Arama

PKK’nın yaktığı okullar çiçek açtı

PKK’nın Güneydoğu’da yakıp yıktığı 217 okul, HDP’li başkanların yerine atanan kayyumlar tarafından onarılıp boyanıyor. Sadece Diyarbakır’da 32 okul öğretim yılına hazır hale getirildi

PKK’nın yaktığı okullar çiçek açtı
Yayınlanma Tarihi: 11.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.09.2017 15:52

Çözüm sürecini sabote ettikten sonra sözde özerklik ilan ederek bölgede hendek kazıp, okulları hedef alan teröristler amaçlarına ulaşamadı. Ağustos 2015'te Güneydoğu'da sözde özerklik ilan ederek birçok kentte hendek kazıp barikatlar kuran PKK, güvenlik güçleriyle çatışmalar sırasında birçok okulu silah ve patlayıcı deposu olarak kullandı. Bununla da yetinmeyen örgüt, birçoğunu ateşe verdi.

TOPLAM 217 OKUL YAKILDI

O dönemdeki HDP'li belediyeler, yangınları söndürmek için istenen itfaiye taleplerini de geri çevirdi. Bu şekilde Diyarbakır'da 32, Şırnak, Hakkâri, Yüksekova, Nusaybin, Silopi, Cizre, İdil, Silvan olmak üzere toplam 217 okul yakıldı. Kamu kaynaklarını terör örgütüne aktardıkları için görevden alınan HDP'li başkanların yerine atanan kayyumlar ise okulları yeniden inşa etmeye başladı.

OKULLAR ÇİÇEK AÇTI

18 farklı renk alternatifiyle 27 ton su bazlı boya

Diyarbakır'da görevinden alınarak tutuklanan Gültan Kışanak'ın yerine kayyum olarak atanan Cumali Atilla'da, yakılıp yıkılan okulları restore ettirerek boyatmaya başladı. Sur ve Bağlar'da zarar gören okullar başta olmak üzere kent genelindeki ilk, orta ve lise düzeyinde eğitim veren okullara iç ve dış cepheleri için, 18 farklı renk alternatifiyle 27 ton su bazlı boya alan belediye, tonlarca boyayı okullara dağıttı. Teröristlerce tahrip edilen sınıflar tamir edilirken, talep eden okullara Atatürk büstleri, kale direkleri ve basketbol potaları da verildi. Bununla da yetinmeyen Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Bağlar ve Sur'daki okulların bahçelerini, sıcak bitümlü ve 20 santimetre kalınlığında beton asfaltla kapladı. Tamir edilen okullar, ise adeta çiçek açmaya başladı.

DUVARLAR RENGÂRENK

Deniz, çiçek ve doğa temalı resimler

Belediye ekipleri ayrıca kentte hendek ve barikatlı tahribat döneminde, teröristlerin duvarlara yazdığı bölücü içerikli yazıları da, üzerlerini boyayarak sildi. Dicle Üniversitesi Güzel Sanatlar Resim-İş Bölümü öğrencileri de birçok okulun iç ve dış duvarları ime trafo binalarına öğrencilerin psikolojik rahatlama ve rehabilite edilmelerini de sağlayacak olan deniz, çiçek, doğa ve manzara temalı resimler yaptı.

Teröristlerin zarar verdiği Bağlar'daki Mevlana Halit Mahallesindeki sokaklar, Karacadağ Caddesi Cemiloğlu Caddesi, Fevzi Çakmak Ortaokulu, Ben-u Sen mahallesi, Sur Mardinkapı Mezarlığı, Kayapınar ilçesi Fırat Bulvarı Peyas Parkı ile Mezopotamya Mahallesindeki çevre duvarlarını boyanarak resim figürleriyle süslendi. Cadde ve ana arterler ise trafik yoğunluğu bitince gece 24.00'ten sonra tazyikli su ve deterjanla yıkanıp ertesi güne hazır hale getiriliyor.

SABAH

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN