Arama

Myanmar'da bir yalan balonu daha patladı

Associated Press muhabiri, Myanmar’da mizansen fotoğraflarda ‘kendi evini yakan Müslüman’ olarak gösterilen kişilerin Hindu olduğunu belirtti

Myanmar’da bir yalan balonu daha patladı
Yayınlanma Tarihi: 11.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.09.2017 20:38

300 bini aşkın Müslüman'ın kaçmak zorunda kaldığı Myanmar'da büyük bir yalan ortaya çıktı.

Myanmar'da çirkin bir yalan ortaya çıktı. Associated Press muhabiri, Myanmar'da mizansen fotoğraflarda 'kendi evini yakan Müslüman' olarak gösterilen kişilerin Hindu olduğunu belirtti.

Bir zamanlar Rohingya Müslümanlarının yaşadığı Arakan bölgesindeki köy, artık yok. Ancak bölgedeki Budist manastırının başkeşişi, elinde fotoğraf olduğunu belirterek köyü Rohingyalıların kendi kendilerine yok ettiğini öne sürdü. 300 bini aşkın Rohingya Müslümanının Bangladeş'e kaçması üzerine bölgeye gelen gazetecilere, sözde kanıt niteliğindeki fotoğraflar verildi.

YALAN ORTAYA ÇIKTI

Ancak fotoğrafların mizansen olduğu ve bu fotoğraflardaki evleri yakmakla suçlanan kişilerin bölgede yaşayan Hindular olduğu ortaya çıktı. Associated Press muhabiri, mizansende yer alan Hindulardan biriyle, fotoğrafları görmeden önce konuştuğunu söyledi. Resmi görevlilerin gazetecileri götürdüğü evsiz Hinduların kaldığı kampta bu kişiyle konuşan muhabir, fotoğrafta yer alan bir diğer kişiyi de burada gördüğünü ifade etti.

BM SON RAKAMI AÇIKLADI: 313 BİN ARAKANLI MÜSLÜMAN

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Myanmar'daki acı tabloda son durumu açıkladı. BM'nin verilerine göre, 25 Ağustos'tan bu yana Myanmar'daki şiddetten kaçarak Bangladeş'e sığınan Arakanlı Müslümanların sayısı 313 bine ulaştı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin ise, gün içinde yaptığı açıklamada, yaşananların tipik bir etnik temizlik örneği olduğunu söylemişti. On binlerce kişinin katliamdan kaçtığını belirten Hüseyin, "Bu sayıdan daha fazlası ise sınırda mahsur kalmış durumda" demişti.

Polis karakollarına yapılan saldırıyı bahane eden Myanmar ordusu, sivil işbirlikçileriyle birlikte köyleri yakıp toplu infazlar gerçekleştiriyor. Bölgeye giren uluslararası muhabirler, halen birçok noktadan duman yükseldiği bilgisini geçiyor.

Arakan Rohingya Kurtuluş Ordusu (ARSA) dün tek taraflı ateşkes ilan etse de Myanmar ordusu ateşkesi kabul etmedi.

Myanmar yönetimi, Müslüman azınlığı yasa dışı göçmen statüsünde görüyor. On yıllardır zulme uğrayan Arakanlılar vatandaşlık dahil temel haklara sahip değiller

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN