Arama

Bin 200 yıllık Kur’an’a ‘Dan Brown’lık takip

Nuruosmaniye Kütüphanesi’nden kaçırılan altın yaldızlı Kur’an-ı Kerim için Kültür Bakanlığı Dan Brown romanlarına konu olacak takip başlattı. Bir cildi 1923’te ikinci cildi 1976’da kaçırılan tarihi mirasın ilki 2000’de ABD’den iade edilmişti.

Bin 200 yıllık Kur’an’a ‘Dan Brown’lık takip
Yayınlanma Tarihi: 2.12.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.12.2017 12:43

Türkiye'den kaçırılan paha biçilmez Kur'an'ın ilk cildi, Dan Brown'ın romanlarına konu olacak bir takiple geri getirildi. İkinci cilde ait 62 sayfanın ABD'de olduğu ihbarı geldi. Türkiye, bu sayfaların peşinde…

1923'te Nuruosmaniye Kütüphanesi'nden çalınan Kur'an'ı Kerim'in 62 sayfasının izini süren Kültür ve Turizm Bakanlığı, ABD Teksas'tan gelen telefonla araştırmalarını bu ülkeye yönlendirdi. Bakanlık, 2018'de Dışişleri Bakanlığı ile koordineli çalışarak sayfaların iadesi için mücadele verecek.

TEKSAS'TAN TELEFON

Bilim dünyasının maddi değer biçmekte zorlandığı ve 9. yüzyılda yazıldığı belirtilen 2 ciltlik Kur'an'ı Kerim'in ilk cildi 1923'te Nuruosmaniye Kütüphanesi'nden çalınmıştı. Türkiye'nin Washington Büyükelçiliği, ilk cildin ABD Baltimore'daki John Hopkins Üniversitesi'ne bağlı Milton S. Eisenhower Kütüphanesi'nde olduğunu belirledi. Bu tespit üzerine Dışişleri Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı tarihi eserin Türkiye'ye iadesi için işlem başlattı. Yapılan müzakereler sonrası ilk cilt Türkiye'ye getirtildi.

İkinci cilde ait 62 sayfanın akibeti ise Teksas'dan gelen bir telefonla ortaya çıktı. Teksaslı ünlü koleksiyoner Abolala Soudarar, Türk yetkililere ihbarda bulunarak, kayıp yaprakların Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde açık-gizli satıldığını öne sürdü. Yapılan araştırmalarla ihbarın doğruluğu ortaya çıktı ve bakanlık birimleri çalışma başlattı.

İnterpol aracılığıyla 1996'da kayıp 62 sayfa için duyuru yapıldı. İnterpol'ün araştırmalarıyla, kayıp sayfalardan beşinin İranlı bir işadamında bulunduğu, 2 sayfanın ise Danimarka'nın ünlü David Müzesi'nde olduğu belirlendi. Türkiye her iki adresle de irtibata geçerek, eserlerin iadesini talep etti. "İspat edilemezse iade edilmeyeceği" yanıtı verilince Türkiye dava açma kararı aldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı geriye kalan 55 sayfa için de mücadele başlattı.

Bakanlık uzmanlarına bu sayfaların bulunması için aralıksız çalışma talimatı verilirken, uzmanlar, sayfaların izine rastlayabilecekleri tüm koleksiyon, müze ve müzayede katalog ve ilanlarını yakın markaja aldı.

Binlerce sayfada yapılan taramalarla sayfalardan bir kısmının Norveç'te olabileceği tespiti yapıldı. Kalan sayfaların hangi ülkelerde olduğuna dair uzmanların çalışmaları sürerken, Kültür Bakanlığı da Dışişleri Bakanlığı ile irtibata geçti.

Dışişleri Bakanlığı, Norveç Dışişleri ve Adalet Bakanlığı'na durumu bir yazı ile bildirdi. Yapılan yazışma ve incelemelerle sayfaların Norveç'te bulunup bulunmadığı ortaya çıkarılacak.

Kaçırılan Kur'an'a ait sayfaların iade talebine olumlu yanıt verilmezse Türkiye açacağı davalarla uluslararası hukuku devreye sokacak.(Milliyet)

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN