Arama

İlahiyatçılardan Erdoğan'a büyük destek

Son dönemde dinimizi kullanarak tepki çeken, marjinal çıkışlar yapan sözde ilahiyatçılara sert tepkiler gelmeye devam ediyor. Marmara İlahiyat’tan sonra Ankara İlahiyat Fakültesi de İslam dininin evrensel hedef ve amaçlarıyla uyuşmayan açıklamalarına sahip ‘marjinal grupları’ sert bir dille eleştirdi.

İlahiyatçılardan Erdoğan’a büyük destek
Yayınlanma Tarihi: 9.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 09.03.2018 17:05

8 Mart 2018 Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı mensuplarını göreve çağıran değerlendirmelerde bulundu. "Asla dikkate almayız!" dediği marjinal grupların, uzun zamandır dînî konularda ortaya koydukları söylem ile İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na yönelik itibarsızlaştırma gayretleri üzerinde durarak eleştirdi ve bu kişilerin asla bu ülkenin dini anlayışını temsil edemeyeceklerini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tepki gösterdiği, bazı odakların son dönemde İslam'ı kullanarak kadınlar üzerinden suni gündem yaratma çabalarına Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nden sert tepki geldi. Fakülte'den yapılan yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki programda yaptığı konuşmada, İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı mensuplarını göreve çağıran değerlendirmelerinin son derece isabetli ve yerinde olduğu kaydedildi.

Marmara İlahiyat'tan sonra Ankara İlahiyat Fakültesi de İslam dininin evrensel hedef ve amaçlarıyla uyuşmayan açıklamalarına sahip 'marjinal grupları' sert bir dille eleştirdi.

Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dekanlığı tarafından yapılan açıklama:

"Son günlerde, din adına konuşmaya kendilerini yetkili zanneden bazı şahısların, İslam dininin evrensel hedef ve amaçlarıyla asla uyuşmayan bazı açıklamalar yaptıkları ve bu beyanlarıyla toplumun her kesimini infiale sevk ettikleri görülmektedir. Dinine samimiyetle bağlı halkımız tarafından problem olarak bile görülmeyen bazı farazî olaylara hüküm üreterek veya geçmişteki bazı hükümlere İslam Dininin temel amaçlarıyla hiç bağdaşmayan yorumlar getirerek insanımızı şüphe ve endişeye sevk eden bu tür görüşler için Sayın Cumhurbaşkanımızın, 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle yaptığı açıklamaları son derece yerinde ve anlamlı buluyoruz.

"BAZI ÇEVRELER O SÖZLERİ İSTİSMARA ELVERİŞLİ BİR TARZDA YORUMLADI"

Marjinal gruplar olarak nitelendirdiği bu görüş sahiplerini eleştirisinde Sayın Cumhurbaşkanının dile getirdiği, "İslam'ın güncellenmesi" ve "1400 sene önceki hükümlerin bugün uygulanamayacağı" gibi ifadelerin bazı çevrelerce maksadını aşan ve istismara elverişli bir tarzda yorumlandığı görülmektedir. Aynı konuşmasında hayatın dinamikliğine ve güncellenmenin bu yüzden zorunlu olduğuna işaret eden Sayın Cumhurbaşkanı aslında, İslam Hukuku'nun temel kaidelerinden biri olan "zamanın değişmesiyle hükümlerin değişeceği" ilkesine işaret etmektedir. Konuşmasında temel kaynak olarak Kur'an'ı referans göstermesi ve ona ters düşmeyecek her düzenlemenin yapılabileceğini belirtmesi de, "İslâm'ın reformize edilmesi" ithamlarına kapıyı kapatmaktadır.

Bir bakıma bu, İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un, "Doğrudan doğruya Kur'an'dan alıp ilhamı// Asrın idrakine söyletmeliyiz İslâm'ı" dizelerinin değişik bir ifadesidir. Konuşmasında, bazı kesimlerce esas maksadının çarpıtılarak saldırılara maruz bırakılacağına da işaret eden Sayın Cumhurbaşkanı, bu konuda söz söyleme yetkisi olan İlahiyat Fakülteleri ve Diyanet İşleri Başkanlığı uzmanlarının sessiz kalmasını haklı olarak eleştirmektedir.

ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ'NDEN TAM DESTEK

İşte bu nedenle, İslam Dini konusunda sağlıklı ve doğru bilginin ancak ve yalnızca bilimsel yaklaşım ve çabayla elde edilebileceğine inanan ve bunu daima savunan Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi mensubu olarak bizler, Sayın Cumhurbaşkanımızın 8 Mart Kadınlar Günü münasebetiyle yapmış olduğu açıklamayı son derece anlamlı, önemli ve yerinde buluyor, bu yolda yapılacak çalışmalara her türlü bilimsel katkıyı sunmanın görevimiz olduğunu kamuoyuna saygıyla duyuruyoruz."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN