Arama

"Atatürk Meclis’i Kur’an’la açmıştır"

Sakarya Üniversitesi öğretim üyesi ve aynı zamanda da gündem yazarımız Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu, Hürriyet Gazetesi Yazarı Mehmet Yakup Yılmaz'ın bugunkü 'Resepsiyonu Kur'an-ı Kerim ile açmak' başlıklı yazısına sert tepki gösterdi.

Atatürk Meclis’i Kur’an’la açmıştır
Yayınlanma Tarihi: 6.9.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 06.09.2017 15:07

"Milli bayramlarda şehitler için Kur'an okunması laikliğe aykırıdır" diyen Hürriyet yazarı Yakup Yılmaz'ın yakın tarihi bilmediğinin altını çizen Sofuoğlu, Atatürk'ün cumhuriyeti dualarla ve Kur'an tilavetleriyle kurduğunu belirtti.

Sofuoğlu, "Yakup Yılmaz laikliğe aykırı diye tanımlama yapıyor ama Atatürk, Meclis Perşembe günü açılacakken, mübarek gün olduğu için Cuma günü açılmasını istediğini Heyet-i Temsiliye'ye bildirmiştir." dedi.

İşte Prof. Dr. Ebubekir Sofuoğlu'nun O Açıklamaları:

"MECLİS CUMA GÜNÜ AÇILMIŞTIR"

"Şimdi bu Yakup Yılmaz laikliğe aykırı diye tanımla yapıyor. laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. O zamanlar yani 1918 yılında TBMM perşembe günü açılacaktı. Ama Atatürk Cuma günü açılsın diye Heyet-i Temsiliye'ye (şimdiki adıyla Bakanlar Kurulu) talimat vermiştir. Bu talimat illere de gönderildi ve açılış Cuma gününe ertelendi.

TBMM TEKBİRLERLE AÇILDI

O gün TBMM tekbirlerle, hatim dualarıyla açılıp, kurbanlar kesiliyor. 1928'de laikle geçtik diyebilirler ama Atatürk'ün düşünceleri 5 senede değişmiş değildir. Aynı şekilde Atatürk'in cenazesinde de kız kardeşi Makbule Hanım'ın isteği doğrultusunda dualara edilmiş ve namaz kılınmıştır.

İsmet İnönü'nün, Celal Bayar'ın cenazelerinde de tekbir getirilmiş, dualar okunmuştur.

"RIFAT BÖREKÇİ'DEN ATATÜRK'ÜN CENAZESİ SARAY'DA KILINSIN DİYE FETVA ALINDI"

Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi'den fetva alınıyor Atatürk'ün cenazesinin Saray'da kılınabilmesi için. Camide şart değil deniyor. Bunu o dönemin tarihçilerinde Cemal Kutay da yazıyor. O zaman Cumhuriyetin Laiklik ilkesi çiğnenmiş mi oluyor? Yakup Yılmaz biraz tarih okusun!

"30 AĞUSTOS RESEPSİYONUNDA ŞEHİTLERDE DÜŞÜNÜLDÜĞÜ İÇİN KURAN OKUNDU"

30 Ağustos resepsiyonunda şehitler de düşünülüp Kur'an-ı Kerim okunuyor. Bir dua bile edemeyecek miyiz yani?

"SİZ NİYE EZANI TÜRKÇEYE ÇEVİRDİNİZ?"

Ezanın Türkçeye çevrilmesi Laikliğin kabulünden sonradır. O zaman siz niye 1932'de ezanı Türkçe 'ye çevirdiniz? Laikliğin kabulünden 4 yıl sonra. Bu da bir çelişkidir. Ama siz buna müdahale ettiğinizde normal bir davranış olacak. Burada kesinlikle tutarlı değiller."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN