Arama

İdlib operasyonunda sıcak gelişmeler

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Suriye'de ateşkes rejimini takip amacıyla İdlib-Afrin hattında konuşlandığı gözlem noktalarında istihkam çalışmaları sürüyor. Gözlem noktalarının 3-4 kilometre uzağında, Afrin'deki terör örgütü PKK/PYD'nin nöbet noktaları bulunuyor.

İdlib operasyonunda sıcak gelişmeler
Yayınlanma Tarihi: 15.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 15.10.2017 13:55

İdlib gerginliği azaltma (çatışmasızlık) bölgesindeki iş makineleri TSK unsurlarının bulunduğu noktaları savunmaya uygun hale getirmek için geceleri de çalışıyor. Gözlem noktalarının 3-4 kilometre uzağında, Halep'in Afrin ilçesindeki terör örgütü PKK/PYD'nin nöbet noktaları bulunuyor.

TSK, Suriye'deki ateşkesin garantörleri Rusya ve İran ile Astana'da vardığı anlaşmalar çerçevesinde, perşembe gecesi bölgeye intikal etmişti.

Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü içerisinde yer alan TSK unsurları ilk etapta, Afrin'in yakınlarında bazı noktalarda konuşlanmıştı.

TSK'nın misyonuyla rejim ve muhalifler arasındaki ateşkesin etkinliğinin artırılması, çatışmaların sona erdirilmesi, insani yardımların ulaştırılması, yerlerinden edilenlerin evlerine dönüşü ve krizin barışçıl çözümü için uygun koşulların oluşturulmasına destek sağlaması hedefleniyor.

KERKÜK'TE GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Irak merkezi yönetimine bağlı güçlerin, güneyinde konuşlandığı ve kontrolü sağlamak için girmeye hazırlandığı öngörülen Kerkük kentindeki gergin bekleyiş de sürüyor.

Kentin güneyinde konuşlanan Irak güvenlik güçlerinin, Kerkük Askeri Havalimanı ve petrol kuyularını Peşmerge'den geri almak için operasyona başlaması an meselesi.

Gerginliğin dorukta olduğu Kerkük'ün birçok bölgesinde sokakların boş olduğu görülüyor. Kerküklü siviller, yaşanan gerginliğin yol açabileceği çatışmadan dolayı evlerinden çıkamıyor.

Kentte Kürtlerin yoğunlukta yaşadığı mahallelerde ise gönüllüler taşıdıkları silahlarla Peşmergelerle sokaklarda dolaşıyor.

Irak Parlamentosunca görevden alınan Kürt kökenli Kerkük Valisi Necmeddin Kerim'in Kerkük'te Peşmerge kıyafeti giymiş onlarca silahlı kişiyle birlikte olduğu fotoğraflar sosyal medyada yayınlandı.

"HER AN PATLAYABİLİR"

Irak ordusu, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne (IKBY) bağlı Peşmerge güçlerinin Kerkük'ten çekilmesi için 48 saatlik süre tanırken, Irak Türkmen Cephesi (ITC) Türkiye Temsilcisi Hicran Kazancı, kentin adeta bir saatli bombaya döndüğünü belirterek, "Her an patlayabilir" dedi. Kerkük'te yaşananları Hürriyet'e değerlendiren Kazancı, Türkmenler olarak ne Peşmerge, ne de Haşdi Şabi güçlerinin yanında olacaklarını vurguladı. Kazancı şunları söyledi: "Kerkük bir Türkmen kentidir. Biz Türkmenler olarak şunun, bunun yanında olmayacağız. Kerkük'teki tüm Türkmen semtleri ve mahallelerini korumak için hazırlıklarımız var."

Kazancı, Kerkük'e PKK'lıların geldiği haberlerinin hatırlatılması üzerine de, "PKK, çok uzun zamandan beri zaten Kerkük'te var. Bu yeni bir şey değil. Yeni olan Suriye'den PYD'lilerin gelmesi. Çok sayıda PYD'linin Erbil üzerinden Kerkük'e geldiği bilgisi var" dedi. Kazancı, "Peşmerge güçlerinin Kerkük'ten çekilmeye başladığı haberlerinin doğru olup olmadığı" sorusuna da, "Peşmerge güçleri çekiliyor ama bunu taktiksel nedenlerle yapıyor" yanıtını verdi.

TÜRKMEN CEPHESİ BÜROSUNA SALDIRI

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı Erşet Salihi ise yaptığı açıklamada, Kerkük'e bağlı Leylan bölgesinde ITC binasına kimliği belirsiz kişilerce silahlı saldırı düzenlendiğini belirterek "Bu tür silahlı saldırılar, bazılarının uğraşmasına rağmen bizleri çatışmaya sürüklemeyecek." dedi. Salihi, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'ye de seslenerek anayasa ve hukuka uymasını istedi.

Öte yanda Haşdi Şabi komutanlarından ve Bedir Örgütü lideri Hadi Amiri de yaptığı açıklamada, "Peşmerge'ye yönelik saldırı düzenleneceği haberleri doğru değil. Peşmerge mevzilerine saldırı emri almadık." ifadesini kullandı.

Irak İçişleri Bakanı Kasım Araci, Kerkük Polis Müdürü'nü telefonla arayarak halkın yanında olması ve herkesin güvenliğini sağlaması talimatı vermişti.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN