Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Trump’ın ‘Kudüs Plânı’na dünyadan tepki yağıyor

Trump’ın ‘Kudüs Plânı’na dünyadan tepki yağıyor

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüsİsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma planına dünyadan tepki yağdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir” açıklamasının ardından, başta İslam dünyası olmak üzere, birçok uluslararası kuruluş ve ülke bu girişime karşı çıktı. Trump'a bu yönde alınacak bir kararın Filistin’i ve bölgeyi büyük bir şiddet sarmalına sokacağı uyarısında bulundu.

Trump’ın ‘Kudüs Plânı’na dünyadan tepki yağıyor
Yayınlanma Tarihi: 6.12.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.12.2017 13:26

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM grup toplantısında dün konuşmuş, ABD Başkanı Trump'a "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir. Eğer böyle bir adım atılacak olursa; hemen, beş on gün içerisinde İslam İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'ni İstanbul'da toplayacağız. Kaldı ki bu, bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail ile koparmaya kadar gidebilir" diyerek çağrıda bulunmuştu.

Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak tanınması halinde alınacak olan önlemlere de değinen Erdoğan, Amerika bütün işleri bitirdi de şimdi de bu mu kaldı? Şu anda Netanyahu İsrail'de kendi iç hesaplaşmalarını bitiremiyor. Biz, kesinlikle son ana kadar buradaki mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz. Kaldı ki bu bizim diplomatik ilişkilerimizi İsrail'le koparmaya kadar gidebilir. Amerika'yı bölgedeki sorunları daha da derinleştirecek böyle bir adım atmaması konusunda buradan ikaz ediyoruz, böyle bir adım atamazsınız. Artık dünya bir bütündür. Bu bütünün içerisinde sizler 'ben istediğim gibi hareket ederim' noktasında hareket ettiğinizde bölgede doğacak sıkıntıları göz ardı edemezsiniz" şeklinde konuşmuştu.

Erdoğan'ın bu tepkisine dünyadan da destek geldi. Trump'ın "Kudüs planına" karşı çıkan diğer bazı ülkelerin ve uluslararası kuruluşların tepkileri şöyle:

HAMAS'TAN KUDÜS ÖVGÜSÜ

Hamas Sözcüsü Sami Ebu Zuhri, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma planı karşısındaki tutumuna ilişkin, "Türkiye yönetiminin ve asil Türk milletinin Filistin davasına desteğini temsil eden seçkin bir duruştur" değerlendirmesinde bulundu.

Bütün Arap ve İslam âlemini ABD'nin söz konusu adımına karşı Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın duruşuna benzer bir tutuma davet eden Ebu Zuhri, Türk milletini, partileri ve tüm dünyadaki Müslümanları her yerde ABD'nin tehditlerine karşı tepkilerini ortaya koymaya çağırdı. Trump'ın açıklamalarına ilişkin ise, "Filistinliler susmayacak. Kudüs'ümüzü, topraklarımızı koruyacağız" dedi.

"MÜSLÜMANLAR ERDOĞAN'IN ÇAĞRISINA UYARAK BİRLİK OLMALI"

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Kudüs Müslümanların kırmızı çizgisidir" sözleri sonrası, ABD Müslüman Organizasyonları Konseyi Genel Sekreteri Usame Cemal, "Müslüman liderler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısına uyarak birlik olmalı, pozisyonlarını güçlendirmeli, seslerini yükseltmelidir. Trump'a, girişiminin ABD'nin Müslüman ülkelerle olan ilişkilerini tehlikeye sokacağı noktasında net mesaj verilmelidir" açıklamasında bulundu.

IRAK: KABUL ETMİYORUZ

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını kabul etmediklerini belirtti. İbadi, ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıması halinde kötü sonuçlar doğurabileceği uyarısı yaptı.

KUDÜS İSTİKRARIN ANAHTARI

ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi gerçekleştiren Ürdün Kralı Abdullah, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasını sağlayacak kapsamlı bir çözüm dışında herhangi bir karar alınmasının tehlikeleri konusunda uyarıda bulunarak, "Kudüs'ün bölgedeki ve dünyadaki barış ile istikrarın anahtarı" olduğunu dile getirdi.

Ürdün, Arap Birliği ile İslam İşbirliği Teşkilatı'na (İİT) ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv'den Kudüs'e taşıma girişimiyle ilgili olağanüstü toplanma çağrısında bulunacağını duyurdu.

KUDÜS'ÜN YASAL VE TARİHİ KONUMU KORUNMALI

Tunus da Kudüs'ün yasal ve tarihi konumunun muhafaza edilmesinin zorunlu olduğu vurgusunu yaptı.

Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Tunus Dışişleri Bakanı Hamis el-Cihinavi'nin, Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ile telefonda görüştüğü aktarıldı.

Görüşmede ikilinin, Kudüs'ün yasal ve tarihi konumunun korunmasının zorunlu olduğunu vurguladığı bilgisi paylaşıldı.

KRAL SELMAN TRUMP'I UYARDI

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz, Trump'la yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişiminin, barış müzakerelerine zarar vereceği ve bölgede gerginliği tırmandıracağı uyarısında bulundu.

AB, Kudüs'ün statüsünde değişikliğe neden olacak herhangi bir karar ya da tek taraflı eylemin dünya genelinde yansımaları olacağı uyarısında bulundu. Selman, Kudüs'ün konumu itibarıyla ve Mescid-i Aksa'nın Müslümanların ilk kıblesi olmasından dolayı böylesi tehlikeli bir adımın dünyadaki tüm Müslüman halkları tahrik edeceğini vurguladı.

ARAP BİRLİĞİ: KUDÜS'ÜN GELECEĞİYLE OYNAMAYIN

Arap Birliği, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın çağrısı üzerine Kudüs'ü görüşmek için olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Birliğin Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, örgütün daimi temsilciler düzeyindeki "Kudüs" konulu olağanüstü toplantısında yaptığı konuşmada, Kudüs'ün geleceğiyle oynanmaması uyarısında bulundu.

Gayt, "Kudüs'ün geleceğiyle oynamak, kentin tüm Arap halkının gönlündeki yerinden dolayı bölgede aşırılık, şiddet, nefret ve düşmanlık duygularını alevlendirecek ve barış görüşmelerinin geleceğini etkileyecektir." dedi.

"ARAP VE İSLAM ÜLKELERİ OLARAK ENDİŞELİYİZ"

Fas Kralı 6. Muhammed, Trump'a bir mesaj göndererek Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacakları yönündeki iddialardan duyduğu endişeyi bildirdi.

Kral 6. Muhammed, Trump'a gönderdiği mesajda, "Arap ve İslam ülkelerinin halkları, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma niyetinden büyük endişe duyuyor." ifadesine yer verdi.

Fas Dışişleri Bakanlığından yapılan açılamada da ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma girişiminin bölgede güvenlik ve istikrarı tehdit ettiği uyarısında bulunuldu.

FRANSA: ABD'NİN PLANI ENDİŞE VERİCİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ABD'nin tek taraflı olarak Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ihtimalinin endişe verici olduğunu kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump ile bir telefon görüşmesi yaparak bu endişesini ileten Cumhurbaşkanı Macron, Kudüs'ün statüsüne ilişkin kararın Filistin ve İsrail tarafları arasında yürütülecek barış görüşmelerinde ele alınması gerektiği vurguladı.

AB DE KARŞI ÇIKTI

AB, Kudüs'ün statüsünde değişikliğe neden olacak herhangi bir karar ya da tek taraflı eylemin dünya genelinde yansımaları olacağı uyarısında bulundu.

Birlikten yapılan açıklamada, "AB, Kudüs'ün statüsünde değişikliğe neden olacak herhangi bir karar ya da bireysel eylemin ciddi sonuçları olacağını düşünüyor. Böyle bir karar, dünya çapındaki kamuoyunda yankı uyandırabilir." değerlendirmesi paylaşıldı.

İsrail-Filistin arasındaki barış sürecine odaklanılması çağrısı yapılan açıklamada, ABD yönetiminin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması halinde barış sürecinin olumsuz etkileneceği uyarısı yapıldı. AB'nin anlamlı bir barış sürecinin tekrar başlatılması için tüm taraflarla irtibatta kalmaya devam edeceği bildirildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN