Arama

Türkiye'nin büyüme rakamları açıklandı

Türkiye’nin büyüme rakamları açıklandı
Yayınlanma Tarihi: 12.6.2017 15:09:00
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), bu yılın ocak-mart dönemine ilişkin Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYH) verilerini açıkladı. Buna göre Türkiye ilk çeyrekte yüzde 5.0 büyüdü

Üretim yöntemiyle gayrisafi yurtiçi hasıla tahmini, 2017 yılının birinci çeyreğinde cari fiyatlarla yüzde 14,3 artarak 641 milyar 584 milyon TL oldu. Gayrisafi yurtiçi hasılayı oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; tarım sektörü toplam katma değeri yüzde 3,2, sanayi sektörü yüzde 5,3, inşaat sektörü yüzde 3,7 arttı. Ticaret, ulaştırma, konaklama ve yiyecek hizmeti faaliyetlerinin toplamından oluşan hizmetler sektörünün katma değeri ise yüzde 5,2 arttı.

Mal ve hizmet ihracatı, 2017 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirleme hacim endeksi olarak yüzde 10,6, ithalatı ise yüzde 0,8 arttı. Türkiye ekonomisi geçen yıl son çeyrekte yüzde 3.5, 2016’nın tamamında yüzde 2.9 ile beklentilerin üzerinde büyümüştü.

İHRACATIN PAYI BÜYÜK

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "2017’de yüzde 5’in oldukça üzerinde bir büyüme gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. İhracat ve yatırım desteklerine yönelik reformlarımızın meyvelerini alıyoruz" dedi. Büyümenin beklentiyle uyumlu bir şekilde yüzde 5 olarak gerçekleştiğini belirten Zeybekci, "Yüzde 5’lik büyümenin 2,2 puanı net ihracattan kaynaklandı. Bu performans ile AB, OECD ve G7 ortalamalarının çok üzerinde bir büyüme oranı yakaladık. Büyümeye net ihracatın katkısının pozitif katkı vermesi olumlu bir gelişme" değerlendirmesinde bulundu.

OLUMSUZ ALGILARA RAĞMEN…

Türkiye’nin ilk çeyrekte AB ve OECD ortalamasından çok daha iyi bir performans sergilediğini belirten Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Belli bir büyüklüğün üzerindeki ekonomiler kıyaslandığında en hızlı büyüyen ilk beş ekonomi arasına girmiştir" dedi.
Bakan Özlü, "Türkiye bu güçlü büyümeyi hem çevre ülkelerdeki hem de uluslararası piyasalarda yaşanan belirsizliklere rağmen yakalamıştır. Daha da önemlisi Türkiye bu büyümeyi ülke ekonomisinin potansiyeli ve gücü hakkında yapılan olumsuz algıların tavan yaptığı, bazı uluslararası kuruluşların Türkiye’nin kredibilitesi hakkında yanlış tutum sergilediği bir dönemde başarmıştır" değerlendirmesinde bulundu.

FT: TÜRK EKONOMİSİ HIZLANDI

Öteyandan, yüzde 5’lik büyüme, yurt dışında da dikkat çekti. İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times, bu gelişmeyi "beklenmedik hızlanma" şeklinde yorumladı. Financial Times, Türkiye’nin ekonomik büyümesi yüzde 5’e hızlandı" başlıklı haberinde, "Türkiye’de ekonomik büyüme, bu yılın başlarında beklenmedik biçimde hızlanarak iki yıla yakın bir sürenin en iyi temposuna ulaştı" değerlendirmesini yaptı.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN