Başta ailesi olmak üzere filmin hazırlanmasında katkıda bulunan herkese teşekkür ediyoruz" dedi.

Alışılagelmişin dışında bir belgesel dili kullandıklarını aktaran Aydın, şöyle devam etti:

"Arşiv görüntülerinin, arşiv kayıtlarının yer aldığı, dış seslerin olduğu belgeselden ziyade baştan sona işi aile bireyleri sürüklesin istedik. Belgeselde şehidin babası, annesi, en yakın arkadaşı olan kardeşi, eşi ve görev arkadaşı olarak Kızılay Genel Başkanı Kerem Kınık var. Konuşmacılar sağda, solda muhabirle değil, doğrudan seyircinin kendisiyle konuşuyor. Dertlerini, içlerinden geçenleri seyirciye aktarıyorlar. Uyguladığımız tekniği daha önce Türkiye'de uygulayan olmamış. Biz bunu Türkiye'ye biraz geliştirerek uyguladık. Samimi bir iş oldu neticede. Seyirciyle konuşmacının arasına üçüncü bir kişi sokmamış olduk."

Aydın, belgeselde canlandırma ve mizansenlerin olduğunu aktararak, "Canlandırmalarda oyuncu kullanmadık. Tamamen olayın içindeki kişinin yerine koyuyoruz kendimizi. Serhat'ın o gece evden dışarı çıkma sahnesinde onun gözünden, onunla birlikte sokağa çıkıyoruz. Aynı şekilde babanın Serhat'ı hastanede bulduğu bir sahne var. Bütün duyguyu da tamamen ses tekniğiyle veriyoruz. Filmde yer alanların anlattıklarıyla bağlantılı ara görüntüler var. Serhat'ın yakınlarının sosyal hayatlarından görüntüler görüyoruz." diye konuştu.

MÜZİKLER YILDIRAY GÜRGEN'DEN

"Korkma Oğlum"un müziklerinde "Payitaht Abdülhamit", "İsimsizler" dizilerinin yanı sıra "Organize İşler", "Neşeli Hayat" gibi çok sayıda filmin müziklerini hazırlayan Yıldıray Gürgen'in imzası bulunuyor.

15 TEMMUZ 2018'DE DE TRT'DE

''Korkma Oğlum" filmi, galanın ardından Nürnberg'deki Türk Sineması'nda gösterime girecek. Ayrıca uluslararası festivallerde de boy gösterecek 42 dakikalık filmin 15 Temmuz 2018'de de TRT'de yayınlanacağı açıklandı.

Duygu yüklü filmi izleyen ve şehit Serhat Önder'i tanıyan Nürnberglilerin zaman zaman gözyaşlarını tutamadıkları görüldü.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN