Arama

Irak ordusu Kerkük havalimanını ele geçirdi

IKBY'nin bağımsızlık referandumunun sonuçlarını iptal etmeyi reddetmesi üzerine Irak ordusu başlattığı Kerkük operasyonunu sürdürürken, Kürt Peşmerge güçlerinin Kerkük'ün iki bölgesinden çekildiği bildirildi. Öte yandan Irak terörle mücadele gücünün, Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nde kontrol sağladığı bildirildi. Ajanslara düşen son dakika bilgisine göre, Irak Ordusunun Kerkük havalimanını ele geçirdiği öğrenildi.

Irak ordusu Kerkük havalimanını ele geçirdi
Yayınlanma Tarihi: 16.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 16.10.2017 12:24

Kerkük'te son durum... Kerkük'e operasyon başlatan Irak ordusunun, 2 petrol sahası, 1 askeri üs ve havalimanında kontrol sağladığı aktarıldı.

Irak ordusundan yapılan açıklamada, K1 hava üssünün Peşmerge'den alındığı aktarıldı. Ayrıca Baba Gürgür ve Bai Hassan petrol sahalarının da ele geçirildiği kaydedildi.

Açıklamada, Kuzey Gaz Şirketi (NGC) gaz tesisi ve gaz rafinerisi ile bir elektrik santrali ve polis merkezinde de kontrolün sağlandığı duyuruldu.

Tarklan yerleşimi ve Baiji bölgesiyle buradaki iki kontrol noktasının da Irak ordusu kontrolünde olduğu aktarıldı.

PEŞMERGE ÇEKİLİYOR

IKBY'nin bağımsızlık referandumunun sonuçlarını iptal etmeyi reddetmesi üzerine Irak ordusu başlattığı Kerkük operasyonunu sürdürürken, Kürt Peşmerge güçlerinin Kerkük'ün iki bölgesinden çekildiği bildirildi.

Irak medyasına konuşan Irak askeri kaynağı, Kerkük'ün bazı bölgelerinde Peşmerge ile Şii milis Haşdi Şabi arasında "şiddetli çatışmaların patlak verdiğini" kaydetti.

İraqi News, "Kürt Peşmerge kuvvetleri, Kerkük'ün iki bölgesinden çekildi" başlığı ile verdiği Kerkük mahreçli haberinde, bir askeri kaynağa aften sabah saatlerinde Peşmerge'nin Kerkük'ün güneyindeki Maktap Halit ve Tel al Ward bölgelerinden çekildiğini bildirdi.

Aynı kaynak, Peşmerge'nin söz konusu bölgelerden çekilmesinin, Irak ordusu ile varılan mutabakattan sonra gerçekleştiğini, her iki bölgenin halen Irak Federal Polisince kontrol edildiğini kaydetti.

ÇOK SAYIDA PEŞMERGE YARALANDI

Askeri kaynak, sabah erken saatlerde Kerkük'ün bazı bölgelerinde Peşmerge ile Haşdi Şabi arasında "sert çatışmaların patlak verdiğini, çatışmaların sonucunda 30'dan fazla Peşmerge'nin hastaneye kaldırıldığını" söyledi.

Kerkük güçlerinin Kerkük'ün güneyinden 40 kilometre uzaklığında ve Bağdat yolu üzerinde bulunan Dakuk kentini boşalttıkları duyumlarına dikkat çekilen habere göre, Irak devlet televizyonu da, Irak güçlerinin Kerkük'ün büyük bölümlerinin kontrolünü ele geçirdiğini bildirdi.

Iraklı bir yetkili hükümet güçlerinin Kerkük'ün kuzeybatısında yer alan Kuzey Petrol Şirketi merkezini ve yakınındaki bir rafineriyi herhangi bir çatışma olmadan Kürt Bölgesel Yönetimi'nden aldığını belirtti.

Kerkük'te bulunan yetkili Reuters'a yaptığı açıklamada Irak hükümet güçlerinin K1 hava üssünü aldıktan sonra Kuzey Petrol şirketi tesislerine doğru ilerlediğini ve Baba Gurgur petrol sahasında ve Kuzey Petrol rafinerisinde mevzi aldığını söyledi.

"BAZI KÜRT LİDERLERLE ANLAŞTIK"

Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili de Kerkük'teki petrol ve doğalgaz üretiminin, merkezi hükümetin Kerkük'ü Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı güçlerin elinden almak için başlattığı askeri operasyona rağmen olağan şekilde devam ettiğini belirtti.

Yetkili, "Bazı Kürt liderlerle Kerkük'teki petrol ve doğalgaz tesislerinin çatışmaların dışında bırakılması konusunda anlaşmaya vardık" dedi.

Askeri operasyonda görevli bir Irak ordusu yetkilisi de, "Kardeşlerimiz olarak gördüğümüz bazı Kürt liderler devlete ait olan Kuzey Petrol ve Kuzey Doğalgaz şirketlerinin kontrolünü devretmeyi kabul etti" dedi.

Irak'ın petrol üretiminin küçük bir kısmı Kuzey Petrol şirketi tarafından gerçekleştiriliyor. Petrol üretiminin büyük bölümü ülkenin güneyindeki sahalardan karşılanıyor.

KEYVAN ASKERİ ÜSSÜ'NDE KONTROL SAĞLANDI

Irak Savunma Bakanlığına bağlı Savaş Medya Ağı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Terörle mücadele güçleri, Kerkük Keyvan Askeri Üssü'nde kontrolü sağlayarak buradaki askeri dağılımı yeniden gerçekleştirdi." denildi.

Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağladığı belirtilmişti.

IRAK GÜÇLERİNİN KERKÜK'TEKİ İLERLEYİŞİ SÜRÜYOR

Irak güçlerinin, Kerkük'ün bazı bölgelerinde kontrolü sağlayarak ilerlemeye devam ettiği bildirildi. Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'nın yazılı açıklamasına göre, "Kerkük'te güvenliği sağlama operasyonları kapsamında Halid Köprüsü Kapısı, Riyad-Halid Mektep yolu, Meryem Beg sınır kapısı ve Reşad-Meryem Beg yolunda kontrol sağlandı." denildi.

Açıklamada ayrıca, Irak güvenlik güçlerinin Kerkük'ün kuzeyindeki doğal gaz yatakları, polis karakolu ve Kerkük Elektrik Dairesi'nde de kontrolü sağlayarak ilerlediği aktarıldı.

Bu arada, Irak terörle mücadele gücünün Kerkük'teki Keyvan Askeri Üssü'nde kontrol sağladığı bildirildi.

'ERBİL'DEN TAKVİYE GÜÇ GÖNDERİLDİ'

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Peşmerge Bakanlığı Sözcüsü Helgurd Hikmet yaptığı açıklamada, Kerkük'ün güneyindeki 4'üncü Cephedeki Peşmergelerin geri çekilmesi üzerine Erbil'den takviye gücün gönderildiğini ifade etti.

Kerkük'teki son gelişmeleri ele almak için Erbil'de hareketli saatlerin yaşandığını belirten Hikmet, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri ve Peşmerge komutanları arasında toplantı yapılacağını söyledi.

IRAK ORTAK OPERASYONLAR KOMUTANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Bu arada, Irak Ortak Operasyonlar Komutanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, Kerkük'te Arap, Kürt, Türkmen ve Hiristiyanların güvenliğini sağlama sorumlulukları olduğu belirtilerek, "Tüm memurlara, yerel güvenlik ve polis güçlerine acilen işyerlerine gitmeleri ve mesailerine devam etmeleri çağırısında bulunuyoruz." denildi.

KERKÜK'TE SON DAKİKA

Ajanslara düşen son dakika bilgisine göre, Irak güçlerinin, Kerkük Havalimanı'nda kontrolü sağladığı bildirildi

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN