Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da Sancak bölgesini ziyaret etti

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan'da Sancak bölgesini ziyaret etti

Sırbistan’da temaslarını sürdüren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Boşnak Ulusal Azınlık Konseyi'ni ziyaret etti. Erdoğan, Sancak sakinlerini ve Sırbistan'daki Boşnak azınlığı sadece yakın bir akraba olarak görmediklerini hatırlatarak "Hep birlikte Novi Pazar olsun, çünkü ayrılıkta zafiyet var, birlikte kuvvet var." dedi

Cumhurbaşkanı Erdoğan Sırbistan’da Sancak bölgesini ziyaret etti
Yayınlanma Tarihi: 11.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.10.2017 21:52

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Benim tek ricam, tek isteğim, tek arzum var o da şu, Novi Pazar bir olsun, iri olsun, diri olsun, kardeş olsun hep birlikte Novi Pazar olsun, çünkü ayrılıkta zafiyet var, birlikte kuvvet var." dedi.

Erdoğan, Boşnak Ulusal Azınlık Konseyi'ni ziyaret etti, Konsey Başkanı Sulejman Ugljanin'ı kabul etti.

Ardından Boşnak Ulusal Azınlık Konseyi'nde hitap eden Erdoğan, Sancak sakinlerini ve Sırbistan'daki Boşnak azınlığı sadece yakın akraba olarak görmediklerini söyledi.

Boşnak azınlığın haklarını Avrupa ülkeleri arasında en gelişmiş mevzuatlardan birine sahip olan Sırbistan'ın yasaları ve anayasası çerçevesinde arayabileceğini düşündüğünü belirten Erdoğan, Boşnak Ulusal Azınlık Konsey Başkanı Sulejman Ugljanin'ın bu konudaki çabalarını takdir ettiğini ifade etti.

Erdoğan, bu hakların aranması sırasında yapıcı ve birleştirici bir dil kullanmanın herkesin yararına olacağına işaret ederek, aksi durumda uç çevrelerin ekmeğine yağ sürmüş olunacağını kaydetti.

Salonda bulunanlara, "Bulunduğunuz ülkelerde toplumsal hayata katılım sağlamanız, siyasi ve ekonomik bakımdan da güçlü olmanız en büyük temennimizdir" sözleriyle seslenen Erdoğan, bölgedeki istihdam sorununa değinmek istediğini belirtti.

İSTİHDAM SORUNU

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sırbistan'da resmi rakamlara göre işsizlik oranının yüzde 17 olduğunu ancak Sancak'taki işsizliğin bunun neredeyse iki katı düzeyinde bulunduğunu ve bunun yarıdan fazlasını genç nüfusun oluşturduğunu söyledi.

Sağlık, eğitim, altyapı gibi pek çok alanda iki ülkenin birlikte çalışması gerektiğinin altını çizen Erdoğan, şöyle devam etti:

"TİKA'nın ve Yurt Dışı Türkler Başkanlığımızın Sırbistan genelinde sağlık, tarihi eserlerin restorasyonu, eğitimde kapasite artırımı ve altyapı gibi alanlarda hayata geçirdiği projelerin büyük önem taşıdığını düşünüyorum. Dün özellikle Sırbistan'dan et ithalatında 5 bin ton et ithaline yönelik bir adım attık. Bunun belli bir kısmının da özellikle Novi Pazar'a tahsisini de ifade ettim. Bugün burada attığımız imzalarda da aynı şekilde gerek kereste ithalinde gerekse mobilyaya yönelik... Burada mobilya fabrikası da kurabileceğine dair beraber görüştük."

Bu konuda Türkiye ve Sırbistan'ın ilgili bakanlıklarının beraber çalışacağını anlatan Erdoğan, "Ben diyorum ki, Sırbistan-Türkiye iş birliği içerisindeki, şimdi Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliğini de imzaladık, bu konuda daha çok birbirimize dayanarak güçlü bir adımı atarız." dedi.

"NOVİ PAZAR'IN GELECEĞİ ÇOK DAHA GÜÇLÜ OLSUN"

Erdoğan, ziyaretinde bazı iş birliği projelerine dair protokoller imzaladıklarını da vurgulayarak, tüm bu kalkınma ve kültürel projelerin Sancak'a ve Novi Pazar'a hayırlı olmasını diledi.

Sancaklıların esenliği için Sırbistan makamlarıyla birlikte çalışma kararlılığını bir kez daha ifade etmek istediğini vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Benim tek ricam, tek isteğim, tek arzum var o da şu, Novi Pazar bir olsun, iri olsun, diri olsun, kardeş olsun hep birlikte Novi Pazar olsun çünkü ayrılıkta zafiyet var, birlikte kuvvet var. İnşallah bu ayrılıkları bir kenara koyacağız, bir beraber olacağız ve Allah'ın izniyle ondan sonra da gücün, kuvvetin burada olduğunu bulacağız, göreceğiz. Özellikle bu işte işin önünde olan kardeşlerimden bunu hassaten rica ediyorum ve böylece de istiyorum ki Novi Pazar'dan çok daha farklı sesler duyalım ve Novi Pazar'ın geleceği çok daha güçlü olsun."

"CUMHURBAŞKANIN'IN ZİYARETİ BOŞNAKLARI ONURLANDIRDI"

Öteyandan, Sırbistan'daki Boşnak Milli Konseyi (BNV) Başkanı Sulejman Ugljanin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sancak bölgesini ziyaretinin bölge halkını ve Sırbistan Boşnaklarını onurlandırdığını söyledi.

Sırbistan ziyaretinin ikinci gününde, Boşnak nüfusun yoğun yaşadığı Sancak bölgesindeki Novi Pazar şehrinde temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ülkedeki Boşnak halkını temsil eden önemli yapılardan BNV'de, onuruna düzenlenen özel oturuma katıldı.

BNV Başkanı Ugljanin, BNV ve çalışmaları hakkında Erdoğan'a bilgi verdi. Ugljanin, daha sonra, Sancak bölgesindeki Boşnaklar ile Türkiye'de yaşayan Sancak göçmenlerinin, Sırbistan ile Türkiye arasında önemli bir köprü vazifesi gördüğünü söyledi.

"Ziyaretinizle Sancak halkını ve Sırbistan Boşnaklarını onurlandırdınız." diyen Ugljanin, Türkiye'deki Sancak kökenli başarılı iş adamlarını Sancak bölgesindeki kalkınma projelerini desteklemeye davet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BNV Başkanı Ugljanin'in konuşmaları, binanın dışına kurulan dev ekranda yüzlerce Novi Pazarlı tarafından da dikkatle takip edildi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN