Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Nükleer enerji projesine destek veren bilim insanlarının önemli projeleri

Nükleer enerji projesine destek veren bilim insanlarının önemli projeleri

Türkiye'nin ilk nükleer santrali için artık yeni aşamaya geçiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin'in de katılacağı Mersin-Akkuyu'da yapılacak temel atma töreni öncesi Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın hazırladığı kamu spotunda, Türkiye'nin neden nükleer enerji istediği, nükleer enerji santrallerinin Türkiye için önemi anlatıldı. Kamu spotunda ünlü bilim insanları kamera karşısına geçti.

Nükleer enerji projesine destek veren bilim insanlarının önemli projeleri
Yayınlanma Tarihi: 3.4.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 03.04.2018 16:36

Nobel ödüllü Prof. Dr. Aziz Sancar ve UNESCO ödüllü Prof. Dr. Bilge Demirköz'ün oynadığı kamu spotunun yönetmenliğini Mc Donald's, Nissan ve Renault gibi markaların reklamlarını çeken Eric Will; görüntü yönetmenliğini ise Ray-Ban, Nivea gibi markalarla çalışan Joel Cartier gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Aziz Sancar'ın çekimleri Kuzey Carolina'nın Raleigh kentinde (Dorton Arena ve James Hunt Kütüphanesi) gerçekleştirilirken, Prof. Dr. Melahat Bilge Demirköz'ün çekimleri Ankara'da TAEK'te ve İstanbul'da Beyazıt Kütüphanesi ile Cağaloğlu Lisesi'nde, diğer çekimler ise yine İstanbul'da çeşitli mekânlarda gerçekleştirildi.

Çekimleri toplam 4 günde tamamlanan kamu spotunun post prodüksiyonu 1,5 ay sürdü. Son teknoloji prodüksiyon tekniklerinin kullanıldığı filmin yapımcılığını bir Türk şirketi üstlendi.

NÜKLEER ENERJİDE YENİ AŞAMA

Türkiye'nin ilk nükleer santrali için artık yeni aşamaya geçiliyor. Bugün, Mersin-Akkuyu'da yapılacak santralin inşaatı için temel atma töreni var. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Lideri Putin de yer alacak.

Türkiye'nin nükleer enerji hayaline destek olan bilim insanlarının, hayat verdiği önemli projeler…

415 BİLİMSEL MAKALE VE 33 KİTAP

Prof. Dr. Aziz Sancar 8 Eylül 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde, 8 çocuklu ailenin 7. üyesi olarak dünyaya geldi. İlk ve ortaokulu Savur'da okuyan Prof. Sancar, liseyi de Mardin'de tamamladıktan sonra 1963 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazandı.

'Artık bilim yapmak istiyorum' diyen Prof. Sancar, önce John Hopkins Üniversitesi'ne gitti. Oradan da Dallas'taki Teksas Üniversitesi'nde, Moleküler Biyoloji dalında doktorasını tamamladı.

Doktora öğrencisiyken Maxicell yöntemini icat etti ve genetik mühendisliğini ABD'ye getiren ilk kişiler arasında bulundu. DNA onarımı, kanser tedavisi (şurada bahsetmiştik) ve biyolojik saat üzerine çalışmalarını sürdüren Prof. Sancar, 415 bilimsel makale ve 33 kitap yayınladı.

NOBEL ÖDÜLÜ KAZANAN İKİNCİ TÜRK

Bilimsel nitelikleri ve insan sağlığına yapmış olduğu katkılar sebebiyle 2008 yılında Vehbi Koç Ödülü'nü kazandı. Kazandığı ödülünün tamamını ise Kuzey Karolina'da kurduğu 'Türk Evi' projesine ve Türkiye'nin tanıtımına harcadı.

Kanser tedavisi için DNA onarımıyla ilgili yaptığı çalışmalar sebebiyle Tomas Lindahl ve Paul Modrich'le birlikte 2015 Nobel Kimya Ödülü'ne layık görüldü. Orhan Pamuk'tan sonra Nobel ödülü kazanan ikinci Türk, Prof. Dr. Aziz Sancar oldu. Ayrıca ABD Ulusal Bilimler Akademisi'ne kabul edilen 3 Türk'ten bir tanesidir.

Şu an Kuzey Karolina Üniversitesi Biyokimya ve Biyofizik Bölümü öğretim üyesi olarak çalışmalarına devam eden Prof. Sancar, biyokimya profesörü ve öğretim üyesi olan Gwen Boles Sancar ile evlidir.

Eşiyle birlikte ABD'de okuyan Türk öğrencilere yardım etmek ve Amerikan-Türk ilişkilerini geliştirmek amacıyla Aziz&Gwen Sancar Vakfı'nı kurmuştur.

MELAHAT BİLGE DEMİRKÖZ

1997 yılı İstanbul Amerikan Robert Koleji mezunu olan Melahat Bilge Demirköz, lisans eğitimini Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (The Massachusetts Institute of Technology –MIT) Fizik Bölümü'nde ve aynı zamanda yan dalını Müzik ve Matematik Bölümü'nde 2001 yılında tamamladı. Yüksek lisansını ise yine MIT'de, 2004 yılında bitirdi. Oxford Üniversitesi'nde Fizik doktorasını yapan Demirköz 2007 yılında biten doktorasının ardından 2009'a kadar İsviçre Cern'de araştırmalarını sürdürdü, 2009 yılında 6 ay süresince Cambridge Üniversitesi'nde misafir araştırmacı olarak çalıştı, 2010-2011 yılları arasında doktora sonrası araştırmasını Institut de Fisica d'Altes Energies'de (IFAE) yaptı.

TÜRKİYE'DE İLK KEZ UZAYDA ALINAN RADYASYON DOZU GİBİ ÇALIŞMALARI MEVCUT

Astro-parçacık fizikçişi Melahat Bilge Demirköz; CERN'deki "ATLAS deneyi" ile karanlık madde arayışı, Uluslararası Uzay İstasyonu'ndaki "AMS-02 deneyi" ile pozitron oranı ölçümü ve karanlık madde arayışı, AMS-02 ile düşük dünya yörüngesinde radyasyon miktarı ölçümü, "Uzay sanayimiz için toplam doz etkisi" radyasyon testleri, Türkiye'de ilk kez uzayda alınan radyasyon dozunun "Tekil Olay Etkilerini" araştırmak üzere laboratuvar kurulumu, yarı-iletken malzemelerin radyasyon dayanımını geliştirme başlıkları altında çalışmalarını sürdürüyor. Toplam beş proje yürüten Demirköz'ün 307 yayını, 12.583 atıfı ve 48 h-index'i bulunuyor.

ODTÜ Geliştirme Vakfı'nın ODTÜ Genç Araştırmacı Başarı Ödülü, 2014 Engin Arık Türk Fizik Derneği Bilim İnsanı Ödülü Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesi ile Bilimsel Başarı Ödülü, Junior Council International (JCI) Türkiye tarafından verilen Ten Outstanding Young Persons (TOYP) Ödülü, 2008 Şevket Erk Türk Fizik Derneği Yılın Genç Bilim İnsanı Ödülü, Scottish Power ve PPARC Dorothy Hodgkin "Üstün Nitelikli Uluslararası Doktora Öğrencisi" Ödülü, MIT Mezuniyeti'nde verilen "fizik dünyasını üstün katkılarından dolayı" Orloff Ödülü sahibi Demirköz, İstanbul'da Olimpiyat Meşalesini taşımak için seçilen 5 bilim insanından biri oldu. 2013 yılında TÜBA Asosye Üyesi seçilen Demirköz, halen ODTÜ Fizik Bölümü'nde çalışmalarını sürdürüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN