Arama

Buram buram fırsatçılık kokan adım!

Türkiye’nin tüm uyarılarına rağmen Kuzey Irak, referanduma gitti. Düzenlenen bu gayrimeşru referandumun hedefleri arasında, yeni bir mikro-devletçik kurmak, bölgedeki kaosu tırmandırmak, bölünmeleri sürdürmek gibi tehlikeler bulunuyor.

Buram buram fırsatçılık kokan adım!
Yayınlanma Tarihi: 28.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 28.09.2017 15:24

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi anlamsız bir şekilde başlattığı bağımsızlık girişimiyle adeta kendini ateşin ortasına atmış bulunuyor. Otur oturduğun yerde, para, pul, her şey var. Petrolün var. Rahat dur'' şeklinde bir açıklama yaptı.

Polis Akademisi Mezuniyet Töreni'nde konuşan Erdoğan, IKBY'nin kendisini ateşe attığını ifade ederek, şunları söyledi:

"OTUR OTURDUĞUN YERDE, PARAN PULUN VAR..."

Kuzey Irak'taki son durum üstesinden gelemeyeceğimiz bir durum değil. IKBY anlamsız şekilde başlattığı bağımsızlık girişimiyle kendisini ateşin ortasına attı.

Kuzey Irak'ta, otur oturduğun yerde, para pulun var, petrolün var, rahat dur. Bizimle, İran'la, Federal Devlet'le konuştun mu? Yok. Sen nasıl böyle bir adım atıyorsun. Devlet yönetmek, aşiret reisi olarak işi çözmekle olmuyor. Herhalde kendisine ciddi teşvikler oldu, bu adımı attı. Konumunuzun ne olduğu ortada, bu krizde bizi teğet geçer ama birilerinin canını fena halde yakar.

"KADERDAŞLARININ YÜZÜNE BAKAMAYACAKLAR"

Kaderdaşlarının yüzüne bakamayacaklar bunu böyle bilsinler. İşte Türkmenlere orada zulüm ediyorlar. Onların hakkını göz önünde bulundurmuyorlar. Biz dostlarımızın sadece iyiliğini isteriz. Eğer biz Kuzey Irak'taki gelişmelere tepki veriyorsak onların üzüleceği içindir. Tüm ikazlarımıza rağmen ısrarla girişilen bu maceranın hüsranla sonuçlanması kaçınılmazdır. Buradaki asıl konu, bölgedeki halkların dayanışmasını ortadan kaldırmak isteyenlere payende olmasıdır. Türkiye'ye, Irak'a, Suriye'ye buralarda yaşayan kimseye faydası olmayan girişimin desteklenmesi birilerinin işine gelmesidir. İsrail bayraklarını görmedim diyor bir yetkili. Ben gördüm de sen nasıl görmüyorsun. Yeni Lawrence'lar başarılı olamayacaktır. Malesef içimizdeki bazıları hala meseleyi anlayamadı. Her dönemde böyle gafiller, aymazlar olabilir. 2019 yılından itibaren geçeceğimiz yeni yönetim sistemimiz, çok daha süratle ilerlememizi sağlayacaktır.

GAYRİMEŞRU REFERANDUMUN HEDEFLERİ

Düzenlenen gayrimeşru referandumun hedefleri arasında, yeni bir mikro-devletçik kurmak, bölgedeki kaosu tırmandırmak, bölünmeleri sürdürmek gibi tehlikeler bulunuyor.

Peki bölgedeki gelişmelerde son durum ne?

Bölgedeki gelişmelere baktığımızda Suriye'deki iç savaş devam ediyor. Türkiye'nin tüm tepkilerine rağmen ABD terör örgütü PKK/PYD-YPG'yi destekliyor. Terör örgütü alanını genişletiyor. Suriye'deki bu durum Türkiye için büyük bir güvenlik sorunu teşkil ediyor.

TÜRKİYE BU NOKTADA NE YAPIYOR?

Irak'ı toprak bütünlüğünü bozulması ev ülkenin bölünmesine bölgede yeni bir devletçik kurulmasına kesin olarak karşı çıkıyor. Bunu da kendi ulusal güvenliği için büyük bir tehdit olarak görüyor.

Kuzey Irak'ın bölünmesine yönelik girişimler, ülkedeki diğer grupları da bölecek. Bölgenin mikro-devletçiklere ayrılmasına zemin hazırlayacak. Etnik ve mezhep çatışmalarını körükleyecek.

Mikro-devletçik haline gelinirse ne olacak?

Bu devletçikler uluslararası güçlerin etki alanı ve yönlendirmesine maruz kalacak. Birer uydu devlet haline gelecek. Bölgedeki terör örgütlerine yeni alanlar açacak.

KUZEY IRAK'IN PETROL ZENGİNLİĞİ

Kuzey Irak'ı referandum konusunda teşvik eden küresel güçlerin hedefi, başta petrol olmak üzere bölgenin doğal kaynaklarına sahip olmak. Irak'taki birçok petrol bölgesi kuzey ırak peşmergelerinin fiilen işgal ettiği Kerkük'te bulunuyor. Irak genelinde, kanıtlanmış petrol rezervlerinin yüzde 35'i; kanıtlanmamış rezervlerin ise yüzde 25'i Kuzey Irak'ta.

IRAK'TAN AYRILIRSA!

Kuzey Irak, Irak'tan ayrılırsa petrol rezervlerinin önemli bir kısmı ile petrol iletim hatları kendisine geçecek. Küresel güçler, bu kaynakları Kuzey Irak üzerinden elde etmeyi sürdürecek.

TERÖRSİTLERE YENİ ALANLAR

Kuzey Irak şu anda terör örgütü PKK ve PKK'nın İran kolu PJAK için alan genişletebileceği bir bölge olarak görülüyor. Terör örgütleri bölgeyi, konuşlanma, militan devşirme, örgütsel eğitim, uyuşturucu üretimi gibi faaliyetler için kullanıyor. Irak'tan ayrılıp uydu devlet haline gelmesi ile bölge, uyuşturucu üretiminde 2. Afganistan olacak. Terör örgütleri için tam korumalı ve kalıcı bir sığınağa dönüştürülecek. Sürekli militan kaynağı haline gelecek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN