Arama

Günlerin en faziletlisi: Arife

Bayramlar öncesindeki ya da önemli zamanlara tekaddüm eden günler için çokça kullandığımız bir kelimedir Arife... Ancak kanaatimizce bu ismin en önemli müsemması, Kurban Bayramı öncesi, müminlerin Arafat'ta bulundukları gündür. Öylesine önemlidir ki, Arife gününe bağlayan gecesi, mübarek gecelerden biridir ve ihyâ edildiği takdirde sevabı çok müstesna bir gecedir.

Günlerin en faziletlisi: Arife
Yayınlanma Tarihi: 20.8.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 20.08.2018 11:40

"Günlerin en faziletli en kıymetli olanı, Arife günüdür."
HZ. Muhammed


ARİFE NEDİR?
Resulullahın (sav) bildirdiğine göre: "Günlerin en faziletlisi arife günüdür. Faziletçe cumaya benzer. O, cuma günü dışında yapılan yetmiş hacdan faziletlidir. Duaların en faziletlisi de arife günü yapılan duadır. Başka günlere ve Ramazan bayramından önceki güne Arife denmez. Müslümanlığın beş şartından birisi de hali vakti yerinde olan zenginlerin hacca gitmesidir. Haccın şartlarından biri ise; Arife günü Arafat'ın Vadiy-i Urene denilen yerinden başka herhangi bir yerinde, öğle ve ikindi namazlarından sonra vakfeye durmaktır. Bu ibadet bir Gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arife gününün doğru olmasına bağlıdır. Bu ibadet bir gün önce olursa, hac kabul olmaz. O bakımdan haccın kabulü, Arife gününün doğru olmasına bağlıdır. Arabi aylar gökteki hilalin görülmesi ile başlar. Hilalin görülmesi hesap ile anlaşılan gün veya bir sonraki gündür. Hiçbir zaman bir önceki gün değildir.



Arife, İslam dininin kıymet verdiği günlerdendir. Bu hususlarda Peygamberimiz sallallahü aleyhi ve sellem buyurdu ki:
''Arefe gününe hürmet ediniz! Çünkü Allahü tealänın kıymet verdiği bir gündür.''
''Arefe gecesi ibadet edenler Cehennem'den azad olur.''
''Arefe günü ibadet edenlerin iki senelik günahları affolur. Biri geçmiş senenin, diğeri gelecek senenin günahıdır.''
''Arefe günü bin ihlas okuyanın bütün günahları affolur ve her duası kabul olur. Hepsini besmele ile okumalıdır.''

ASR-I SAADET'TE BAYRAM
Ey Beytullah yolcusu, Ey Davetli misâfir!
Nebîler sana yoldaş, Peygamberler müzâhir.
Darlık yüzü yok artık, sana dünya ve âhir;
Arafat müjdesinden, şüpheye düşme sakın;
Yeniden doğmuş gibi, olacağın gün yakın...

Peygamberimiz bayramları, Müslümanlar için yardımlaşma, dayanışma ve sevinç günleri ilan ederek, bugünlerde, insanların gülüp eğlenmelerine izin verirdi. Hem dini hem de sosyal yönü olan bu bayramlar Müslümanların kaynaşmasına vesile olduğu gibi yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesine de olanak sağlardı. Hem dini hem de sosyal yönü olan bu bayramlar, Müslümanların kaynaşmasına vesile olduğu gibi yoksulların ihtiyaçlarının giderilmesine de olanak sağlar. Hz. Peygamber, Müslümanların sevinç ve üzüntülerinin paylaşılmasını istemiş ve sadece bayramlarda değil, her zaman karşılıklı yardımlaşmayı emretti.
Hz. Peygamber, Medine'ye hicret ettikten sonra, Medinelilerin yılda iki bayram kutladıklarını görüp "Yüce Allah size o iki bayram günlerine bedel olarak daha hayırlı iki bayram günleri ihsan buyurmuştur" (Ebu Davud, "Salât", 245; Nesâî, "İdeyn" diye müjdeledi ve o günlerin Ramazan Bayramı ile Kurban Bayramı günleri olduğunu haber verdi. Müslümanlar bu günlerde birbirlerini ziyaret eder, bayramlaşır, yer, içer ve meşrû bir şekilde eğlenerek günlerini neşe ile geçirmeye çalışırlardı. Hz. Peygamber bir başka hadisinde ise şöyle buyurur: "Arefe günü, kurban günü ve "teşrik" günleri biz Müslümanların bayramıdır. Bu günler yeme içme günleridir." (Ebû Dâvud, "Savm", 50; Tirmizî, "Savm", 59)
Toplum dayanışmasını sağlamak için, maddi durumu müsait uygun olanların, Ramazan bayramında, her bir aile ferdi için fitre vermelerini; Kurban Bayramı'nda ise kurban kesilmesini emreder. Ayrıca Kurban Bayramı'nda farz namazlardan sonra teşrik tekbirlerinin getirilmesi de Hz. Muhammed'in sünnetlerindendir.

OSMANLI'DA BAYRAM VE ARİFE ÇİÇEĞİ
Osmanlı'da bayramların bilhassa çocuklar için ayrı bir yeri vardır. Bayramlıklarıyla sokakta gezen çocuklara "arife çiçeği" denilirdi. Osmanlı'dan gelen 'Arife Çiçeği' kavramı; bayramdan birkaç gün önce yapılan alışverişin ardından çocukların sabırsızlanarak giysilerini bayramdan bir gün önce giyerek dolaşması olarak tanımlanırdı.

ARİFE GÜNÜ TOP ATILMASI
Osmanlı döneminde Kurban bayramı, arife günü atılan top atışlarıyla başlar ve son günün ikindi zamanında atılan topla sona ererdi. Padişaha özel olarak hazırlanan koç, özel kıyafetli görevliler tarafından beslenir, hazırlanır ve taşınırdı.

PADİŞAHA ÖZEL KURBAN
Osmanlı Devleti'nde Bayram töreni ile ilgili ilk resmî düzenleme Fatih Sultan Mehmed tarafından yapılmıştır. Kurban Bayram'ında padişaha özel için 9 adet kurbanlık kesilirdi. Bunlardan 2 tanesi arife günü Topkapı Sarayı'nda kesilir ve adandığı medreseye gönderilirdi. 7 tanesi ise bayramın birinci günü, sarayda binek taşının önünde törenlerle kesilirdi.

ARİFE GÜNÜ İBADETLERİ NELERDİR?
"Arefe gününe hürmet edin! Arefe, Allah'ın kıymet verdiği bir gündür."
HZ. Muhammed

1. Arife günü sabah namazının farzından sonra teşrik tekbirleri getirilir. Teşrik tekbiri "Allâhüekber, Allâhüekber, Lâilâhe illallâhü vallâhüekber, Allâhüekber ve lillâhi'l-hamd" demektir. Arife günü sabah namazından başlayıp, Bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakitte, farz namazlardan sonra teşrik tekbiri getirmek vâciptir.
2. Arife günü oruç tutulmalıdır.
3. Arife gününe hürmet edilmeli, günaha girmemeye dikkat edilmelidir.
4.Arife günü çokça dua ve istiğfar edilmelidir.
5. Arife günü çokça ihlas suresi okunmalıdır.

ARİFE GÜNÜ KILINACAK NAMAZLAR

Tövbe Namazı:
İkindi namazını kıldıktan ve Arife Duasına başlamadan önce göğün altında iki rekât namaz kılmalı ve Hak Teâla'nın huzurunda günahlarını itiraf ederek ikrar etmelidir. Böylece Arafat sevabına nail olsun ve günahları bağışlansın.


Mahsus Namazı:
Zeval vakti olduğunda göğün altına çıkmalı öğlen ve ikindi namazlarını rükû ve secdesini güzel bir şekilde yaparak kılınmalı. Namazları bittikten sonra iki rekât namaz kılmalı. Namazın birinci rekâtında Fatiha Suresinden sonra ihlas suresini, ikinci rekâtta Fatiha Suresinden sonra Kafirun Suresi okunmalıdır. Bu namazın ardından 4 rekât namaz kılmalıdır. Namaz iki rekât iki rekât kılınmalıdır. Her rekâtta Fatiha suresinden sonra 50 kere ihlas suresini okumalıdır. Bu namaz Emire'l Mümin'in Hz. Ali'nin namazıdır.

ARİFE GÜNÜ TUTULAN ORUÇ BİN GÜNE EŞİT
"Arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur."

Diyanet İşleri Başkanlığı Kurban Bayramı'nda oruç tutmak hakkında şu bilgilere yer veriyor; Hz. Peygamberin (s.a.s.) Zilhicce'nin ilk dokuz gününü oruçla geçirdiği rivayet edildiği için (Ebû Dâvûd, Savm, 62) Zilhicce'nin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır. Geçmiş yılın günahı affedilir, gelecek yıl da Allah o kişiyi günahlardan korur.
Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman arİfe günü kardeşi Hz. Âişe Validemizin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Âişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:
Orucunu boz, dedi. Hz. Âişe: "Resûlullahın (s.a.v.) 'Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına kefaret olur' dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim" dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc)
"Kefaret olur", günahları örter, affettirir demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?
Başka bir rivayette ise Hz. Âişe (r.a.) şöyle demiştir: ''Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir. (Tergîb ve Terhîb Trc., 2. 460) Demek ki, bir günlük arife orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.''

CEHENNEMDEN KURTULUŞ GÜNÜ
Efendimiz (s.a.v.) Arife gününün faziletini şu hadisle müjdeliyor:
''Kullarıma bir bakın. Saçları başları dağınık, toz toprak içinde her uzak ilden bana geldiler. Bu halleri ile onlar, rahmetimi ümit etmekteler, azabımdan dahi korkmaktalar. Şahit olunuz, onları bağışladım. Onların yerlerini cennet eyledim. Arefe günü olduğu kadar, hiçbir gün cehennemden daha çok azat edilen olmaz."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN