Arama

Ecdadın çalınan kemikleri sonunda defnedildi!

Konya’da Alaeddin Camisi’ndeki türbede karışan Selçuklu sultanları 2’nci Kılıçarslan ve 1’inci Gıyaseddin Keyhüsrev’in kemikleri belirlenip yeniden İslami usullere göre defnedildi.

Ecdadın çalınan kemikleri sonunda defnedildi!
Yayınlanma Tarihi: 29.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 29.09.2017 12:02

Konya'da Anadolu Selçuklu devleti döneminde yapılan Alaeddin Camisi'ndeki türbede, geçmiş yıllarda yapılan temizlik ve restorasyon sırasında Selçuklu Sultanları 2'nci Kılıçarslan ve 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev'in kemikleri karışmıştı. İddiaya göre; Anadolu Selçuklu devleti döneminde yapılan camideki türbede 1960'lı yıllarda restorasyon ve temizlik yapıldığı sırada işçiler, sultanların kemiklerini sandukaların altındaki mezarlardan çıkartıp torbaların içine koydu. Ancak gece açık bırakılan havalandırma bölümlerinden içeri giren köpekler ağzı açık bırakılan torbalardaki sultanların kemiklerinden bazılarını kapıp kaçtı. Ertesi sabah durum fark edildi. Kemikler Alaeddin Tepesi çevresinde ve biraz ilerisindeki şimdiki Kültür Parkı'nda çevresinde saçılmış halde bulunup toplandı.

2014'TE YENİDEN RESTORASYON BAŞLATILDI

Halen devam eden çalışmalar kapsamında geçmiş yıllarda karıştığı ileri sürülen ve yıllarca bekletilen kemiklerden Sultan 2'nci Kılıçarslan ve oğlu 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev'in kemikleri, kafataslarından yola çıkılarak tespit edildi. Tespitin ise bilimsel yöntemlerle, tarihi belgelerde yüz ve kafa yapısı, o dönemlerdeki yara ve benzeri belirleyici özellikler sayesinde yapıldığı öğrenildi. Sultanların birinde ise siyanüre benzer bir zehirin tespit edildiği de ileri sürüldü.

Belirlenen iki sultanın cenazeleri, geçen 28 Temmuz'da yeniden İslami usullere göre hazırlanıp, Konya Valisi Yakup Canbolat, AK Partili iki milletvekili ve bazı üst düzey bürokratların katıldığı, İl Müftüsü Ali Akpınar'ın kıldırdığı cenaze namazıyla yeniden defnedildi. Türbede bulunan diğer 6 sultanın kemiklerinin akıbeti ise sır gibi saklanıyor. Konu ile ilgili Konya Valiliği ile İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bilgi vermekten kaçındı.

TÜRBEDE 8 SULTAN VAR

Sultan 1'inci Alaeddin Keykubad tarafından 1221'de ibadete açılan caminin bahçesindeki türbede Selçuklu Devleti'nin sultanlarından 1'inci Sultan Mesud, 2'nci Kılıçarslan, 2'nci Rükneddin Süleyman, 1'inci Gıyaseddin Keyhüsrev, 1'inci Alaeddin Keykubat, 2'nci Gıyaseddin Keyhüsrev, 4'üncü Kılıçarslan, 3'üncü Gıyaseddin Keyhüsrev'in sandukaları bulunuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN