Arama

Hat sanatının ipekle buluştuğu Kur'an-ı Kerim

Afganistanlı kaligrafi sanatçıları, sayfalarında ipek kullanılan Kur'an-ı Kerim'i 2 yılda hazırladı. 305 metre ipek kumaşın kullanıldığı eser için 39 kaligrafi sanatçısı görev aldı. Dünyada çok az bulunan ipek Kur'an-ı Kerim'in iç sayfalarında 15. ve 16. yüzyıla ait tezhip desenleri kullanıldı.

Hat sanatının ipekle buluştuğu Kur’an-ı Kerim
Yayınlanma Tarihi: 24.5.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 24.05.2018 09:49

Afganistanlı kaligrafi sanatçıları, 2 yıldır üzerinde çalıştıkları, sayfalarında ipek kullanılan Kur'an-ı Kerim hazırladı.

Ayetlerin ipek sayfalar üzerine yazıldığı Kur'an-ı Kerim için 305 metre ipek kumaş kullanılırken, 39 kaligrafi sanatçısı görev aldı.


DÜNYADA NADİR BULUNUYOR

Yapımında lapis, bronz ve altından yararlanılan Kur'an-ı Kerim'in kapağı da keçi derisi malzemeyle kaplandı.

Ağırlığı 8,6 kilogramı bulan Kur'an-ı Kerim 690 sayfadan oluşuyor.

Dünyada çok az bulunan ipek Kur'an-ı Kerim'in iç sayfalarında 15. ve 16. yüzyıla ait tezhip desenleri kullanılırken, ipek Kur'an-ı Kerim ile İslam ve hat sanatının yaygınlaştırılması hedefleniyor.

İPEK KUR'AN-I KERİM, İLK KEZ 2016'DA HAZIRLANMIŞTI

İpek Kur'an-ı Kerim, ilk olarak 2016 yılında Azerbaycanlı ressam ve süsleme sanatçısı Tünzale Memmedzade, tarafından yazılmıştı. Ayetlerin şeffaf ipek sayfalar üzerine yazıldığı Kur'an-ı Kerim hazırlayan Memmedzade, bunun için 50 metre siyah şeffaf ipek kumaş, bin 500 mililitre altın ve gümüş boya kullanmıştı.

Memmedzade, "Araştırınca daha önce ipekten Kur'an-ı Kerim yapılmadığını öğrendim. Bugüne kadar çeşitli ürünler üzerine Kur'an-ı Kerim yazıldı. Ben de sayfalarının tamamı ipekten oluşan ilk Kur'an-ı Kerim'i hazırladım. Bir sakınca da görmedim. Çünkü ipek Kur'an'da adı geçen bir kumaş" demişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN