Arama

İzleri keşfedilmeyi bekliyor

Anadolu erenlerinden olan, adı daha çok Aksaray, Bursa ve Darende ile özdeşleşen Somuncu Baba'nın Kayseri'nin Akçakaya Mahallesi'nde doğduğu evi, çilehanesi ve adına yapılan cami keşfedilmeyi bekliyor.

İzleri keşfedilmeyi bekliyor
Yayınlanma Tarihi: 23.6.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 23.06.2017 16:10

Anadolu erenlerinden olan, adı daha çok Aksaray, Bursa ve Malatya'nın Darende ilçesi ile özdeşleşen Somuncu Baba'nın Kayseri'de doğup büyüdüğü evi, çilehanesi ve adına yapılan cami, keşfedilmeyi bekliyor.

Hacı Bayram Veli, Şeyh Üftade, Aziz Mahmud Hüdayi gibi manevi şahsiyetlerin hocalığını yapan ve asıl adı "Hamid Hamidüddin" olan Somuncu Baba'nın Talas ilçesine bağlı Akçakaya Mahallesi'ndeki evi, çilehanesi ve camisi, Talas Belediyesi tarafından restore edilerek turizme kazandırıldı.

Yıldırım Bayezid Han zamanında yaşayan Somuncu Baba'nın, ilk eğitimini Horasan erenlerinden olan babası Şemseddin Musa Kayseri'den aldığı ve ilim alanındaki çalışmalarını Şam, Tebriz, Hoy ve Erdebil'de sürdürdüğü biliniyor.

Daha sonra yerleştiği Aksaray'da hizmetlerde bulunan, Bursa'da "Somuncu Baba" adını alan ve Darende'de hayata veda eden Somuncu Baba'nın doğum yeri olan Talas ilçesinin Akçakaya Mahallesi, Erciyes ve Ali Dağı'nın arasında kalan küçük bir yerleşim yeri olarak dikkati çekiyor.

AA

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN