Arama

Artık şehit cenazelerinde Segâh Tekbiri getirilecek

İçişleri Bakanlığı, şehit cenazelerinde ihtiram yürüyüşünün Itri'nin "Segâh Tekbiri" ile yapılması konusunda valiliklere yazı gönderdi. Bundan sonra, şehit ve protokol cenazelerinde 85 yıldır din ve geleneklerimizle ilgisi olmadan uygulanan Chopin’in Cenaze Marşı çalınmayacak ve Ti işareti verilmeyecek.

Artık şehit cenazelerinde Segâh Tekbiri getirilecek
Yayınlanma Tarihi: 13.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 13.09.2017 15:47

İçişleri Bakanlığınca "Şehit Cenaze Törenleri"ne ilişkin 81 il valiliğine gönderilen yazıda şehitlerin, milletin manevi dünyasında özel önemi ve yeri olduğu belirtilerek, "Şahs-ı manevilerine, ailelerine ve milletimize ait kahramanlıklarının sağladığı üzerimizdeki sorumlulukları bizim için ebedidir" ifadesi yer aldı.

"Şehitlerle ilgili törenlerin de milli ve manevi değerimize medeniyet köklerimize uygunluğu bu sorumluluğun ve önemin ana unsurudur" sözlerinin yer aldığı yazıda, şehitlerin, gazilerin ve kahramanlıkları ile iftihar edilenlerin törenlerinin de ayrıcalıklı olduğu vurgulandı.

Şehitleri ebedi yolculuklarına uğurlarken törenlerde 'Ti' işaretinin verilmemesi ve saygı duruşunda herhangi bir çalgı aletinin çalınmayarak sessizlik sağlanmasının kaydedildiği yazıda, "Şehitliğin maneviyatına ve milletimizin gönlündeki yerine uygun olarak şehit cenazelerinde ihtiram yürüyüşü, Itri'nin 'Segâh Tekbiri' ile yapılacaktır. Vefatları halinde tören yapılan diğer İçişleri Bakanlığı mensupları için de aynı usul ve esaslara uyulacaktır" İfadelerine yer verildi.

SİLAH ARKADAŞLARI ŞEHİT CENAZESİNDE TEKBİR GETİRMİŞTİ

Şehit cenazelerinde marş çalınmasının yerine tekbir getirilmesi konusu ilk kez Nisan 2016'da gündeme gelmişti. Yüksekova'da şehit düşen Mustafa Sezgin'in cenaze töreninde, askerî bandonun Chopin'in Cenaze Marşı'nı çaldığı sırada, şehidin silah arkadaşları tabutu omuzlamış ve bandoyu susturarak tekbir getirmişlerdi.

Itri'nin Segâh Tekbiri, ilk kez 29 Ağustos 2017'de Şehit Jandarma Uzman Onbaşı Muhammed Meriç'in cenazesinde ihtiram yürüyüşü sırasında Jandarma Genel Komutanlığı Bandosu tarafından icra edilmişti.

TALEP ŞEHİT YAKINLARINDAN GELDİ

Cenaze Marşı'nın kaldırılması konusu, internette oluşturulan "Şehit cenazelerinde Chopin'in 'Cenaze Marşı' çalınmasın" kampanyası ile Nisan 2016'da gündeme gelmişti. Şehit ailelerinden gelen talepler doğrultusunda konuya Diyanet İşleri Bakanı Mehmet Görmez de dâhil olmuş, "Kültürümüze ait olmayan bir marşla şehitlerimizi uğurlamak bize uygun değil" demişti.

Cenaze Marşı yerine Itri'nin Segâh Tekbiri'nin çalınması ilk kez o günlerde tartışılmaya başlanmış, Görmez, bu önerisini yetkililere ilettiğini belirtmişti. Ardından başlatılan imza kampanyası ile Cenaze Marşı yerine, Itrî'nin tekbiri ve Kur'an-ı Kerim ile şehitlerin uğurlanması istenmişti.

2015 yılında İstanbul'da gerçekleştirilen Şeb-i Arus töreninde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Segâh tekbiri getirmişti.

SEGÂH TEKBİRİ NEDİR?

Segâh Tekbiri, aslında bayram namazlarından bildiğimiz Teşrik Tekbiridir. Kurban bayramında farz namazlardan sonra getirilen Teşrik Tekbirleri, arife günü sabah namazından bayramın dördüncü günü ikindi namazına kadar farz namazlarını takiben birer defa okunur.

Münir Nurettin Selçuk'un 3 Eylül 1971 tarihinde kayda aldığı, Segâh Tekbiri ve Salât-ı Ümmiye:

Saltanatlı Segâh Tekbiri olarak da bilinen ve camilerde de okunan Itri'nin Segâh Tekbiri, "Allah-u Ekber, Allah-u Ekber, Lâ ilâhe İllallahû Vallâh-u Ekber, Allah-u Ekber ve Lillâhi'l Hamd" şeklinde zikredilir. Anlamı ise "Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur. O Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir ve Hamd Allah'a mahsustur" olarak çevrilir.

BUHURİZÂDE MUSTAFA ITRÎ

Asıl adı Mustafa olan tasavvuf erbabına, çiçekçilik ve meyvecilikle uğraştığı için Itrî lakabı verildiği söylenir. Itrî'nin ustaları, Hâfız Post, Nasrullah Vakıf Halhali, Kasımpaşalı Koca Osman Efendi, Derviş Ömer Efendi gibi 17'inci yüzyılın önemli bestecileri vardır.

Buhurizâde Mustafa Itrî'nin günümüze kadar gelen ve bunların arasında en beğenilen besteleri, Segâh Bayram Tekbiri, Segâh Salât-ı Ümmiye, Cuma Salâtı, Dilkeş-Haveran Gece Salâsı, Rast Mevlevî Nâ't-ı Mevlâna'dır. Günümüzde Segâh Tekbiri, camilerde Itrî'nin bestesi ile okunur. UNESCO, ünlü bestekârı unutmamış ve 2012 yılını "Itrî Yılı" ilân etmiş, adına birçok anma törenleri düzenlenmiştir.

CHOPIN'İN CENAZE MARŞI VE Tİ İŞARETİ

Türkiye'de 1932 yılından bu yana, şehit ve protokol cenazelerinde düzenlenen törenlerde askeri bando Chopin'in "Cenaze Marşı"nı çalıyordu. Klasik romantik dönem bestecilerinden Chopin'in 1837 yılında bestelediği "Cenaze Marşı" (Marche Funebre), Op.35, No.2 piyano sonatının üçüncü bölümünde yer alıyor. İnsanda iç sıkıntısı yaratan, tüm ülke liderlerinin cenazelerinde de çalınan ve dünyanın en çok bilinen uluslararası marşı olan bu marş, çoğunlukla cenaze alaylarında bandolar tarafından çalınıyor.

Ti işareti ise, borazan ile ti sesi verilerek yapılan işarettir. Yeni düzenleme ile çalgı aletleri yasaklandığı için, şehit cenaze törenlerinde hiçbir ses çıkartılmayacak.

FİKRİYAT

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN