Arama

Uluslararası Türk Akademisi Moğolistan'da tarihi aydınlatıyor

Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO), Moğolistan'da düzenlenen "Kentay'dan Ulıtau'a: Tarihsel Hafızanın Yenilenmesi" temalı üçüncü arkeolojik keşif çalışmalarına başladı.

Uluslararası Türk Akademisi Moğolistan’da tarihi aydınlatıyor
Yayınlanma Tarihi: 15.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 15.08.2017 16:26

TWESCO'dan yapılan açıklamada, akademi Başkanı Darhan Kıdırali ile beraberindeki araştırmacı ve gazetecilerden oluşan heyetin Moğolistan'ın başkenti Ulanbatur'a gittiği belirtildi.

Açıklamada, keşif çalışmasının TWESCO ile Moğolistan Ulusal Müzesi arasında Ağustos 2016'da imzalanan mutabakat zaptı çerçevesinde yapıldığı, bu zaptın Kentay'daki eski Türk külliyelerinde ortak kazı çalışmaları yürütme imkanı sağladığı da vurgulandı.

Moğolistan'ın başkenti Ulanbator'a yola çıkan ekipte Akademi Başkanı Darhan Kıdırali başta olmak üzere birçok araştırmacı ve gazeteci bulunuyor. Keşif çalışması üyelerinin Kentay bölgesine yola çıkmadan önce Moğolistan başkentinde birkaç görüşmeler gerçekleştireceği planlandı.

Sözü geçen çalışma TWESCO ve Moğolistan Ulusal Müzesi arasında Ağustos 2016 tarihinde işbirliğine dair imzalanan Mutabakat Zaptı çerçevesinde organize ediliyor. Anılan belge, Moğolistan'ın Doğusundaki Kentay bölgesinde bulunan eski Türk külliyelerine arkeolojik keşif grubu düzenleyerek, ortak kazı çalışmalarını yürütmeye imkan sağlamaktadır.

Projenin rotası Moğolistan'ın Kentay bölgesindeki Cengiz Hanın doğum yeri Burhan Haldun'dan başlayıp, Ulıtau'daki Alaşa Han, Сuçi Han mozolesine kadar devam edecek.

Uluslararası Türk Akademisi, eski çağlardan günümüze kadar olan Türk dünyasının tarih, dil, edebiyat ve kültürünü araştıran Türk devletlerinin insanlık medeniyetindeki yeri ve katkısını orijinal kaynaklar baz alınarak tespit eden ve Türk dünyasıyla ilişkili bilimsel araştırmaları koordine eden merkezdir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN