Arama

Şehitler Köprüsü’ndeki hainler için hesap vakti

15 Temmuz darbe girişimi gecesi Şehitler Köprüsü’nde halka ölüm yağdıran hainler dün ilk kez hâkim karşısına çıktı. 34 vatandaşı şehit eden darbecilerden er Ahmet Buruk’un ifadeleri ise duruşmaya damga vurdu: Uzman Çavuş Mahir Çubuk ‘Sabaha kadar adam vurdum, teslim olmam’ diye bağırıyordu.

Şehitler Köprüsü’ndeki hainler için hesap vakti
Yayınlanma Tarihi: 10.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 10.10.2017 09:30

FETÖ'nün kanlı darbe girişiminde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü'ndeki olaylara ilişkin dava, İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nce Silivri Cezaevi'ndeki büyük salonda görülmeye başlandı.

15 Temmuz darbe girişimi gecesi 34 vatandaşımızın şehit edilmesinin faili 143 hain dün ilk kez hakim karşısına çıktı. Tutuklu sanıklardan er Ahmet Buruk'un ifadeleri ise kan dondurdu. Kuleli Askeri Lisesi'nde şoför olarak görev yaptığını söyleyen Buruk şunları söyledi:

"15 Temmuz'da tatbikat olacağı söylenerek bölükte toplandık. 4 askeri araçla yola çıktık. Araçta Binbaşı Ahmet Taştan ve Uzman Çavuş İbrahim Gül ile 25 asker vardı. Taştan, Beylerbeyi'nde G-3 silahıyla havaya ateş açıp Çengelköy'den gelen araçları durdurmaya başladı. Taştan, emrine karşı gelen askerlerden Hüseyin Kaya'yı da vurdu. Bize de 'İnsanları evlerine gönderin' dedi. Saat 23.00'te halk üzerimize gelmeye başladı. Tankın üzerinden halka atış yapılmaya başlanınca insanların yere düştüğünü gördüm. İbrahim Gül, bize 'Mevzi alın ayaklarına sıkın, acımayın' diyerek 2-3 el ateş etti. Ben de korkuyla havaya 2 el ateş ettim. Uzman Çavuş Mahir Çubuk da 'Sabaha kadar adam vurdum, teslim olmam' diye bağırıyordu. Halk üzerimize gelince korkup kaçtım."

Buruk, sanık Yarbay Turgay Memiş'in ise "Eğer siz silah sıkmazsanız, ben size sıkarım" diye tehdit ettiğini de sözlerine ekledi.

NEZARETHANEDE BEKLEDİLER

Bir müşteki yakını dosyada babasının müşteki olduğunu ancak yerine kendisinin geldiğini söyleyerek "Babam 'Oraya silahla giremiyorsam gitmem, silahla girip oradaki teröristleri öldürmek istiyorum' dedi. Yerine ben geldim" diye konuştu.

Duruşmayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan ile milletvekilleri Nabi Avcı, Mehmet Metiner, Hasan Turan, İsmet Uçma izledi. Uğur Işılak'ın da aralarında bulunduğu bazı eski milletvekillleri, belediye başkanları, KADEM Başkanı Doç. Dr. Sare Aydın Yılmaz ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri de duruşmada yer aldı.

15 TEMMUZ GECESİNİ EN YAKINDAN KAYDETTİLER

780 kişilik duruşma salonuna izleyiciler sığmadı. Salon ve çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Yaklaşık 700 jandarma personeli görev yaptı. Duruşma aralarında zaman zaman tartışmalar çıktı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yakın arkadaşı ve reklamcısı Erol Olçok ile oğlu Abdullah Tayyip Olçok'un da aralarında bulunduğu 34 kişinin şehit edilmesinden sorumlu olan sanıklar, önce duruşma binasının bodrumundaki nezarethanelere alındı. 37'şer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis istemiyle yargılanan sanıkların kimlik tespitleri 1.5 saat sürdü. Mahkeme heyeti, sanık Adem Buruk'un çapraz sorgusunun ardından duruşmayı erteledi.


O HAİN LİSTE BAŞI

O gece Köprü'yü kapatan birliklerin başında Kuleli Askeri Lisesi Komutanlığı 2. Tabur Komutanı Yarbay Turgay Ödemiş vardı. Ödemiş ve binbaşı Ahmet Taştan erlere halka ateş emri verdi. İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın direnmeleri için polislere telsizden yaptığı anons sırasında araya giren de Ödemiş'ti. Darbeci yarbay sabah teslim oldu.

KANLARI YERDE KALMAYACAK

Erol Olçok, oğlu Abdullah Tayyip Olçok, daha 21'inde vatan savunması için göğsünü siper eden Batuhan Ergin, 4 çocuk annesi Ayşe Aykaç ve köprüde şehit düşen diğer 30 vatandaşımız... Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı üzerine sokağa çıktılar. Köprü'de darbecilere karşı dik duruş sergileyerek vatan için gözünü kırpmadan şehadete yürüdüler. Türkiye'nin demokrasi mücadelesine isimlerini yazdırdılar. Şimdi o gece kendilerinden helalik isteyerek sokağa çıkan şehitlerin yakınlarının tek isteği var: Vatan için akan kanın bedeli o hainlere ödetilsin.

Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) üyeleri mahkeme salonu önünde dövizlerle darbe karşıtı sloganlar attı.

BU DAVALARDAN VAZGEÇMEYİZ

Şehit Erol Olçok'un eşi Nihal Olçok ile kardeşi Cevat Olçok da duruşmaya katılıp sanıklardan şikayetçi oldu. Nihal Olçok "Allah beni başörtüsü davasından mahrum etti. 1998'de üniversiteyi kazanmıştım. O davadan çekilmemin sebebi Abdullah'a gebe olmamdı. Şimdi Abdullah'ın kanı yere düştü, ben bu davalardan vazgeçmem. Biz geçmeyiz, Türkiye vazgeçmez" dedi.

DAVAYI TAKİP ETMEK MİLLETİMİZE BORCUMUZ

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Mahir Ünal: Bugün bize o geceyi yaşatan, ülkemizi işgal etmek için harekete geçenlerle hesaplaşmak için buradayız. O gece suçüstü yakalandılar ve bugün mahkemelerde yargı önünde millete hesap veriyorlar.


Mahir Ünal

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya: Bu dava tüm milletimizin davası. Bu davayı takip etmek de sahip çıkmak da bizim milletimize borcumuz. Adeta bir demokrasi nöbeti tutuluyor burada. Şehit ailelerimizin, gazilerimizin her zaman yanında olduk. Görüldüğü gibi bu hainteröristler hukuk önünde hak ettikleri cezayı alıyorlar, almaya da devam edecekler.

AK Parti İnsan Haklarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ravza Kavakcı Kan: Bu davayı diğer davalardan farklı kılan bir yönü, Boğaz köprüsünün trafiğe kesilmek suretiyle ilk olarak sivil vatandaşlarımıza ateş açılan yer olması. Şeffaf şekilde mahkemeler devam ediyor. İnşallah adalet tecelli edecek.

Şarkıcı Uğur Işılak: Bu dava Türk milletinin davasıdır. Burada olmamızın nedeni o gece köprüde şehit olan 34 vatandaşımız.

KALLEŞLERE EN AĞIR CEZA VERİLSİN
Şehit yakınları ve gaziler davayı izlemek için Silivri'ye akın etti. Hepsinin ortak isteği o gece Köprü'de kendi halkına kurşun sıktıran hainlerin en ağır cezayı aldığını görebilmek...


Mehmet Kerim- Asiye Yıldız

Şehit yakınları ve demokrasi kahramanları, dava nedeniyle Silivri Cezaevi'ne akın etti. İşte söyledikleri:

Şehit Muharrem Kerem Yıldız'ın anne ve babası Mehmet Kerim-Asiye Yıldız: Oğlumuz 29 yaşındaydı, sabaha karşı 4'te şehadet haberini aldık. Bizim isteğimiz idam. Duruşmalarda FETÖ'cülerin lakayt bir tutumları var. En azından ağır müebbet alsınlar.

Şehit Mustafa Kaymakçı'nın eşi Kadriye Kaymakçı ve kardeşi Fatma Kaymakçı: 15 Temmuz'da Mustafa tek çıktı ve 3 gibi şehadet haberini aldık. Asker kılığına girmiş FETÖ'cüler mahkemelerde ölenlere suç atıyorlar. O kadar rahat konuşuyorlar ki darbe karşıtı sivil halkın suçlu olduğunu anlatıyorlar. Bunlar için tek isteğimiz idam.

Şehit Türkan Türkmen Tekin'in eşi Ramazan Tekin: FETÖ'cüler mahkemelerde 3 maymunu oynuyorlar ama biz davamızın peşindeyiz. Devletimize de güveniyoruz. İnşallah hayırla sonuçlanacak bu davalar. Allah o hainlerin yüzünü bize göstermesin.

15 Temmuz akşamı babası ile Şehitler Köprüsü'nde gazi olan 24 yaşındaki üniversite öğrencisi Fatmanur Göksu Aydın: Cumhurbaşkanının çağrısıyla babamla beraber köprüye geçtik.Darbe emri verenler en ağır ceza olan müebbet alsınlar. Artık bir an önce karar çıksın. Bu bir millet meselesi.

Gazi Melike Ekinci: Bana TEM Otoyolu'nda tank çarptı. Kendi askerimiz kardeşimiz dediğimiz insanlardan bunu nasıl bekleyebilirdik. Amerikan askerleri girdi mi diye düşündüm. Biz o gecedarbenin karşısına idamı göze alarak çıktık. Başarılı olsalardı idam ederlerdi bizi. Böyle bir hainliğindünyada örneği yok. Yaptıkları utanç verici bir kalleşlik. Mahkemelerde tutumları çok çirkin yüzlerinde bir damla pişmanlık emaresi yok. Onlar için kanunlarımızdaki en ağır ceza olan ağırlaştırılmış müebbet talep ediyorum.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN