Arama

Bu yeni terör çocuğunuzu zombi yapacak

Harekete geçen devlet: Elimizden bir şey gelmiyor!

Bu yeni terör çocuğunuzu zombi yapacak
Yayınlanma Tarihi: 18.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.09.2017 10:55

Mavi balina terörü Rusya'da doğdu, tüm dünyayı kuşattı. Devletler, gençleri intihara sürükleyen ve çok sayıda kişinin ölümüne yol açan sözde oyunu "engelleyemiyoruz" diyerek işin içinden sıyrıldığını sanıyor. Sosyal medya yazılımları ise kendileri üzerinden yayılan ölüm makinesini engellemeye dönük hiçbir çaba göstermiyor. Sadece Rusya'da 130 kişinin intiharına yol açan oyun, Türkiye'yi de etkisi altına aldı. Atı alan Üsküdar'ı geçtikten sonra harekete geçen BTK, sorunu kökten çözen bir açıklama yaparak "Engellememiz çok zor, aileler dikkatli olsun" dedi. Ardında şeytanî bir yapı olan oyunla çocuklar her emri yerine getiren bir zombiye dönüştürülüyor.

YENİ RUS MATRUŞKASINA DİKKAT!

Yeni Söz'ün haberine göre gençlerin zihinlerini zehirlemek ve ahlak duvarlarını yıkarak sorunlu nesiller oluşturmak için çalışan güçler, internet silahını şeytanın bile aklına gelmeyecek yöntemlerle kullanmaya devam ediyor. Rusya'da sosyal arkadaşlık sitesi üzerinden başlatılan Blue Whale (Mavi Balina) oyunu da işte bu yöntemlerden biri. Bir terör örgütü kadar tehlikeli oyun "psikolojisi bozuk 21 yaşında bir programcı" diyerek küçümsenip, masumlaştırılıyor. Oysa yeni bir Rus matruşkası olan ve masum bir çalışma olarak pazarlanan oyun, aslında çok daha büyük bir kumpasın ve uluslararası devlet terörünün eseri.

ARDINDA ŞEYTANÎ BİR YAPI VAR

Kısa bir zaman önce oyununun programcılarından biri, oyunla ilgili dehşet verici şeyler anlatarak bu konudaki suçunu itiraf etti. Oyunun tasarımcısı ve yetkilileri Rusya'da "aranıyor!" Daha ilginci ise, psikolog bir kadının, oyunun müziklerini ve videolarını oyuncuların bilinçaltına etki edecek şekilde hazırladığı ve onları intihara teşvik ettiği ortaya çıktı. Oyunda kullanılan psikolojik teknikler, oyuncunun algısını kademeli olarak kaydırıyor. Ardından da, kıvama getirilen oyuncu, tek bir talimatla hiç düşünmeden intihar ettiriliyor. Yeni gelişmeler bunun ardında sistemli destek olan şeytanî bir proje olduğunu gözler önüne serdi.

HEDEF HER EMRİ YERİNE GETİREN: ZOMBİ ORDUSU

Tam rakam bilinmese de terör örgütlerinde de tehlikeli "oyunu" bugüne kadar binlerce gencin ve çocuğun oynadığı biliniyor. Anı şey intihar vakaları için de geçerli. Rusya'da 130 kişinin intihar ettiği biliniyor. Türkiye'de intihar edenlerden ise şimdilik tespit edilebilen 2 kişi. Dünyanın geri kalanı için de sağlıklı bir istatistik yok. Ancak burada asıl amaç zaten mümkün olduğunca çok kişi intihar ettirmek değil. Sonunda intihar etmese bile, zombileştirilmiş ve verilen her emri yerine getirecek kadar iradesi elinden alınmış bir "adanmışlar ordusu" kurmak.

TÜRKİYE, 2 GENCİN İNTİHARIYLA UYANDI

Türkiye, meselenin vahametini tam olarak kavrayamasa da, bir tehlikenin yaklaşmakta olduğunu acı bir tecrübeyle anladı. 24 yaşındaki Evrim Mertin ve 14 yaşındaki Furkan Şen, oyundaki yöneticiler tarafından intihara sürükledikten sonra sözde oyun da Türkiye gündemine oturdu. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da, Türkiye'de ve dünyada intiharlara yol açan "Mavi Balina (Blue Whale)" oyununun çocuklar ve gençler için tehlikelerine ilişkin aileleri uyardı.

'ÜRKÜTÜCÜ GÖREVLERLE RUH SAĞLIKLARI BOZULUYOR'

BTK'nın açıklamasında oyunla ilgili şu bilgiler veriliyor: "Oyunu oynamak isteyen kişilere, internet korsanları tarafından virüs içerikli bir link gönderiliyor. Gönderilen bu linkle kişisel bilgileri çalınan gençler yakın çevrelerindeki kişilerle ilgili tehdit, şantaj ve siber zorbalığa maruz kalıyorlar. Oyuna katılan kişilerin, oyun üreticisinin bilinçli tercihiyle gece saatlerinde yapılması istenen çeşitli ve ürkütücü görevlerle ruh sağlıkları bozuluyor. Son olarak değersizlik hissi uyandırılarak intihara yönlendirme sağlanıyor."

BİZ KAPATAMIYORUZ, KENDİNİZE DİKKAT EDİN

BTK'dan yapılan açıklamada, "Mavi Balina" adlı "katil oyun"un tarayıcı tabanlı değil, sosyal medya tabanlı olduğu, oyun yöneticisi tarafından gizlice gönderilen linklerle çocuklara ulaşıldığı belirtildi. Oyunun engellenmesine yönelik standart bir adresin bulunmadığı belirtilen açıklamada ailelerin, çocuklarının internette ve sosyal medyada oynadığı oyunlardan, yaptıklarından mutlaka haberdar olması gerektiği vurgulanarak sorumluluk tamamen ailelerin üzerine yüklendi.

İŞTE BTK'NIN AİLELERE TAVSİYELERİ

BTK tarafından dikkat edilmesi gereken konular ise şöyle sıralandı:

- Çocukların sosyal medya ve internet ortamında bu tarz tuzaklara düşüp, üzücü olayların yaşanmaması için aileler, çocuklarının internet kullanma alışkanlıklarını mutlaka takip etmeliler.

- Aileler, çocukların oynadıkları oyunları mutlaka birlikte belirlemeliler.

- Oyun başında ve internette geçirilen sürenin sınırlandırılması ve oyunun çocukların yaşına uygun olması gerekir.

- İnternet ortamında "bilinmeyen" yabancılara karşı şüpheyle yaklaşılması ve bu kişilerin hayatı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabileceği çocuklara mutlaka anlatılmalı.

- Aileler bu konuda sorumlu ebeveyn yaklaşımları sergilemeli, gerekirse bir uzmandan destek almalı, çocuklarını sosyal aktivitelere yönlendirmeli ve sosyal paylaşım ağlarında onlarla arkadaşlık ederek, internet adımlarından haberdar olmalılar.

'BU BİR OYUN DEĞİL, BİLİNÇALTI SİSTEMİ'

Yazılımcı ve Siber Güvenlik Uzmanı Muharrem Demir, "Bu aslında tam bir oyun değil. Telefona inen bir nevi direktiflerden oluşan bir bilinç altı sistemi diyebiliriz. 2012 yılında kurulan bu oyunun en can alıcı noktası kişiyi huzursuzluğa itmesi. Oyunun yapımcısı halen tutuklu ve mahkemede suçunu itiraf etti. Çocukluğunda şiddet gördüğü ve baskı ile karşılaştığı için böyle bir şey yaptığını, çocukların bu dünyadan koparılması için özel insanlar ile çalıştığını söyledi. Oyunun içindeki tüm bu bilinçaltı ses ve görsellerde bir kadın akademisyeninin etkisi var. Oyunun isminin 'Mavi Balina' olması ve oyun renginin mavi olması hepsi birer stratejinin ürünüdür. Çocuklarımızı bu tarz oyunlardan uzak tutmak için hepimize görev düşüyor. İnternet ve dijital dünya zararları oldukça fazla bir sistem inşa ediyor. Bizlere düşen çocukların daha iyi bir bilgi toplumunda yetişmesi" dedi.

OYUNDA TUZAKLAR NASIL KURULUYOR?

- Oyun 50 görevden oluşuyor , her güne 1 görev düşüyor.

- Çoğunlukla vücuda zarar vermek amacı içeriyor.

- Oyun çok zekice hazırlanmış , psikolojik olarak mantıklı düşünme örgüsü devre dışı kalıyor.

- Oynayan oyuncuların çoğu: "Ben yaparım, bana bişey olmaz" diyerek başlıyor. Ancak her görev için yapılan aksiyonun neticesi karşı tarafa görsel olarak yollanmak zorunda, aksi taktirde diğer bölüme geçilemiyor.

- Gece yarısı uyan , şu korku filmini izlemeye başla , sürekli bu filmi 1 gün boyunca izle denilerek sübliminal mesajlar bilinçaltına iyice yerleştiriliyor. Film karşı taraftan gönderiliyor. Böylece gence hükmedilme noktasına gelinmiş oluyor.

- Korku filmi izlettirilerek cesaretinin yükselmesi sağlanıyor. (İntihar kolaylaştırma etkisi,psikolojik)

- Oyunda 6,24 ve 32. Görevler bilinmiyor. (Cinsel ilişki içerme ihtimali var, 18 yaş üstü için , şantaj malzemesi olarak kullanıldığı iddia ediliyor, ispatlanmamış)

- Oyun öyle bir örgüye sahip ki , 50. Bölüm yani finalde çocuk ölümü kendi istiyor.

- 50. Bölümde intiharı reddeden oyuncu için birini öldürme görevi verilebilir.

- Oyunda gece 3 sularında kalk hiçbir şey yapma deniliyor. (Gece 3 büyüme hormonunun en aktif olduğu saattir. Oyunun çok bilinçli hazırlandığı görülüyor)

- Oyunda sık sık şu görev veriliyor: "1 gün boyunca hiç kimseyle iletişim kurma" (Amaç toplumdan soyutlamak)

- Oyun Rusça olarak başladı , İngilizce versiyonu da hazırlanmış. Cep telefonundan dahi oyun oynanabiliyor.

OYUNDAN KURTULANLAR ANLATIYOR

22 yaşındaki Hintli Alexander, Mavi Balina oyunu ile WhatsApp mesajlaşma programı üzerinden kendisine yollanan bir link aracılığı ile tanıştığını açıklayarak şunları söylüyor:

"Mavi Balina telefona indirilen bir uygulama değil. Oyun, link aracılığı ile kişilerin bir yönetici tarafından yönlendirilmesi ile oynanıyor. Yönetici tarafından verilen görevlerin, gece yarısından sonra saat 02:00'da gerçekleştirilmesi isteniyor. İlk birkaç gün kişisel bilgilerin ve fotoğrafların paylaşılmasından oluşuyor ve bunlar yönetici tarafından toplanıyor. Her gün yalnız başıma korku filmleri izlemek zorundaydım ki bunun da amacı kurbanların korku içinde yaşamasını sağlamaktı. Bu tam anlamıyla bir sanal ölüm tuzağı... Çok acı verici bir tecrübe. Oyuna katıldıktan sonra insanlarla konuşmayı bıraktım ve odama kapandım. Oyundan çıkmak istesem de başaramadım." Alexander, polis evine geldiği sırada koluna bıçakla balina kazımak üzereymiş.

Yine Hindistan'da yaşayan 17 yaşındaki bir kız çocuğu intihar etmek üzereyken kurtarıldı. Oyuna telefonu aracılığı ile katıldığını ifade eden kız, güvenlik görevlilerine "son aşamayı" yerine getirmek üzere olduğunu da söyledi. Genç kızın, kendisini kurtaran polis memuruna, "Eğer görevi tamamlamazsam annem ölecekti" dediği belirtildi.

BÜTÜN DÜNYA "BALİNA" İSTİLASI ALTINDA

Mavi Balina ile ilgili dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde bazı kayıtlar var. ABD'de cesedi bulunan 3 küçük çocuğun, oyun yüzünden intihar ettiği sanılıyor. Suudi Arabistan'da bir çocuk kendini bilgisayar kablosuyla boğdu. Bilişim sistemlerinin çok geliştiği Hindistan'da ise kayıtlara geçmiş 10'a yakın ölüm olayı var. Bunun dışında Arjantin'den Brezilya'ya, Çin'den İtalya'ya hatta Kenya'ya kadar gelişmiş-gelişmemiş onlarca ülke mavi balina denen illetle savaşıyor. Bu savaşta en etkili yöntem ise, sosyal medyadaki itirafları bulmak ve kolunda 'balina' şekline benzeyen kesikler taşıyan gençleri takip etmek olarak görülüyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN